Tι γράφει ο γνωστός δημοσιογράφος Niko Ago για τα γεγονότα της Πρεμετής στην Αλβανία - iefimerida.gr

Tι γράφει ο γνωστός δημοσιογράφος Niko Ago για τα γεγονότα της Πρεμετής στην Αλβανία

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Niko Ago είναι γνωστός αλβανός δημοσιογράφος και μένει πάνω από 20 χρόνια στη χώρα μας ενώ εργάζεται σε γνωστά ελληνικά ΜΜΕ. «Διαβάζω σε διάφορα σχόλια, ευτυχώς λίγα, για τα γεγονότα στο Πρεμετή, διάφοροι να αναρωτιούνται "γιατί δεν επεμβαίνει το ελληνικό κράτος;», γράφει στο facebook και εξηγεί την άποψή του.

Και συνεχίζει ο Niko Ago:

Να ενημερώσω εδώ πως, ο Ιερός Ναός είναι στην αλβανική επικράτεια και η περιοχή κατοικείται ΜΟΝΟ από Αλβανούς. Ναι, για όσους δεν το ξέρουν, στην Αλβανία υπάρχουν χριστιανοί ορθόδοξοι που δεν είναι ελληνικής καταγωγής. Στο σύνολό τους, μαζί με εκείνους των 99 χωριών της ελληνικής μειονότητας, αποτελούν περίπου το 30% του πληθυσμού. Ως εκ τούτου, ψυχραιμία και νηφαλιότητα.

Ας σημειωθεί ότι τεταμένη παραμένει η κατάσταση στην Πρεμετή. Τις προηγούμενες ημέρες υπήρξαν συγκρούσεις μεταξύ εκατοντάδων ορθόδοξων κατοίκων της πόλης στην Αλβανία και δυνάμεις της ιδιωτικής αστυνομίας, έξω από το ναό των Εσοδίων της Υπεραγίας Θεοτόκου. Στα επεισόδια τραυματίστηκαν ένας Ελληνας πολίτης και ένας ομογενής, ενώ λίγο αργότερα άγνωστοι εκσφενδόνισαν πέτρες κατά του κτιρίου του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο, προκαλώντας υλικές ζημιές.

Επειτα από την κατάληψη του ναού από την ιδιωτική αστυνομία πριν από τρεις ημέρες, η ένταση ακόμη δεν έχει αποκλιμακωθεί. Το υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε απερίφραστα τις δύο νέες επιθέσεις, ενώ κάλεσε τον πρέσβη της Αλβανίας στην Αθήνα, προκειμένου να του επιδοθεί διάβημα διαμαρτυρίας.

Παράλληλα, με την ανακοίνωσή του, το ΥΠΕΞ εξέφρασε τις αμφιβολίες του για την ετοιμότητα αλλά και τη βούληση των Αλβανικών αρχών να «επιβάλουν την τάξη και να προστατεύσουν τα κτίρια των Διπλωματικών και Προξενικών μας Αρχών».

Ακόμη ζητήθηκε η άμεση σύλληψη των υπαιτίων και επεσήμανε πως οι Αλβανικές Αρχές «οφείλουν να θέσουν πάραυτα ένα τέλος στην ανεπίτρεπτη αυτή κατάσταση που θέλουμε να ελπίζουμε ότι έχει διαμορφωθεί ερήμην της Αλβανικής Κυβέρνησης».

Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας: «Ξαναζούμε τον εφιάλτη»

«Ξαναζούμε τον εφιάλτη του 1967 όταν το κομμουνιστικό κόμμα νόμιζε ότι θα ξερίζωνε για πάντα την θρησκευτική πίστη από τον αλβανικό λαό» είπε χαρακτηριστικά στο κυριακάτικο κήρυγμά του ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος, με αφορμή τις πράξεις ιεροσυλίας στις οποίες προχώρησαν στις 16 Αυγούστου 2013 ομάδες ταραχοποιών που αντιδρούν στην λειτουργία Ιερού Ναού στη περιοχή Πρεμετή. Γ

Ακόμη, επεσήμανε πως «δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να βεβηλώνουν τους Ναούς μας τον 21ο αιώνα. Σε αυτήν την Ευρώπη της ελευθερίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Παράλληλα έκανε έκκληση για αυτοσυγκράτηση και νηφαλιότητα στους πιστούς

«Αν κάποιοι από εμάς τους ορθοδόξους (κάτι το οποίο δεν μπορούσε να περάσει καν από το μυαλό μας) έπαιρνε το κοράνι ενός τζαμιού και το πετούσε στο φορτηγό δεν θα γινόταν επανάσταση; Δικαίως! Κι εμάς μας λένε γιατί διαμαρτυρόμαστε; Βεβαίως διαμαρτυρόμαστε», είπε χαρακτηριστικά, ενώ κλείνοντας το κήρυγμά του κάλεσε την κυβέρνηση της Αλβανίας να τηρήσει την συμφωνία της με την Ορθόδοξη Εκκλησία και να επιστρέψει τα περιουσιακά στοιχεία της, κάτι που αποτελεί νόμο του κράτους από τον Ιανουάριο του 2009.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ