Ποιοι έχουν στο στόχαστρο την Τίνα Μπιρμπίλη; - iefimerida.gr

Ποιοι έχουν στο στόχαστρο την Τίνα Μπιρμπίλη;

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πρωταγωνίστρια σε ένα έντονο ενδοκυβερνητικό μπρα ντε φερ είναι εδώ και εβδομάδες η υπουργός Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη. Κορυφαίοι υπουργοί βάλλουν εναντίον της, ενώ και η ίδια, με τις κατά καιρούς δηλώσεις της, δεν βοηθά το status της στην κυβέρνηση. Πάντως, την τελική λύση θα δώσει ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου, όταν αποφασίσει να ανασχηματίσει την κυβέρνηση. Τότε θα φανεί και ποιος θα κερδίσει στο ιδιότυπο ενδοκυβερνητικό μπρα ντε φερ…

Η κ. Μπιρμπίλη είχε συγκεντρώσει από την πρώτη στιγμή τα πυρά πολλών υπουργών, που «έβλεπαν» ότι η συμμετοχή της στην κυβέρνηση δικαιολογείται μόνο από τη στενή φιλία της με τον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου. Άλλωστε, η «πράσινη Τίνα», όπως την αποκαλούν άσπονδοι ενδοκυβερνητικοί φίλοι της, ήταν για χρόνια στο πλευρό του κ. Παπανδρέου, αθόρυβα και αποτελεσματικά, ως λογογράφος του.

Της έχει χρεωθεί απειρία. Της έχει καταλογιστεί αδεξιότητα στους χειρισμούς, αλλά και υπεροψία έναντι των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Η κ.Μπιρμπίλη έχει χαμηλό προφίλ, αλλά ισχυρές απόψεις. Προχθές, με συνέντευξή της στα ΝΕΑ, υπερασπίστηκε το δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ, μερικές μόλις μέρες μετά την «ισχυρή δέσμευση» Παπανδρέου στις Βρυξέλλες για προώθηση προγράμματος αποκρατικοποιήσεων ύψους 50 δισ.

Η συνέντευξη Μπιρμπίλη προκάλεσε αμηχανία –έως και δυσφορία- στο Μαξίμου, ενώ κορυφαίοι υπουργοί εξανέστησαν και την κατηγόρησαν ότι φροντίζει «τα του οίκου της», όπως είπε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Πρωτόπαπας. Εξάλλου, όπως αποκάλυψε η iefimerida.gr, η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου προέβη σε ισχυρό διάβημα διαμαρτυρίας στο Μέγαρο Μαξίμου, απειλώντας ότι θα διαφοροποιηθεί εκείνη δημόσια από τις απόψεις Μπιρμπίλη.

Ένα μήνα νωρίτερα, πολλοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είχαν την υπουργό Περιβάλλοντος στο στόχαστρο, για την πρωτοβουλία της να απαγορεύσει την δόμηση στα οικόπεδα περιοχών ιδιαίτερου φυσικού ενδιαφέροντος, που έχουν χαρακτηριστεί Natura. Χρειάστηκαν απειλές, βολές και παρεμβάσεις του Μαξίμου, προκειμένου η κ. Μπιρμπίλη να βάλει νερό στο κρασί της και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ –έστω και με βαριά καρδιά- να ψηφίσουν το νομοσχέδιο…

Οι χειρισμοί της κ. Μπιρμπίλη προφανώς δεν είναι τόσο «πολιτικοί» όσο θα απαιτούσαν οι περιστάσεις. Ωστόσο, όσοι την ξέρουν καλά λένε ότι προσπαθεί να «υπερασπιστεί» το χαρακτήρα του υπουργείου της ως «πράσινου υπουργείου», έχοντας στο μυαλό της πώς μπορεί να κάνει πράξη την «πράσινη ανάπτυξη». «Πρέπει να είναι το μόνο άτομο στο υπουργικό συμβούλιο που να ασχολείται ακόμη με το προεκλογικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ», παρατηρεί σκωπτικά έμπειρος συμπολιτευόμενος βουλευτής.

Στο Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, αν και εκτιμάται το «πείσμα» της κ. Μπιρμπίλη να πορευθεί όπως εκείνη πιστεύει, οι μετοχές της έχουν αρχίσει να πέφτουν. Βεβαίως, συνομιλητές του Γιώργου Παπανδρέου ισχυρίζονται ότι ο πρωθυπουργός δεν είναι έτοιμος να την «κατεβάσει από το τρένο», καθώς αποτελεί προσωπική του επιλογή και αν την «ανασχημάτιζε», θα παραδεχόταν ότι η επιλογή του ήταν αποτυχημένη.

Ωστόσο, οι εχθροί της κ. Μπιρμπίλη στο κυβερνητικό στρατόπεδο πολλαπλασιάζονται συνεχώς. Και πλέον, στον επόμενο ανασχηματισμό θα φανεί «αν θα αντέξει στη σκηνή»…

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ