Χάος στην Αίγυπτο-Δυνάμεις ασφαλείας πολιόρκησαν ισλαμιστές σε κεντρικό τζαμί του Καΐρου - iefimerida.gr

Χάος στην Αίγυπτο-Δυνάμεις ασφαλείας πολιόρκησαν ισλαμιστές σε κεντρικό τζαμί του Καΐρου

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας απέκλεισαν δεκάδες αμάχους στο τζαμί αλ-Φατέχ στη πλατεία Ραμσί στο κέντρο του Καΐρου, όπου κατέφυγαν διαδηλωτές- υποστηρικτές της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων της Παρασκευής. Μια γυναίκα μέσα από το τζαμί, δήλωσε στο αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο αλ-Τζαζίρα, ότι η αστυνομία επιχείρησε να εισβάλει στο τζαμί, το οποίο είχε χρησιμοποιηθεί νωρίτερα ως νεκροτομείο, όπου οι ισλαμιστές είχαν συγκεντρώσει τα πτώματα εκείνων που σκοτώθηκαν στις ημερήσιες συγκρούσεις της Παρασκευής.

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα ανέφερε νωρίτερα ότι χιλιάδες οπαδοί της ήταν παγιδευμένοι μέσα στο τζαμί, ενώ πυροβολισμοί συνεχίζονταν στον εξωτερικό χώρο. Ωστόσο, υλικό απ τις τοπικές τηλεοράσεις έδειξε ότι η περιοχή ήταν ήσυχη, με λίγα οχήματα της αστυνομίας μόνο να βρίσκονται έξω από το τζαμί.

Ένας δημοσιογράφος για τον ιδιωτικό κανάλι ONTV, δήλωσε ότι η αστυνομία ζητούσε από τους ανθρώπους μέσα στο τζαμί να το εγκαταλείψουν, με τη διαβεβαίωση ότι θα έχουν «ασφαλή έξοδο» και ότι θα συλλαμβάνονται μόνο αυτοί που μεταφέρουν όπλα. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι τις πρώτες πρωινές ώρες ορισμένοι από αυτούς, άρχισαν να εγκαταλείπουν το τζαμί.

Οι υποστηρικτές της Μουσουλμανικής Αδελφότητας συγκρούστηκαν την Παρασκευή με την αστυνομία, σε όλη την Αίγυπτο, κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την καταστολή, που σκότωσε σύμφωνα με τους υπολογισμούς, 630 άτομα από την Τετάρτη. Η κυβέρνηση επιμένει ότι ενεργεί για την καταπολέμηση των τρομοκρατικών σχεδίων, ενώ οι ισλαμιστές λένε ότι οι ειρηνικοί διαδηλωτές υπερασπίζονται τη νομιμότητα.

«Χρησιμοποιούν πολυβόλα εναντίον αμάχων. Αυτό δεν μπορεί να περιγραφεί, από όσο γνωρίζω, ως μια ειρηνική διαδήλωση» δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών στο αλ Τζαζίρα «Είναι το καθήκον κάθε κυβέρνησης να επιβάλει την ασφάλεια και τη δημόσια τάξη », συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τους κανόνες έκτακτης ανάγκης που κηρύχθηκαν από το στρατό, η αστυνομία επιτρέπεται να χρησιμοποιεί πυροβόλα όπλα για αυτοάμυνα και εναντίον διαδηλωτών που επιτίθενται σε κυβερνητικά κτίρια. Την Παρασκευή ημέρα ισχυρών κινητοποιήσεων των ισλαμιστών,τουλάχιστον 70 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους από τις συγκρούσεις, σύμφωνα με μια καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Εκατοντάδες συλλήψεις υποστηρικτών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας

Σε εκατοντάδες συλλήψεις υποστηρικτών του ανατραπέντος προέδρου της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μόρσι, προχώρησε η αιγυπτιακή αστυνομία, κατά τη διάρκεια των αιματηρών επεισοδίων της Παρασκευής, ανέφερε νωρίς το πρωί του Σαββάτου, το υπουργείο Εσωτερικών στο Κάιρο

Σύμφωνα με τις επίσημες αναφορές 1.004 υποστηρικτές της Μουσουλμανικής Αδελφότητας συνελήφθησαν από τις δυνάμεις ασφαλείας. «Ο αριθμός των οπαδών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας που συνελήφθησαν έφθασε τους 1004, συμπεριλαμβανομένων και των 558 στο Κάιρο», ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών σε ανακοίνωσή του

Σύμφωνα με επίσημες πηγές αλλά και μάρτυρες κατά τα διάρκεια των αιματηρών επεισοδίων της Παρασκευής σε όλη την Αίγυπτο σκοτώθηκαν περισσότερα από 80 άτομα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ