Οταν στην Κωνσταντινούπολη συνυπήρχαν αρμονικά Ελληνες, Εβραίοι και Τούρκοι: Η συγκλονιστική και πολύχρωμη συνοικία Balat στην Πόλη [εικόνες] - iefimerida.gr

Οταν στην Κωνσταντινούπολη συνυπήρχαν αρμονικά Ελληνες, Εβραίοι και Τούρκοι: Η συγκλονιστική και πολύχρωμη συνοικία Balat στην Πόλη [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η συνοικία Balat είναι η παραδοσιακή εβραϊκή συνοικία στην περιοχή Φατίχ της Κωνσταντινούπολης και βρίσκεται στην ευρωπαϊκή πλευρά της Πόλης, στη δυτική όχθη του Κεράτιου κόλπου.

Η ονομασία της οφείλεται στην ελληνική λέξη "παλάτι", από το κοντινό παλάτι των Βλαχερνών. Βασικό χαρακτηριστικό της, πέρα από τη γραφικότητα, το πολύ χρώμα στις προσόψεις των σπιτιών, το οποίο δεν υπολείπεται στιγμή.

Το ελληνικό και το εβραϊκό στοιχείο συνυπήρχαν στην περιοχή για αιώνες, ενώ μια βόλτα στα στενά είναι αρκετή για να κατανοήσει ο καθένας αυτή τη συνύπαρξη. Η αρχιτεκτονική των σπιτιών θυμίζει κάτι από Ιερουσαλήμ ενώ υπάρχει έντονο το στοιχείο και της παλιάς Κωνσταντινούπολης.

Με τον καιρό και με την εγκατάσταση των μουσουλμάνων στην περιοχή, ένας ανάμεικτος πολιτισμός αναπτύχθηκε. Τζαμιά, συναγωγές, μοναστήρια και εκκλησίες συμπλέκονται σε όλη τη διαδρομή μέσα στη συνοικία. Και τα κλικ των φωτογράφων δεν λένε να σταματήσουν, αφού κάθε γωνιά έχει τη δική της πολύχρωμη ομορφιά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ