Άγγιξε στον ώμο τον πελάτη για να έχεις γερό πουρμπουάρ

Πρόσφατη έρευνα απέδειξε πώς ένα απλό –μη σεξουαλικό- άγγιγμα μπορεί να αυξήσει εντυπωσιακά την καλή συμπεριφορά του ατόμου, να πυροδοτήσει θετικές αντιδράσεις και να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την ψυχική κατάσταση αυτού.

Η επαφή μας με τον περιβάλλοντα κόσμο, γίνεται συνήθως μέσω της όρασης και της ακοής. Η αίσθηση της αφής ,ωστόσο, σπάνια αξιοποιείται από το άτομο. Η απτική εμπειρία είναι καθοριστική στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο και ένα απλό, ανεπαίσθητο άγγιγμα στον ώμο, μπορεί να αλλάξει τον τρόπο σκέψης μας. Οι παρακάτω έρευνες δείχνουν τις προεκτάσεις που μπορεί να έχει ένα μη-σεξουαλικό άγγισμα στην ψυχολογία μας.

  • Γενναιοδωρία

Σύμφωνα έρευνα του Kleinke ένα απλό άγγιγμα στο χέρι μπορεί να σε κάνει να επιστρέψεις χρήματα σε κάποιον που τα έχει χάσει, ενώ σύμφωνα με τους Crusco & Wetzel, όσο πιο αισθητό γίνει το άγγιγμα μίας σερβιτόρας, τόσο μεγαλύτερο είναι το πουρμπουάρ που θα της αφήσουν.

  • Κοινωνική Αλληλεγγύη

Σε έρευνα του Gueguen αποδείχτηκε ότι το δείγμα που είχε δεχτεί ελαφρύ άγγιγμα στον ώμο, ήταν πιο πρόθυμο να βοηθήσει έναν άνδρα που τους έπεσαν τα βιβλία όταν σκόνταψε. Το ποσοστό που αυξήθηκε λόγω της απτικής επαφής ήταν από 63% στο 90%.

  •  Συμμόρφωση και Ενδοτικότητα

Το απλό άγγιγμα στο χέρι λειτουργεί με τρόπο θαυμαστό και όσον αφορά τη συγκατάβαση και τη καταδεκτικότητα του ατόμου. Στην έρευνα των Willis and Hamm το ποσοστό των ατόμων που δέχτηκαν να συμπληρώσουν μία αίτηση ανέβηκε από 55% σε 81% όταν το δείγμα δέχτηκε ελαφρύ άγγιγμα στον ώμο. Αντίστοιχα, όπως διαπίστωσαν οι Vaidis & Halimi-Falkowicz το διπλό άγγιγμα, βελτιώνει ακόμα περισσότερο τα ποσοστά. Ειδικά όσον αφορά τα αρσενικά του δείγματος που έτυχε να τα αγγίξουν γυναίκες ερευνήτριες, τα αποτελέσματα ήταν ακόμη πιο εντυπωσιακά.

  •  Ερωτική ανταπόκριση

Άλλη μία έρευνα του Gueguen αποδεικνύει ότι το ελαφρύ άγγιγμα, που κανονικά δεν έχει σεξουαλικό περιεχόμενο, μπορεί να δημιουργήσει τέτοια διάθεση στον δέκτη. Οι άντρες συγκεκριμένα, είναι πολύ πιθανό να παρερμηνεύσουν μία τέτοια χειρονομία. Συγχρόνως, όπως αποδεικνύει η ίδια έρευνα, γυναίκες που της άγγιξε κάποιος στον δρόμο είναι πιο εύκολο να δώσουν το τηλέφωνό τους σε κάποιον που θα τους το ζητήσει.

  •  Μαθηματικές Ικανότητες

Και αν μπορείς να κάνεις όλα τα παραπάνω με ένα άγγιγμα, φαντάσου τι μπορείς να κάνεις με ολόκληρο μασάζ! Μία έρευνα (Field) διαπίστωσε πως το μασάζ μπορεί να ενισχύσει τις επιδόσεις στα μαθηματικά. Σε ένα γκρουπ που δεχόταν συνεδρίες μασάζ δύο φορές την εβδομάδα για διάστημα 5 εβδομάδων, όχι απλά δήλωσαν αρκετά πιο χαλαροί αλλά κατάφεραν να διαπρέψουν και στα τεστ των μαθηματικών.

  •  Συναισθηματική επαγρύπνηση

Ανάλογα με τη μορφή του αγγίγματος, αναδύονται και διαφορετικά συναισθήματα. Το πόσα πολλά και διαφορετικά πράγματα μπορεί κανείς να μεταδώσει μέσω του αγγίγματος, το βλέπουμε στην αξιοπρόσεκτη έρευνα του Hertenstein et al. Με ένα άγγιγμα, μπορεί κανείς να καταλάβει με σχετική ακρίβεια –αν και δεν βλέπει το άτομο που τον αγγίζει-, το συναίσθημα που θέλει να του μεταδώσει ο πομπός. Θυμός, φόβος, αηδία, αγάπη, ευγνωμοσύνη και συμπάθεια, είναι συναισθήματα των οποίων η πιθανότητα κατανόησης μόνο με ένα άγγιγμα, αγγίζει το ποσοστό του 83%.

Όπως και να έχει βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα συμπεράσματα και οι επιδράσεις της αφής ποικίλουν ανάλογα με τη περίσταση, τη κουλτούρα, το γένος και σωρεία άλλων παραμέτρων. Σίγουρα πάντως, ένα έλαφρυ άγγιγμα ψηλά στον ώμο, είναι το ασφαλέστερο μέρος για να αγγίξεις κάποιον που δεν γνωρίζεις, έχοντας, πιθανώς, θετικά αποτελέσματα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ