Τα μαζεύει η Ισινμπάγιεβα για τους γκέι μετά τις παγκόσμιες αντιδράσεις που προκάλεσαν οι δηλώσεις της - iefimerida.gr

Τα μαζεύει η Ισινμπάγιεβα για τους γκέι μετά τις παγκόσμιες αντιδράσεις που προκάλεσαν οι δηλώσεις της

isinmpageba
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι αντιδράσεις που προκάλεσαν οι πουριτανικές δηλώσεις της Ελενα Ισινμπάγιεβα κατά τον ομοφυλόφιλων μετά τη νίκη της στο παγκόσμιο πρωτάθλημα, έφεραν την αναδίπλωση της Ρωσίδας αθλήτριας που προχώρησε σε διευκρινιστική ανακοίνωση.

«Τα αγγλικά δεν είναι η μητρική μου γλώσσα και ίσως οι χθεσινές μου δηλώσεις να παρερμηνεύτηκαν», είπε και πρόσθεσε: «Αυτό που ήθελα να πω είναι ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να σέβονται τους νόμους των άλλων χωρών, ειδικά όταν αυτές τους φιλοξενούν. Ωστόσο θέλω να ξεκαθαρίσω ότι σέβομαι τις απόψεις των συναθλητών μου και να δηλώσω με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι αντιτίθεμαι σε κάθε είδους διάκριση εις βάρος των ομοφυλοφίλων, με βάση την σεξουαλικότητά τους»

Ο ντόρος προκλήθηκε όταν η Ισινμπάγιεβα επέκρινε την αθλήτρια του ύψους Εμα Γκριν Τρεγκάρο που αγωνίστηκε με τα νύχια της βαμμένα στα χρώματα του ουράνιου τόξου που χρησιμοποιεί στη σημαία της η διεθνής γκέι κοινότητα. Η Σουηδέζα τόνισε πως η κίνησή της αυτή ήταν διαμαρτυρίας για τα δικαιώματα των Ρώσων ομοφυλόφιλων.

Η Ισινμπάγιεβα χαρακτήρισε την πρωτοβουλία της Τρεγκάρο «ασεβή», δηλώνοντας υποστηρίκτρια του αμφιλεγόμενου ρωσικού νόμου που ψηφίστηκε πρόσφατα και ποινικοποιεί την ομοφυλοφιλική προπαγάνδα. Η Ισιμπάγεβα υποστήριξε ότι ο ρωσικός λαός δεν στηρίζει την προβολή της ομοφυλοφιλίας: «Είναι ασέβεια για τη χώρα μας, για τους πολίτες μας επειδή είμαστε Ρώσοι. Ίσως είμαστε διαφορετικοί από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους και από τους ανθρώπους σε άλλες χώρες. Έχουμε τους νόμους μας που πρέπει να σέβονται όλοι. Απλώς προσπαθούμε να είμαστε ευσεβείς. Θεωρούμε τους εαυτούς μας σαν κανονικούς ανθρώπους, ζούμε οι άντρες με τις γυναίκες και οι γυναίκες με τους άντρες, έτσι μας έμαθε η ιστορία», δήλωσε η Ισιμπάγεβα προσθέτοντας ότι ελπίζει το πρόβλημα να μην καταστρέψει τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Σότσι.

Οι δηλώσεις της; προκάλεσαν την αντίδραση της αθλητικής κοινότητας. Ο Αμερικανός αθλητής, Νικ Σάιμοντς, ο οποίος αφιέρωσε το μετάλλιό του στην γκέι κοινότητα, εκφράζοντας έτσι τη στήριξή του δήλωσε: «Μου φαίνεται αδιανόητο ότι μια νέα, ταξιδεμένη, καλλιεργημένη γυναίκα είναι τόσο παλαιών αρχών».

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις της πρώην πρωταθλήτριας του έπταθλου, Ντενίς Λιούις, η οποία είπε στο BBC: «Είναι προφανές ότι δεν βρίσκεται σε επαφή με τον υπόλοιπο κόσμο. Είμαι έκπληκτος που οι μάνατζέρ της δεν την συμβούλευσαν να είναι περισσότερο προσεκτική όταν εκθέτει δημοσίως της απόψεις της. Είναι ξεκάθαρο πως τέτοιες δηλώσεις βλάπτουν την εικόνα της ως παγκόσμια σούπερ σταρ».

Τέλος, ο τέσσερις φορές χρυσός ολυμπιονίκης, Μάικλ Τζόνσον: «(Η Ισιμπάγεβα) είναι πολύ δημοφιλής στη χώρα της και πιθανόν μια μικρή ομάδα πολύ ισχυρών ανθρώπων συμμερίζονται αυτήν την άποψη. Πρόκεται για μια λανθασμένη κρίση και μια λανθασμένη άποψη».

Ο νέος αμφιλεγόμενος νόμος της Ρωσίας εξακολουθεί να δέχεται επικρίσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ πολλές χώρες έχουν εκφράσει την ενόχλησή τους, ενόψει και της επικείμενης διοργάνωσης των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων αλλά και του Παγκοσμίου Κυπέλου του 2018 που θα διεξαχθούν στη Ρωσία. Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή έχει ζητήσει από τη ρωσική κυβέρνηση διευκρινίσεις για το πώς θα εφαρμοστεί ο νόμος αυτός στους Αγώνες του Σότσι, ενώ από χθες έχουν πυκνώσει και οι φωνές που ζητούν από την Γελένα Ισιμπάγεβα να παραιτηθεί από τη θέση της πρέσβειρα των Ολυμπιακών Αγώνων Νεότητας.

Από τους πρώτους που καταδίκασαν τη θεσμοθέτηση του συγκεκριμένου νόμου ήταν ο Μπαράκ Ομπάμα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ