Στο ρυθμό του εγκέλαδου χορεύει η Φθιώτιδα: Πέντε σεισμοί από 3,2 ως 4,9 Ρίχτερ - iefimerida.gr

Στο ρυθμό του εγκέλαδου χορεύει η Φθιώτιδα: Πέντε σεισμοί από 3,2 ως 4,9 Ρίχτερ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Tην ώρα που οι κάτοικοι μετρούν τις πληγές τους από τον προχθεσινό σεισμό των 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που προκάλεσε ζημιές σε πάνω από 300 σπίτια και τρομοκράτησε κατοίκους και σεισμολόγους και την ώρα που οι μετασεισμική δραστηριότητα παρουσίαζε φθίνουσα πορεία δύο νέοι σεισμοί προκάλεσαν νέα αναστάτωση στη Φθιώτιδα. Ο πρώτος σημειώθηκε στις 14:49 και ο δεύτερος στις 16:10 και ήταν έντασης 4,9 και 4,6 Ρίχτερ αντίστοιχα. Συνολικά από το πρώτο μέχρι το δεύτερο σημειώθηκαν πέντε σεισμικές δονήσεις από 3,2 έως 4,9 Ρίχτερ.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που έδωσε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο της Αθήνας ο πρώτος σεισμός είχε ένταση 4,9 Ρίχτερ και επίκεντρο 123 χιλιόμετρα βορειοδυτικά από την Αθήνα, όπου έγινε ιδιαίτερα αισθητός και 28 βόρεια βορειοδυτικά της Αταλάντης. Ο δεύτερος μεγαλύτερος που σημειώθηκε στις 16:10 είχε ένταση 4,6 βαθμών και τέσσερα λεπτά αργότερα ακολούθησε δόνηση 3,7 Ρίχτερ.

Μάλιστα, στη συνέχεια και συγκεκριμένα στις 16:10 ακολούθησε και άλλος μετασεισμός εντάσεως 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα αν συνδέεται με τις σεισμικές δονήσεις της Τετάρτη και αν πρόκειται για κάποιο μετασεισμό.

Την ίδια ώρα συνεργεία του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, μηχανικοί από το Τεχνικό Επιμελητήριο Στερεάς Ελλάδας και της υπηρεσίας αποκατάστασης σεισμοπλήκτων.πραγματοποιούν από χθες ελέγχους σε κατασκευές και σπίτια.

Περισσότερα από 60 σπίτια μέσα σε μια μέρα χαρακτηρίστικα ως «κόκκινα» και απαγόρευσαν την είσοδο των κατοίκων.

Την Πέμπτη, οι μηχανικοί έκαναν αυτοψίες και στο Ρεγγίνι των Καμένων Βούρλων. Από τα 50 σπίτια στα οποία κλήθηκαν να κάνουν ελέγχους, τα 42, μεταξύ των οποίων και πολλές νέες οικοδομές, χαρακτηρίστηκαν «κόκκινα» αφού είχαν πολύ σημαντικές βλάβες.

Το ίδιο απελπιστικά είναι τα ευρήματα και στο χωριό Δρυμαία. «Με βάση τα συγκεκριμένα στοιχεία, το 68% των οικοδομών που έχουν ελεγχθεί από τους μηχανικούς την πρώτη μέρα έχουν χαρακτηριστεί 'κόκκινα' δηλαδή υποδεικνύεται στους ιδιοκτήτες τους ότι δεν θα πρέπει να μείνουν στα κτίσματα αυτά καθώς κρίνονται επικίνδυνα», τονίζει ο πρόεδρος του ΤΕΕ Ανατολικής Στερεάς Απόστολος Καραναστάσης:

Οι αυτοψίες θα συνεχιστούν και στα υπόλοιπα χωριά, και θα παραδώσουν την έκθεσή τους στα αρμόδια υπουργεία έτσι ώστε να κινηθεί η διαδικασία έκδοσης Κοινής Υπουργικής Απόφασης στην οποία θα προσδιορίζονται οι σεισμόπληκτες περιοχές όπως επίσης και τα μέτρα για τους σεισμόπληκτους.

Οι έλεγχοι έχουν πλέον επεκταθεί έτσι ώστε να προσδιοριστεί με σαφήνεια η κατάσταση σε ολόκληρη την περιοχή, αλλά σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, περισσότερα από 12 με 15 χωριά έχουν υποστεί ζημιές.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ