Γιατί ξεχνάμε τα μικρά ονόματα γνωστών μας - Δεν είναι η αρχή του Αλτσχάιμερ, οι άλλοι φταίνε - iefimerida.gr

Γιατί ξεχνάμε τα μικρά ονόματα γνωστών μας - Δεν είναι η αρχή του Αλτσχάιμερ, οι άλλοι φταίνε

Γιατί ξεχνάμε τα μικρά ονόματα γνωστών μας - Δεν είναι η αρχή του Αλτσχάιμερ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Εχει συμβεί σε όλους: Εχετε συστηθεί, ενδεχομένως να έχετε διασκεδάσει και μαζί ή να έχετε περάσει ακόμη περισσότερο χρόνο μαζί, ωστόσο, τον συναντάται τυχαία στο δρόμο, χαίρεστε, του δίνετε το χέρι, τον αγκαλιάζετε αλλά αποφεύγετε επιμελώς να πείτε το όνομά του γιατί πολύ απλά... δεν το θυμάστε. Οχι, αυτή δεν είναι η αρχή του Αλτσχάιμερ, είναι κάτι απολύτως φυσιολογικό το οποίο μάλιστα αποτέλεσε και αντικείμενο πρόσφατης έρευνας που διεξήχθη στη Μεγάλη Βρετανία. «Γιατί ξεχνάμε τα μικρά ονόματα ανθρώπων που γνωρίζουμε» ήταν το ερώτημα που επιχειρήθηκε να απαντηθεί.

Η επιστημονική έρευνα που διεξήχθη στη Μεγάλη Βρετανία καταλήγει στα αίτια που οδηγούν στο να ξεχνά κάποιος τα ονόματα γνωστών του, τα οποία, καμία σχέση με αυτό που θα μπορούσε κανείς να φανταστεί δεν έχουν: Το πρόβλημα δεν είναι εκείνου που ξεχνά αλλά του... άλλου. Οπως προκύπτει από τη συγκεκριμένη μελέτη ο βασικός λόγος που ξεχνάμε το όνομα κάποιου είναι το γεγονός ότι τα ονόματα δίνονται αυθαίρετα και δεν έχουν καμία σημασία και καμία σχέση με κάποιο άλλο χαρακτηριστικό του ανθρώπου που το φέρει. Για το λόγο αυτό ακριβώς και είναι πιο εύκολο να θυμάται κάποιος το «παρατσούκλι» κάποιου συνανθρώπου του παρά το κανονικό του όνομα.

Οπως αποδείχθηκε από τη συγκεκριμένη έρευνα οι άνθρωποι σε ποσοστό 69% θυμούνται το επάγγελμα, το 68% θυμάται το χόμπι, το 62% τον τόπο καταγωγής, το 31% το όνομα και το 39% το επίθετο ανθρώπων που μόλις λίγο νωρίτερα είχαν ρίξει μια ματιά στα βιογραφικά τους σημειώματα.

Από τα παραπάνω ευρήματα συμπεραίνεται ότι είναι πολύ πιο δύσκολο να θυμάται κανείς το όνομα του συνομιλητή του, ενώ είναι πιο εύκολο να θυμάται χαρακτηριστικά στοιχεία της προσωπικότητάς του.

Παράλληλα, οι ερευνητές συμπέραναν ότι οι άνθρωποι ξεχνούν δυσκολότερα ονόματα γνωστών τους που το όνομά τους θυμίζει και το επάγγελμά τους, πράγμα που σημαίνει ότι η μνήμη λειτουργεί συνδυαστικά.

Επίσης, ένας καλός τρόπος για να αντιμετωπίσει κανείς το συγκεκριμένο πρόβλημα είναι να επαναλαμβάνει συνεχώς το όνομα του ατόμου που μόλις έχει γνωρίσει έτσι ώστε να συνδυάσει το όνομα με το πρόσωπο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ