Προανακριτική για Αλογοσκούφη-Μαρκογιαννάκη

Τους Χρ. Μαρκογιαννάκη και Γ. Αλογοσκούφη στέλνει σε προανακριτική επιτροπή για την υπόθεση Siemens η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, ενώ για τους κ. Τζοχατζόπουλο και Μαντέλη θεωρεί ότι υπάρχουν ενδείξεις αλλά τα αδικήματα σύμφωνα με το νόμο περί ευθύνης υπουργών έχουν παραγραφεί.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την πρόταση που κατατέθηκε την Παρασκευή και υπογράφεται από 108 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ προτείνεται η σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τους:

1) Γιώργο Αλογοσκούφη, Υπουργό Οικονομικών 2004-2008 για το αδίκημα της απιστίας, επειδή είχε υποχρέωση ελέγχου νομιμότητας και σκοπιμότητας των ενεργειών της διοίκησης του ΟΤΕ. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η πρόταση: «Η συνολική περιουσία ζημία του Ελληνικού Δημοσίου στην οποία συνέβαλε η μη τήρηση των κανόνων επιμελούς διαχείρισης από τον τότε Υπουργό, όπως αυτές προσδιορίζονται στον ν. 3429/2005 ανέρχεται -κατά προσέγγιση- στα 286.154.918 ευρώ».

2) Χρήστο Μαρκογιαννάκη, Υφυπουργό Δημόσιας Τάξης 2004-2006 και αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών 9/1/2009 – 10/10/2009 για το αδίκημα της απιστίας, επειδή εξέδωσε απόφαση για την οριστική παραλαβή των υποσυστημάτων 1-7 του C4i, παρά τις αρνητικές τεχνικές εκθέσεις. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η πρόταση: «Ο κ. Μαρκογιαννάκης με τις πράξεις και τις παραλείψεις του δεν διαχειρίστηκε σωστά και με επιμέλεια την δημόσια περιουσία, καθόσον οι εταιρείες SAIC και Siemens ωφελήθηκαν οικονομικά από τη συμπεριφορά του και συγκεκριμένα από τις πληρωμές προς αυτές. Δεδομένου ότι το σύστημα C4i ουδέποτε παραλήφθηκε η περιουσιακή ζημία του Δημοσίου ανέρχεται τουλάχιστον στα 245.999.999».

Η προανακριτική επιτροπή αναμένεται να ξεκινήσει τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου και να ολοκληρώσει τις εργασίες της σε χρόνους- εξπρές μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου, όταν δηλαδή θα λήξει και η παρούσα σύνοδος της Βουλής.

Παράλληλα, η πρόταση που κατατέθηκε από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δείχνει τον δρόμο της δικαιοσύνης για τους κ. κ. Άκη Τσοχατζόπουλο και Τάσο Μαντέλη για τα αδικήματα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Για τους δύο πρώην Υπουργούς το ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι υπάρχουν ενδείξεις και για πιθανολογούμενες δωροδοκίες, αδικήματα, όμως, τα οποία έχουν σύμφωνα με τον νόμο περί ευθύνης Υπουργών έχουν παραγραφεί.

Για 8 ακόμα πρώην Υπουργούς, τόσο από το ΠΑΣΟΚ όσο και από την ΝΔ, και συγκεκριμένα για τους: Ν. Χριστοδουλάκη, Χ. Βερελή, Γ. Παπαντωνίου, Γ. Παπαθανασίου, Μιχ. Λιάπη, Γ. Βουλγαράκη, Π. Παυλόπουλο και Β. Πολύδωρα η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ επισημαίνει ότι: «Τα συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα αναφέρονται μεν στο πόρισμα της εξεταστικής, η Βουλή, όμως, λόγω παρόδου της αποσβεστικής προθεσμίας δεν έχει αρμοδιότητα να ερευνήσει την τυχόν τέλεση υπηρεσιακών αδικημάτων. Προτείνεται να αποσταλεί το πόρισμα της εξεταστικής στην τακτική δικαιοσύνη ώστε αυτή να διερευνήσει τυχόν ευθύνες πολιτικών προσώπων για πράξεις που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της, όπως η νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα».

ΠΗΓΗ: real.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ