CINETROLL: Ποιος διάσημος σκηνοθέτης έφαγε κυριολεκτικά, μαγειρεμένα τα παπούτσια του και για ποιο λόγο; [βίντεο] - iefimerida.gr

CINETROLL: Ποιος διάσημος σκηνοθέτης έφαγε κυριολεκτικά, μαγειρεμένα τα παπούτσια του και για ποιο λόγο; [βίντεο]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Όχι, ο Τάσος (ΤΑΖ) Θεοδωρόπουλος δεν αναφέρεται στην κλασσική σκηνή με το Σαρλό από τον «Χρυσοθήρα» αλλά σε πραγματικό περιστατικό από τη ζωή ενός πολυβραβευμένου, αλλά μάλλον ιδιόμορφου καλλιτέχνη.

Το όραμα του και η μεγαλειώδης τρέλα του ταλέντου του είναι πολύ δύσκολο να χωρέσουν σε αυτήν την πραγματικότητα και ακόμα περισσότερο να περιγραφούν με λέξεις. Το ίδιο ισχύει και για τις ταινίες του, όχι μόνο σαν αποτέλεσμα αλλά και σαν διαδικασία γυρισμάτων. Στον περιβόητο «Φιτζκαράλντο» του 1982 μετέφερε με μπουλντόζα ένα πραγματικό ποταμόπλοιο βάρους 340 τόνων διασχίζοντας ένα βουνό. Στην «Καρδιά από γυαλί» του 1976 έβαλε τους ηθοποιούς του να ερμηνεύσουν τους ρόλους τους μπροστά στην κάμερα, σε κατάσταση ύπνωσης. Και η σχέση του με τον «διαταραγμένο» αλλά προσωπικό του αγαπημένο πρωταγωνιστή, Κλάους Κίνσκι, έφτασε μέχρι και το σημείο οι ιθαγενείς κομπάρσοι του «Φιτζκαράλντο», να προσφερθούν να τον σφάξουν για χάρη του.

Με ένα τέτοιο βιογραφικό, κάθε άλλο παρά απίστευτο φαίνεται πως ο 71χρονος σήμερα Βέρνερ Χέρτζογκ, μαγείρεψε στην πραγματικότητα και έφαγε το παπούτσι του, μόνο και μόνο επειδή έχασε ένα στοίχημα με τον άγνωστο τότε ντοκιμενταρίστα Έρολ Μόρις.

Αντικείμενο του στοιχήματος ήταν η πρόθεση του άφραγκου τότε Μόρις να γυρίσει το μάλλον ασυνήθιστο και αντισυμβατικό (όπως και όλη η βραβευμένη πλέον δουλειά του) ντοκιμαντέρ του «Gates of Heaven» γύρω από ένα νεκροταφείο μικρών ζώων του οποίου η εμπορική αποτυχία οδήγησε στο να ξεθαφτούν οι σωροί περίπου 450 ζώων προκειμένου να μεταφερθούν σε άλλο μέρος. Όταν ο αντισυμβατικός και ικανός να κάνει οτιδήποτε προκειμένου να πραγματοποιηθούν τα κινηματογραφικά του οράματα, Χέρτζογκ είδε πως ο Μόρις είναι έτοιμος να εγκαταλείψει το σχέδιο του, έβαλε μαζί του στοίχημα για να τον παροτρύνει. Λέγοντας του πως αν τα καταφέρει και η ταινία του προβληθεί, ο ίδιος θα μαγειρέψει και θα φάει τα φορεμένα του παπούτσια.

Τα υπόλοιπα πλέον ανήκουν στην ιστορία του κινηματογράφου εφ' όσον το «Gates of Heaven» (1978) όχι μόνο γυρίστηκε αλλά έμεινε και στην ιστορία, ενώ ο ίδιος ο μεγάλος κριτικός ΡότζερΈμπερτ το αποκάλεσε «αριστούργημα» και μία από τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών.

Προκειμένου ο Χέρτζογκ να αποδείξει ότι τα πάντα μπορούν να γίνουν όταν είσαι πιστός στο όραμά σου, όχι μόνο πραγματοποίησε την υπόσχεση του, αλλά έβαλε τον ντοκιμαντερίστα Les Blank να την κινηματογραφήσει σε μια μικρού μήκους ταινία διάρκεια 21 λεπτών με τίτλο «Ο Βέρνερ Χέρτζογκ τρώει το παπούτσι του» («Werner Herzog Eats His Shoe»).

CINETROLL: Ποιος διάσημος σκηνοθέτης έφαγε κυριολεκτικά, μαγειρεμένα τα παπούτσια του και για ποιο λόγο; [βίντεο] | iefimerida.gr 0

Στο ντοκιμαντέρ, ο Χέρτζογκ όντως μαγειρεύει (έχοντας κόψει τις σόλες) τα παπούτσια που φορούσε τη μέρα του στοιχήματος στην κουζίνα του καλιφορνέζικου εστιατορίου Chez Panisse, βράζοντας τα με βότανα, σκόρδο και ζωμό για πέντε ολόκληρες ώρες. Και στη συνέχεια τα τρώει μπροστά στο κοινό της πρεμιέρας του «Gates of Heaven» στο UC Theater μιλώντας στους παρευρισκόμενους για το πώς τίποτα δεν πρέπει να σε σταματάει από το όραμά σου όταν θες να κάνεις κινηματογράφο.

Ο Χέρτζογκ τα τελευταία χρόνια έχει αφιερωθεί και ο ίδιος (με συγκλονιστικά αποτελέσματα) στο ντοκιμαντέρ ενώ αυτόν τον καιρό ετοιμάζει την πρώτη του από το 2009 ταινία μυθοπλασίας με τίτλο «Queen of the Desert». Μια βιογραφία της θρυλικής ταξιδιώτισσας, συγγραφέως, χαρτογράφου, αρχαιολόγου και πολλών άλλων ιδιοτήτων, των αρχών του 20ου αιώνα, Γερτρούδης Μπελ. Με φημολογούμενους πρωταγωνιστές, την Ναόμι Γουάτς, τον Τζέιμς Φράνκο και τον Ρόμπερτ Πάτινσον.

Μιλώντας πριν λίγες μέρες σε μια συνέντευξη του για το περιστατικό με το παπούτσι, διευκρίνισε: «Δεν έφαγα τη σόλα γιατί ήταν φτιαγμένη από λάστιχο. Έφαγα μόνο τα δερμάτινα κομμάτια που μπορούν να χωνευτούν από το ανθρώπινο πεπτικό σύστημα. Θεωρητικά μπορείς να φας ακόμα και τη ζώνη σου. Το πρόβλημα ήταν πως μαγείρεψα τα παπούτσια για πάρα πολύ ώρα και το δέρμα έγινε ιδιαίτερα σκληρό. Ευτυχώς είχα πολύ μπύρα μαζί μου και κατάφερα να τα καταπιώ. Δεν μπορώ να σας πω με ακρίβεια τι γεύση είχαν γιατί μέχρι να τα φάω ήμουν εντελώς μεθυσμένος.»

Απολαύστε παρακάτω ένα απόσπασμα από το «Werner Herzog Eats His Shoe»

*** ακολουθήστε τον ΤΑΖ στο www.facebook.com/tazthebuzz ή στο www.twitter.com/klarinabourana Κάντε LIKE στην επίσημη σελίδα του fb www.facebook.com/SigaikaProductions για να μαθαίνετε όσα χρειάζεστε, προκειμένου να καίτε τον εγκέφαλο (των άλλων) ή επικοινωνήστε με το terra_gelida@hotmail.com για μέιλ και υποθέσεις προσωπικής εκδίκησης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ