Reuters: Η Ελλάδα έχει κολλήσει στην ύφεση και κινδυνεύει να χάσει τους στόχους της - iefimerida.gr

Reuters: Η Ελλάδα έχει κολλήσει στην ύφεση και κινδυνεύει να χάσει τους στόχους της

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οικονομική ανάλυση της κατάστασης στην Ελλάδα μέσω της παρουσίασης των στοιχείων του ΕΛΣΤΑΤ για την ύφεση της οικονομίας κάνει το Reuters που καταλήγει στο συμπέρασμα πως η χώρα μας δύσκολα θα πετύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους για το 2013.

Στο ρεπορτάζ αναφέρεται πως «η ύφεση της ελληνικής οικονομίας περιορίστηκε ελαφρώς κατά το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους όχι, όμως, τόσο ώστε να στηρίξει την τόνωση των φορολογικών εσόδων που χρειάζεται η κυβέρνηση για να επιτύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους. Τα στοιχεία έρχονται σε συνέχεια έκθεσης που λέει ότι η γερμανική κεντρική τράπεζα βλέπει υψηλό ρίσκο στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας και θεωρεί πως το 2014 η Ελλάδα θα χρειαστεί νέο πακέτο στήριξης».

Το Reuters αναλύει τα στοιχεία του ΕΛΣΤΑΤ που δείχνουν ότι η ύφεση για το δεύτερο τρίμηνο του έτος ήταν στο 4,6% μειωμένο κατά 1% από το 5,6% του πρώτου τριμήνου και σχεδόν 2% από το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Το διεθνές πρακτορείο, πάντως, θεωρεί πως η ελληνική οικονομία έχει... κολλήσει στην ύφεση με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να μην επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους για το 2013, καθώς μεγάλο μέρος του στόχου για την άντληση φορολογικών εσόδων δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί.

«Σε πραγματικούς όρους, η ελληνική οικονομία έχει υποχωρήσει κατά 23% από το 2008 μέχρι και σήμερα, γεγονός που πλήττει την άντληση εσόδων από τη φορολόγηση και καθιστά δύσκολη την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων που έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές», αναφέρεται στο ρεπορτάζ που συνεχίζει: «Η Αθήνα στοχεύει στο πρωτογενές πλεόνασμα το 2013, πριν την πληρωμή των φόρων, έτσι ώστε να πετύχει την πρόσθετη ελάφρυνση χρέους που της έχουν υποσχεθεί οι ευρωπαϊκοί εταίροι».

Παρά τα αρνητικά συμπεράσματα του Reuters, πάντως, οι οικονομολόγοι θεωρούν πως η δύσκολη περίοδος ύφεσης πέρασε, διότι στο τρίτο τρίμηνο η οικονομία θα ωφεληθεί από τον τουρισμό. Η ελληνική οικονομία, αναφέρεται στο κείμενο, αναμένεται να ανακάμψει με το αναιμικό 0.6% το 2014 και να επιταχύνει την ανάπτυξή της στο 2015.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ