CINETROLL: 5/9 στις ελληνικές αίθουσες η «νέα ταινία» – έκπληξη του Μάρτιν Σκορσέζε που είναι καράτε [βίντεο] - iefimerida.gr

CINETROLL: 5/9 στις ελληνικές αίθουσες η «νέα ταινία» – έκπληξη του Μάρτιν Σκορσέζε που είναι καράτε [βίντεο]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Τάσος (ΤΑΖ) Θεοδωρόπουλος ανυπομονεί να δει μια από τις πιο συναρπαστικές εικαστικά, περιπέτειες πολεμικών τεχνών που γυρίστηκαν ποτέ, με την οθόνη να παίρνει κυριολεκτικά φωτιά.

...ή μάλλον για να είμαι ειλικρινής, να ξαναδώ. Γιατί η πρώτη μου επαφή με το μοναδικό οπτικά σύμπαν του «The Grandmaster» έγινε τον περασμένο Φεβρουάριο, με το φιλμ να είναι η επίσημη ταινία έναρξης του Φεστιβάλ Βερολίνου. Και να μην είναι ακόμα τότε, μια ταινία που ο «Μάρτιν Σκορσέζε παρουσιάζει» αλλά σκέτο «μια ταινία του Γουόνγκ Καρ Βάι».

Που κι αυτό φυσικά κάθε άλλο παρά σκέτο το λες. Ειδικά από τη στιγμή που ο Γουόνγκ Καρ Βάι («Ερωτική Επιθυμία, «2046») είναι αναμφισβήτητα ένας από τους μεγαλύτερους οπτικούς θαυματοποιούς του σύγχρονου κινηματογράφου. Η ταινία του αυτή είναι η πρώτη εδώ και 6 χρόνια, προϊόν μιας μακρόχρονης διαδικασίας γυρισμάτων κι ενός ολόκληρου χρόνου μοντάζ εξ' αιτίας του γνωστού του σκηνοθετικού περφεξιονισμού. Ο οποίος είναι κάτι παραπάνω από ορατός στις εντυπωσιακές σκηνές συμπλοκών που κυριολεκτικά είναι μερικές από τις πιο φαντασμαγορικές και ταυτόχρονα ποιητικές που έχουν αποτυπωθεί ποτέ σε σελιλόιντ. Σκηνές τις οποίες για να αποδώσει με ακρίβεια ο πρωταγωνιστής Τόνι Λιουνγκ έκανε καθημερινή τετράωρη προπόνηση ένα χρόνο πριν το ξεκίνημα των γυρισμάτων. Και στην οθόνη, χορογράφησε ο μάγος του είδους, Γουέν Γιου Πινγκ, ο άνθρωπος που ευθύνεται για τις σκηνές δράσης σε ταινίες όπως «Kill Bill», «Tίγρης και Δράκος», «The Matrix».

Λογικό εφ' όσον ο ρόλος του Λιουνγκ δεν είναι αυτός ενός οποιουδήποτε μυθοπλαστικού ήρωα, αλλά του θρυλικού Ip Man, του ανθρώπου που μετέτρεψε το κουνγκ φου σε αυτό που ξέρουμε σήμερα, όντας ο δάσκαλος του Μπρους Λι. Και που έζησε μια συναρπαστική ζωή στο ταραγμένο και γεμάτο από κατασκόπους Χονγκ Κονγκ μετά τον δέυτερο κινεζοιαπωνικό πόλεμο.

Μια συναρπαστική οπτικά ταινία, που στις Η.Π.Α. «ανοίγει» στις 23 Αυγούστου, κάτω από την προστασία των γνωστών οσκαρικών «αρπαχτικών» της εταιρείας Weinstein. Mε τους οπαδούς τόσο των πολεμικών τεχνών όσο και του κινηματογράφου του Γουόνγκ Καρ Βάι να ανυπομονούν για πολλούς λόγους: Αυτή εδώ είναι η πρώτη ταινία του σκηνοθέτη πάνω σε αυτό το είδος, από το θρυλικό «Ashes of time» του 1994. Διαθέτει μια εξαιρετική και πανέμορφη Ζανγκ Ζιγί σε σκηνές συμπλοκών που είναι ένα σκέτο ποίημα. Και είναι μια ταινία που «παρουσιάζει ο Μάρτιν Σκορσέζε».

Μόλις μια εβδομάδα πριν την κυκλοφορία της στις αμερικάνικες αίθουσες, ο μεγάλος σκηνοθέτης αποφάσισε να αναμιχτεί ενεργά στην προώθηση της ταινίας, παίρνοντας την υπό την αιγίδα του και δανείζοντας το όνομα του, σαν να πρόκειται για μια προσωπική του υπόθεση.

«Ο Μάρτιν Σκορσέζε παρουσιάζει» θα γράφουν οι αφίσες, όχι τυχαία εφ' όσον ο μεγάλος σκηνοθέτης έχει ομολογήσει τη λατρεία του τόσο για το σύνολο του κινηματογράφου του Γουόνγκ Καρ Βάι όσο και για τη συγκεκριμένη ταινία για την οποία δήλωσε: «Ο Γουόνγκ Καρ Βάι μετέτρεψε τις πολεμικές τέχνες σε μοντέρνο χορό. Κάθε κίνηση εκτελείται με ακρίβεια και κάθε συναίσθημα είναι 'βουτηγμένο' στην αίσθηση της τιμής. Το 'The Grandmaster' είναι μια ταινία φτιαγμένη με τόση κομψότητα και δύναμη που με άφησε μαγεμένο».

Μπορεί συχνά πυκνά μεγάλοι δημιουργοί να συνδέουν το όνομά τους με μια άλλη ταινία, για προωθητικούς και οικονομικούς λόγους. Όμως αφ' ενός ο Σκορσέζε δεν έχει να κερδίσει κάτι από αυτό κι αφ' ετέρου σπάνια ένας σκηνοθέτης τέτοιου βεληνεκούς το κάνει για έναν άλλον, επίσης «τεράστιο» συνάδελφό του. Και ακόμα πιο σπάνια, αναφέρεται με αυτά τα λόγια, που όχι άδικα, έκαναν τους Weinstein να «κατουρηθούν» από τη χαρά τους και να προβούν στην παρακάτω δήλωση: «Η αντίδραση του Μάρτιν Σκορσέζε απέναντι στο 'Τhe Grandmaster' δε θα μπορούσε να είναι πιο ενθουσιώδης. Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να υπερασπιστεί ο Μάρτιν μια ταινία με αυτόν τον τρόπο. Είναι η απόλυτη 'σφραγίδα έγκρισης' για μια ταινία τόσο 'ξέφρενα' ψυχαγωγική και ταυτόχρονα καλλιτεχνική.»

Ένας σπάνιος ομολογουμένως συνδυασμός, υπερθεάματος πολεμικών τεχνών, ψυχαγωγίας αλλά και απίστευτης αισθητικής που το ελληνικό κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει στις αίθουσες, από τις 5 Σεπτεμβρίου.

*** ακολουθήστε τον ΤΑΖ στο www.facebook.com/tazthebuzz ή στο www.twitter.com/klarinabourana Κάντε LIKE στην επίσημη σελίδα του fb www.facebook.com/SigaikaProductions για να μαθαίνετε όσα χρειάζεστε, προκειμένου να καίτε τον εγκέφαλο (των άλλων) ή επικοινωνήστε με το terra_gelida@hotmail.com για μέιλ και υποθέσεις προσωπικής εκδίκησης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ