CINETROLL: Ποιος γνωστός σκηνοθέτης προκάλεσε σκάνδαλο αποκαλώντας τον Ομπάμα «φίδι»; - iefimerida.gr

CINETROLL: Ποιος γνωστός σκηνοθέτης προκάλεσε σκάνδαλο αποκαλώντας τον Ομπάμα «φίδι»;

CINETROLL: Ποιος γνωστός σκηνοθέτης προκάλεσε σκάνδαλο αποκαλώντας τον Ομπάμα «φ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Τάσος (ΤΑΖ) Θεοδωρόπουλος παρακολουθεί έναν πάλαι ποτέ λατρεμένο του δημιουργό, να κατηγορείται για λαϊκισμό και δημαγωγία, την ώρα που λέει τα σωστά πράγματα.

Ο Ολιβερ Στόουν ανήκει σε εκείνες τις περιπτώσεις ανθρώπων που το σύστημα θα προτιμούσε να έχει ξεμπερδέψει μαζί τους από την αρχή παρά να τους κάνει διάσημους. Δυστυχώς στην περίπτωση του, το Χόλιγουντ, του έδωσε πολύ νωρίς αβάντα και αναγνώριση, βραβεύοντας τον με Όσκαρ σκηνοθεσίας για το Platoon (1986). Xωρίς να υπολογίζει πως ο χαρακτήρας και το ταπεραμέντο του Στόουν δεν μπορούν να χωρέσουν κάτω από καμία αναγνωρίσιμη ταμπέλα.

Το αποτέλεσμα ήταν μια στρατιά «πληρωμένων» δημοσιογράφων να κάνουν τα αδύνατα δυνατά προκειμένου ο Στόουν να χαρακτηριστεί τουλάχιστον γραφικός, συνωμοσιολόγος και αναξιόπιστος. Με εύφορο έδαφος για όλα τα παραπάνω το σκάνδαλο που προκάλεσε στις Η.Π.Α. το J.F.K (1991). Ένα εξαιρετικά καλογυρισμένο, και τρομακτικά πειστικό μέσα στη συνομωσιολογική του υπερβολή (;) πολιτικό θρίλερ για τον φόνο του Κένεντι. Σε μια χώρα μεγάλο ποσοστό της οποίας ακόμα και σήμερα αρνείται να παραδεχτεί συνομωσία πίσω από το φόνο του τότε προέδρου της και συμμετοχή της C.I.A. Όπως αρνείται πεισματικά να κοιταχτεί για οτιδήποτε στον καθρέφτη.

Αυτόν τον καθρέφτη που ο Στόουν επιμένει να κρατάει απέναντι στο κοινό του, πολλές φορές δυστυχώς επιτρέποντας στο πάθος του να παρασύρει τις κινήσεις του και να βλάπτει την αξιοπιστία της περσόνας του φλερτάροντας ομολογουμένως με την γραφικότητα (και το λάθος χρωμοσαμπουάν για τα μαλλιά του Κόλιν Φάρελ στον 'Αλέξανδρο΄).

Το 2003 ο Στόουν τόλμησε αυτό που κανείς άλλος αμερικάνος σκηνοθέτης δε θα τολμούσε καν να σκεφτεί: Να συναντηθεί και να συνομιλήσει «σαν φιλαράκι» με έναν από τους μεγαλύτερους εχθρούς της αμερικανικής τρομολαγνείας, τον Φιντέλ Κάστρο, για τα ντοκιμαντέρ «Comandante» και «Looking for Fidel» του 2003.

Μια κίνηση πρόκληση απέναντι στην αμερικάνικη κοινή γνώμη αλλά και την εξωτερική πολιτική της χώρας του, που δε δίστασε να επαναλάβει το 2009 με τον Ούγκο Τσάβες για το «South of the Border» και ξανά με τον Κάστρο, μετά την περιπέτεια της υγείας του, για το «Castro in Winter».

Τελευταίο του μεγάλο πολιτικό «κινηματογραφικά» χτύπημα, η δεκάωρη τηλεοπτική σειρά ντοκιμαντέρ «The untold history of USA» («Η μυστική ιστορία των Η.Π.Α.») που προβλήθηκε από το καλωδιακό κανάλι Showtime ξεσηκώνοντας αντιδράσεις και κατηγορίες ακόμα και για κομμουνιστική προπαγάνδα. Μια συνεργασία του σκηνοθέτη με πανεπιστημιακούς ιστορικούς και ερευνητές που εξετάζει την αμερικάνικη ιστορία και τη διαμόρφωση της σημερινής πολιτικής των Η.Π.Α. από το Β Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι σήμερα, όπως δεν την γράφουν τα σχολικά βιβλία.

Στα πλαίσια της προώθησης του dvd της σειράς που θα κυκλοφορήσει τον Οκτώβριο, ο σκηνοθέτης ταξίδεψε πριν λίγες μέρες στο Τόκυο προκειμένου να μιλήσει στην Ένωση Ανταποκριτών Ξένων Τύπου. Και μολονότι την πρώτη φορά, σύμφωνα με δηλώσεις του ίδιου, είχε ψηφίσει τους Δημοκρατικούς και την προεδρία του Μπαράκ Ομπάμα, αυτή τη φορά δε δίστασε να τον αποκαλέσει «φίδι»: «Ο Ομπάμα είναι ένα φίδι και πρέπει να του εναντιωθούμε».

Αφορμή για τις δηλώσεις του είναι οι πρακτικές παρακολούθησης των αμερικανών πολιτών από την Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας, που με πρόσχημα την πάταξη της τρομοκρατίας, έχουν σύμφωνα με τον Στόουν ως πραγματικό στόχο την αντιμετώπιση κάθε μορφής διαμαρτυρίας κι εναντίωσης στην κυβερνητική πολιτική. Ως παράδειγμα, ανέφερε την αδυναμία των αρχών να εντοπίσουν εγκαίρως τους τρομοκράτες στην πρόσφατη επίθεση στο Μαραθώνιο της Βοστώνης δηλώνοντας: «Οι αρχές ήταν τόσο απασχολημένες στο να εντοπίσουν τους πιθανούς διαδηλωτές που δεν κατάφεραν να εντοπίσουν τους βομβιστές. Γιατί στην πραγματικότητα όλα αυτά τα μέτρα δεν αφορούν στους τρομοκράτες. Είναι σαν τις τακτικές του Χούβερ που έριξε όλο το βάρος στην παρακολούθηση των διαδηλωτών επειδή πίστευε πως είναι όλοι τους ακραία κομμουνιστικά στοιχεία. Με αποτέλεσμα να παρακολουθούνται πάνω από 500.000 πολίτες.»

Μόνιμος στόχος των Ρεπουμπλικάνων, ο Στόουν ανοίγει (έχοντας κάθε δίκιο) μέτωπο και με τους Δημοκρατικούς σε μια χώρα που η δικομματική δημοκρατική της αντίληψη εξαντλείται στο είτε είσαι με τους μεν, είτε με τους δε. Επιβεβαιώνοντας αν μη τι άλλο, το γνήσιο της προσωπικής του τρέλας, και τους λόγους για τον οποίο τον αγαπάμε, ακόμα και όταν ξεφεύγει εντελώς (ή γυρίζει ταινίες πίπες κι αρπαχτής των γεραμάτων).

*** ακολουθήστε τον ΤΑΖ στο www.facebook.com/tazthebuzz ή στο www.twitter.com/klarinabourana Κάντε LIKE στην επίσημη σελίδα του fb www.facebook.com/SigaikaProductions για να μαθαίνετε όσα χρειάζεστε, προκειμένου να καίτε τον εγκέφαλο (των άλλων) ή επικοινωνήστε με το terra_gelida@hotmail.com για μέιλ και υποθέσεις προσωπικής εκδίκησης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ