Άμεση πάταξη φοροδιαφυγής και είσπραξη οφειλών - iefimerida.gr

Άμεση πάταξη φοροδιαφυγής και είσπραξη οφειλών

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Έναν μικρό... άθλο θα επιχειρήσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος στο αμέσως προσεχές διάστημα, αφού ούτε λίγο ούτε πολύ θα προσπαθήσει να πετύχει εκεί που απέτυχαν παταγωδώς όλοι οι προκάτοχοι του, ήτοι στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και στην αποτελεσματική είσπραξη φόρων και κυρίως ληξιπρόθεσμων οφειλών. Ακόμα και το σχέδιο που προβλέπει την εμπλοκή ιδιωτών (μεγάλα δικηγορικά γραφεία, λογιστικές εταιρίες, ορκωτοί λογιστές) στο κυνήγι των μεγάλων οφειλετών, μπορεί να φαίνεται καλό στα χαρτιά, αλλά μέχρι να εφαρμοστεί στη πράξη, θα πρέπει να ξεπεραστούν πολλά εμπόδια όπως η συλλογή και η επάρκεια των στοιχείων που αφορούν κατ' αρχήν στους οφειλέτες, αλλά και στους συνυπόχρεους, καθώς παρά τις αλλεπάλληλες εγκυκλίους που έφευγαν από τη Καραγιώργη Σερβίας για τις εφορίες, ελάχιστες είχαν ανταποκριθεί ως προς αυτό.

Και βέβαια, ουδείς μπορεί να αγνοήσει την απροθυμία- αν όχι δυσφορία- που αναμένεται να επιδείξουν οι έφοροι και οι υπάλληλοι των ελεγκτικών υπηρεσιών, οι οποίοι σε μια περίοδο που "ψαλιδίζονται" δραστικά τα επιδόματα και οι αποδοχές τους, δύσκολα μπορούν να αποδεχθούν ότι κάποιοι ιδιώτες θα μπλέξουν στις αρμοδιότητες τους, με τη προοπτική μάλιστα να αναλάβουν και τη συλλογή των φόρων σε δεύτερη φάση.

Κι αφού ξεπεραστούν- αν ξεπεραστούν- αυτά τα... τεχνικά εμπόδια, η επόμενη δυσκολία έχει να κάνει με την υλοποίηση του στόχου που θέτει το Μνημόνιο για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, ζητώντας επί της ουσίας από τις Ελληνικές Αρχές να εισπράξουν 8 δισ ευρώ! Το νούμερο μπορεί να φαίνεται μικρό σε σχέση με τον όγκο των οφειλών που έφτασαν πλέον στα 41 δισ ευρώ, αλλά έμπειροι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζουν ότι είναι ζήτημα εάν από αυτά μπορούν να εισπραχθούν 6 δισ ευρώ, καθώς τα υπόλοιπα αφορούν σε οφειλές ΔΕΚΟ αλλά και σε εταιρίες ή επαγγελματίες που έχουν βαρέσει "κανόνι".

Με αυτή τη σκέψη, προφανώς κι έχοντας αναλάβει την υποχρέωση με το Μνημόνιο να βάλει στα δημόσια ταμεία τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ έως το τέλος του έτους από τη "πηγή" των ληξιπρόθεσμων οφειλών, ο Ε. Βενιζέλος έκανε αποδεκτές τις εισηγήσεις υπηρεσιακών παραγόντων για βελτίωση της ρύθμισης οφειλών, που παραμένει "ανοικτή" από τον Οκτώβριο, αλλά με εξαιρετικά δυσμενείς όρους για όσους ήθελαν να υπαχθούν εκ των υστέρων, εισηγήσεις που άγνωστο για ποιον λόγο είχαν "παγώσει" από τον Γ. Παπακωνσταντίνου.

Στο πεδίο της φοροδιαφυγής τα πράγματα είναι σαφώς πιο δύσκολα, αφού μπορεί να υπάρχουν οι καλλίτερες προθέσεις, αλλά εάν δεν αλλάξει σύντομα η δομή και λειτουργία των φοροελεγκτικών υπηρεσιών- όπως προαναγγέλλεται εδώ και χρόνια- σε συνδυασμό με την απλοποίηση του φορολογικού συστήματος- που επίσης προαναγγέλλεται εδώ και χρόνια- τότε ένας ακόμα σχεδιασμός θα μείνει στα χαρτιά. Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών με βάση το Επικαιροποιημένο Μνημόνιο:

  • θα πρέπει να προετοιμάσει εντός του μήνα ένα στρατηγικό σχέδιο μεσοπρόθεσμων μεταρρυθμίσεων, το οποίο θα θέτει τις προτεραιότητες και το χρονοδιάγραμμα για τη μεταρρύθμιση της φορολογικής διοίκησης, συμπεριλαμβανομένης της υιοθέτησης μεθόδων διαχείρισης κινδύνου, της δημιουργίας μιας μονάδας για μεγάλους φορολογούμενους, της αναδιάρθρωσης των φορολογικών ελέγχων, της συλλογής ληξιπρόθεσμων χρεών, της επίλυσης διοικητικών διαφωνιών και της εισαγωγής υπηρεσιών προς τους φορολογούμενους. Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται εντός της εβδομάδας από τον Ε. Βενιζέλο.
  • θα πρέπει να δημιουργήσει μια κεντρική γενική διεύθυνση για τη συγκέντρωση των χρεών και μία μονάδα για τους φορολογούμενους με μεγάλα εισοδήματα.
  • θα πρέπει να αναμορφώσει τη διοίκηση σε έναν πιο σύγχρονο λειτουργικά οργανισμό συμπεριλαμβανομένων του έργου των 5 ομάδων εργασίας που έχουν διαμορφώσει βραχυπρόθεσμα σχέδια δράσης για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και έχουν εξακριβώσει τα εμπόδια που παρεμποδίζουν την αποτελεσματική διοίκηση και πρέπει να απομακρυνθούν.
  • θα πρέπει εφαρμόσει το σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής που ανακοινώθηκε πρόσφατα και που προβλέπει έσοδα περίπου 1,5 δισ ευρώ για τη τρέχουσα χρονιά.
  • θα πρέπει να απομακρύνει τα εμπόδια για την αποτελεσματική φορολογική διαχείριση μέσω της εφαρμογής των βασικών μεταρρυθμίσεων του νέου φορολογικού νόμου, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων επανεκτίμησης των προσόντων των φορολογικών ελεγκτών και της πρόσληψης νέων φορολογικών ελεγκτών μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.
  • θα πρέπει να κάνει λειτουργικό το νέο οργανισμό διαιτησίας και να καθορίσει μια ανεξάρτητη ταχύτατη (fast track) διαδικασία επίλυσης των διαφωνιών προκειμένου να επιλυθούν άμεσα οι μεγάλες περιπτώσεις διαφωνιών (δηλαδή εντός 90 ημερών).
  • θα πρέπει να συγχωνεύσει, μεταφέρει αρμοδιότητες και να καταργήσει 200 τοπικές ΔΟΥ που εκτιμήθηκαν ως ανεπαρκείς αρχής γενομένης από το Σεπτέμβριο και με ολοκλήρωση στο τέλος του έτους
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ