Χάος στην Αίγυπτο: Εκατοντάδες νεκροί, στις φλόγες κυβερνητικά κτίρια, εντολή στην αστυνομία να ρίχνει «στο ψαχνό» - iefimerida.gr

Χάος στην Αίγυπτο: Εκατοντάδες νεκροί, στις φλόγες κυβερνητικά κτίρια, εντολή στην αστυνομία να ρίχνει «στο ψαχνό»

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Εκτός ελέγχου εξακολουθεί να βρίσκεται η κατάσταση στην Αίγυπτο όπου επισήμως ο αριθμός των νεκρών από τις τελευταίες «συγκρούσεις» μεταξύ του στρατού και των οπαδών του Μόρσι ανέρχεται στους 623 (σύμφωνα με τα στοιχεία του αιγυπτιακού υπουργείου Υγείας που μεταδίδει το Reuters). Την Πέμπτη οι υποστηρικτές του Μόρσι ξεχύθηκαν για μια ακόμη ημέρα στους δρόμους, παρά την επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης στη χώρα και την απαγόρευση των διαδηλώσεων από τους στρατηγούς. Μάλιστα η κατάσταση φαίνεται ότι «σκληραίνει» όσο περνούν οι ώρες αφού η κυβέρνηση έδωσε εντολή στην αστυνομία να χρησιμοποιεί πραγματικά πυρά κατά των διαδηλωτών μετά και την πυρπόλιση των δύο κυβερνητικών κτιρίων.

Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι απάντησαν στη χθεσινή αιματοχυσία με πορείες και διαδηλώσεις, πυρπολώντας κυβερνητικά κτίρια σε Κάιρο και Γκίζα και δολοφονώντας αστυνομικούς, ενώ δηλώνουν πως δε θα σταματήσουν τον αγώνα τους.

Σημειώνεται πως ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται διαρκώς, με το υπουργείο Υγείας μέχρι τώρα να κάνει λόγο για 623 θύματα και τους Αδελφούς Μουσουλμάνους για 2.600.

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα θεωρεί πως την Τετάρτη (14/08) οι δυνάμεις της και τα μέλη της δέχτηκαν ισχυρό πλήγμα από τις δυνάμεις ασφαλείας με αποτέλεσμα να έχει χαθεί ο κεντρικός συντονισμός των ενεργειών του κόσμου και η οργή να είναι εκτός ελέγχου.

Ο εκπρόσωπος των ισλαμιστών, ο Γκεχάντ Ελ-Χαντάντ δήλωσε επίσης πως δύο ηγετικά στελέχη της οργάνωσης πυροβολήθηκαν στη διάρκεια των χθεσινών επιδρομών της αστυνομίας σε δύο καταυλισμούς οπαδών του ανατραπέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, κατά τις οποίες σκοτώθηκαν εκατοντάδες άνθρωποι. «Μετά τα πλήγματα, τις συλλήψεις και τους φόνους που αντιμετωπίζουμε, τα συναισθήματα είναι πολύ ισχυρά για να μπορεί κανείς να τα καθοδηγήσει», είπε χαρακτηριστικά ο Χαντάντ στο Reuters και συνέχισε: «Δεν μπορούμε ακόμη να επιβεβαιώσουμε πού βρίσκονται όλοι οι ηγέτες μας. Δύο από τους κορυφαίους πυροβολήθηκαν, αλλά απ' ό,τι γνωρίζω δεν είναι νεκροί. Εξι έχασαν τους γιους και τις κόρες τους. Είναι ένα κακό πλήγμα, ένα πολύ ισχυρό πλήγμα. Το θέμα δεν είναι πια ο Μόρσι. Θα δεχθούμε ή όχι μια νέα στρατιωτική τυραννία στην Αίγυπτο».

Κυβερνηση σε αστυνομία: Χρησιμοποιήστε πραγματικά πυρά

Και η κυβέρνηση, όμως, δεν δείχνει διατεθειμένη να κάνει έστω κι ένα βήμα πίσω από τη σκληρή στάση της. Το απόγευμα της Πέμπτης (15/08) κι αφού κάηκαν δύο κυβερνητικά κτίρια, το υπουργείο Εσωτερικών της Αιγύπτου έδωσε εντολή στην αστυνομία να χρησιμοποιεί πραγματικά πυρά για να αμύνεται σε περίπτωση που δέχεται επίθεση ή σε περίπτωση που σημειώνονται επιθέσεις εναντίον δημοσίων κτιρίων και δημόσιας περιουσίας.

Η κυβέρνηση της Αιγύπτου παράλληλα διεμήνυσε ότι είναι αποφασισμένη να αντιμετωπίσει «τρομοκρατικές ενέργειες» στις οποίες προβαίνουν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι. Κυβερνητική ανακοίνωση υποστήριξε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη «ένα εγκληματικό σχέδιο για να καταστραφούν οι πυλώνες του αιγυπτιακού κράτους», πάντως ανέφερε ότι η μεταβατική κυβέρνηση που υποστηρίζει ο στρατός επιζητεί μια «συνεκτική πολιτική διαδικασία», ανοικτή σε όποιον δεν ενέχεται στη βία.

Στο μεταξύ πηγές των αιγυπτιακών υπηρεσιών ασφαλείας και των υπηρεσιών υγείας ανέφεραν ότι τουλάχιστον τέσσερις στρατιωτικοί έπεσαν νεκροί από πυρά αγνώστων ενόπλων κοντά στην πόλη Ελ Αρίς, στην σχεδόν ανεξέλεγκτη από τις δυνάμεις ασφαλείας περιοχή του βορείου Σινά. Σε άλλο επεισόδιο πέντε στρατιωτικοί τραυματίστηκαν όταν επίσης άγνωστοι ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον μιας στρατιωτικής σκηνής, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Ομπάμα: Να αρθεί η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης

Την ανησυχία του για τα τεκταινόμενα στην Αίγυπτο εξέφρασε και ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ζητώντας, παράλληλα, να αρθεί η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

«Ανησυχώ για τα γεγονότα της Αιγύπτου, κατανοώντας την πολυπλοκότητα της κατάστασης. Οι ΗΠΑ καταδικάζουν κατάφωρα τις ενέργειες της αιγυπτιακής κυβέρνησης και καλούν να σεβαστούν το δικαίωμα για ειρηνικές διαμαρτυρίες», αναφέρει χαρακτηριστικά σε δήλωσή του από το Μάρθας Βίνιαρντ ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ καλούν τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν την Αίγυπτο

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση των ΗΠΑ κάλεσε τους υπηκοόυς της να αναβάλουν τυχόν προγραμματισμένες επισκέψεις τους στην Αίγυπτο ή να την εγκαταλείψουν προσωρινά εάν ζουν σε αυτή, λόγω των συνεχιζόμενων πολιτικών ταραχών στη χώρα.

Παράλληλα, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ κάλεσε τους Αμερικανούς πολίτες να αποφεύγουν τις διαδηλώσεις στην Αίγυπτο και προειδοποίησε ότι μπορεί οι ίδιοι να αποτελέσουν τους στόχους επιθέσεων.

Συγκαλείται εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών συγκαλείται εκτάκτως στις 00:30 ώρα Ελλάδος για να συζητήσει την κατάσταση στην Αίγυπτο.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας θα ενημερωθεί κεκλεισμένων των θυρών για την κατάσταση από τον αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Γιαν Έλιασον.

Την έκτακτη σύγκληση του Συμβουίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ζήτησαν από κοινού η Γαλλία, η Βρετανία και η Αυστραλία, τρία κράτη-μέλη του Συμβουλίου, καθώς και η Τουρκία

Η υποστηριζόμενη από το στρατό μεταβατική κυβέρνηση διέταξε να διαλυθούν οι καταυλισμοί των ισλαμιστών διαδηλωτών μετά τα ξημερώματα της Τετάρτης, έξι εβδομάδες μετά την ανατροπή του Μόρσι. Σύμφωνα με τις αρχές, στα επεισόδια βίας που σημειώθηκαν χθες στη χώρα έχασαν τη ζωή τους 578 άνθρωποι.

Νέα παράταση στην κράτηση του Μόρσι

Την ώρα που ο Μοχάμεντ Μόρσι παραμένει κρατούμενος σε άγνωστη τοποθεσία και η φυλάκισή του με τις κατηγορίες του φόνου και της κατασκοπίας παρατάθηκε για άλλες 30 μέρες, οι αναταραχές έχουν απλωθεί σε όλη την Αίγυπτο. Μεγάλες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και είναι ακόμα σε εξέλιξη στην Αλεξάνδρεια με το εξαγριωμένο πλήθος να φωνάζει «θα επιστρέψουμε για χάρη των μαρτύρων μας», ενώ δύο αστυνομικοί σκοτώθηκαν έπειτα από συγκρούσεις με τους ισλαμιστές που ακόμα μετρούν θύματα.

Ο επίσημος αριθμός των νεκρών έχει φτάσει τους 525, αλλά σε αυτούς υπολογίζονται μόνο όσοι μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία. Ο μεγαλύτερος όγκος των θυμάτων, όμως, δεν έφτασε ποτέ σε κάποιο νοσοκομείο. Τα τεμένη στο Κάιρο, αλλά και αρκετές αθλητικές εγκαταστάσεις φέρονται να είναι γεμάτες στοιβαγμένα άψυχα κορμιά, γεγονός που ανεβάζει πολύ ψηλά τις απώλειες. Τα πτώματα, τα περισσότερα από τα οποία είναι τυλιγμένα σε λευκά σάβανα, βρίσκονται στο τέμενος Ιμάμ, στο βορειοανατολικό Κάιρο, για να παραληφθούν από συγγενείς. Η Μουσουλμανική Αδελφότητα εξακολουθεί να μιλά για πάνω από 2.000 νεκρούς.

Παραπέμπονται 84 στους στρατιωτικούς εισαγγελείς

Ο στρατός, πάντως, παρά την παγκόσμια κατακραυγή εξακολουθεί να συλλαμβάνει ισλαμιστές που έκαναν αντίποινα καταστρέφοντας εκκλησίες Χριστιανών στο Σούεζ. Για το λόγο αυτό οι αιγυπτιακές αρχές παρέπεμψαν στους στρατιωτικούς εισαγγελείς 84 πρόσωπα από την πόλη του Σουέζ, στα οποία περιλαμβάνονται μέλη και οπαδοί των Αδελφών Μουσουλμάνων, με κατηγορίες για φόνο και πυρπόληση εκκλησιών, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ