Σε θρίλερ εξελίσσεται η προσπάθεια για πρωτογενές πλεόνασμα - Τα τρία αγκάθια - iefimerida.gr

Σε θρίλερ εξελίσσεται η προσπάθεια για πρωτογενές πλεόνασμα - Τα τρία αγκάθια

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Σε θρίλερ για πολύ γερά νεύρα φαίνεται ότι θα εξελιχθεί η προσπάθεια του υπουργείου Οικονομικών να εμφανίσει στο τέλος του έτους πρωτογενές πλεόνασμα, έτσι ώστε να ασκήσει πίεση προς κάθε κατεύθυνση, για πολιτική συμφωνία με στόχο τη περαιτέρω μείωση του Χρέους. Κι αυτό γιατί παρά τα φαινομενικά εντυπωσιακά στοιχεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού στο 7μηνο, μια προσεκτική δεύτερη ματιά αποκαλύπτει τις «γκρίζες» ζώνες που προβληματίζουν και το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών.

Τα νεώτερα στοιχεία του Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για το επάμηνο φαίνεται ότι κατ' αρχήν ενισχύουν την προοπτική των καλύτερων δημοσιονομικών επιδόσεων έως το τέλος του έτους, καθώς καταγράφουν πρωτογενές πλεόνασμα 2,555 δισ. ευρώ στον Κρατικό Προϋπολογισμό αντί στόχου ελλείμματος 3,141 δισ. ευρώ. Ωστόσο, η εικόνα αυτή δεν είναι τόσο ειδυλλιακή εάν "σκαλίσει" κανείς την επιφάνεια, αφού πέρα από τη τονωτική ένεση του 1,5 δισ ευρώ από τις Κεντρικές Τράπεζες, υπάρχουν τουλάχιστον τρεις «αστερίσκοι», που φέρνουν τα πάνω- κάτω.

Κατ' αρχήν οι επιστροφές φόρου είναι 663 εκατ. ευρώ χαμηλότερες από το στόχο, βοηθώντας στην "ωραιοποίηση" της εικόνας των καθαρών εσόδων του Τακτικού Προϋπολογισμού. Το πλέον ανησυχητικό είναι ότι τα φορολογικά έσοδα είναι 1,060 δισ ευρώ λιγότερα από αυτά που είχε προϋπολογίσει το υπουργείο Οικονομικών, εικόνα που δεν αλλάζει ριζικά ακόμα κι αν συνυπολογίσει κανείς την υστέρηση των περίπου 320 εκατ. ευρώ που οφείλεται στις παρατάσεις των φορολογικών δηλώσεων και στη καθυστέρηση αποστολής των εκκαθαριστικών του ΦΑΠ. Σημειώνεται ότι ακόμα και οι δανειστές στις τελευταίες εκθέσεις αξιολογήσεις έχουν επισημάνει το κίνδυνο που ενέχει το "βαρύ" φορολογικό φορτίο του δευτέρου 6μήνου του έτους, όπου θα δοκιμαστούν οι φοροδοτικές αντοχές των πολιτών.

Το... κερασάκι στη τούρτα είναι ότι ενώ τα έσοδα από την ΕΕ είναι περισσότερα κατά 1,557 δισ ευρώ από τις προβλέψεις, οι δαπάνες του ΠΔΕ είναι 1,330 δισ ευρώ χαμηλότερες από το στόχο, δημιουργώντας έτσι ένα προστατευτικό «μαξιλάρ» για τον Προϋπολογισμό.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ