Η Αφρική μπορεί να γίνει πιο «πράσινη» ενεργειακά

Οι Αφρικανικές κυβερνήσεις πρέπει να αρχίσουν να επενδύουν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας , όπως η ηλιακή ενέργεια και η αιολική για να μπορέσουν να καλύψουν τις αυξανόμενες ανάγκες της ηπείρου τους.

Σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Άμπου Ντάμπι, για την κλιματική αλλαγή, ο Αντνάν Αμίν, δήλωσε σε 30 Αφρικανούς υπουργούς εξωτερικών και ενέργειας, ότι το κλειδί για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, έγκειται στο ότι πρέπει να προσελκύσουν νέους επενδυτές, μέσα από την δημιουργία ενός νομοθετικού πλαισίου που θα το κάνει θελκτικότερο στο να επενδύσουν στην «μαύρη ήπειρο».

«Αν η Αφρική συνεχίσει να μεγαλώνει με τον ρυθμό που το κάνει τώρα, και αναπτύσσει αυτή την δύναμη που αποκτά και να την χρησιμοποιεί μόνο σε μορφές ενέργειας που εκπέμπουν ρύπους, τότε θα αλλάξει η εικόνα της κλιματικής αλλαγής προς το χειρότερο», δηλώνει ο Αμίν.

«Πρέπει να ξεκινήσουμε αμέσως τις επενδύσεις που θα οδηγήσουν την Αφρική σε ένα τελείως διαφορετικό μονοπάτι», συνέχισε ο Κενυάτης διευθύνων σύμβουλος της Διεθνούς Υπηρεσίας Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Υπάρχει μια παγκόσμια ροπή για να μειωθεί η εξάρτηση από τις παραδοσιακές μορφές ενέργειας όπως το πετρέλαιο και ο άνθρακας, σαν μέρος των προσπαθειών να καταπολεμηθεί η υπερθέρμανση του πλανήτη και να διατηρηθούν οι θερμοκρασίες χωρίς να ανεβούν περισσότερο προκαλώντας ανυπολόγιστες πληγές στο μέλλον για τον πλανήτη.

Μέχρι στιγμής η Αφρική, είχε μείνει στην άκρη από οποιαδήποτε συζήτηση σχετικά με την κλιματική αλλαγή καθώς τα φτωχά κράτη που έχει στην πλειονότητα της, καταναλώνουν μόλις το 5% της παγκόσμιας ενέργειας.

Αλλά αυτός ο τρόπος σκέψης δείχνει να αλλάζει να και καθώς αυξάνεται η οικονομία της Αφρικής και παράλληλα αυξάνονται και οι απαιτήσεις για να μεταφερθεί ο ηλεκτρισμός και στις υπόλοιπες αστικές περιοχές όπου περίπου μισό δισεκατομμύριο άνθρωποι στερούνται αυτής της πολυτέλειας. Επίσης υπάρχει και πίεση προς την Αφρική να βρει καθαρότερους τρόπους ενέργειας, μιας και η περισσότερη ενέργεια που παράγεται από την Αφρική προέρχεται από το κάψιμο ξύλων και τον άνθρακα.

Ο Ραχεντάρ Πατσάουρι, που προΐσταται στο προεδρείο των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή, δήλωσε στην συνάντηση στο Άμπου Ντάμπι ότι βλέπει μεγάλες προοπτικές για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Αφρική. Δήλωσε ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα είναι φθηνότερες από τις παραδοσιακές και ότι η Αφρική έχει την έκταση που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για ηλιακά και αιολικά πάρκα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ