CINETROLL: Γούντι Αλεν, Σοφία Κόπολα, Disney και εξωγήινος Ματ Ντέιμον, αλλά από 22 Αυγούστου (βίντεο)

Ο Τάσος (ΤΑΖ) Θεοδωρόπουλος ρίχνει μια ματιά στις πρώτες πραγματικά νέες ταινίες που ξεκινάνε την καινούργια σεζόν, αλλά δεν είναι σίγουρος για το αν ότι λάμπει είναι και χρυσός.


Για έναν περίεργο λόγο, οι τρεις εβδομάδες πριν και αμέσως μετά τον 15Αύγουστο, είναι σαν να μην υπάρχουν κινηματογραφικά στην Ελλάδα. Εισιτήρια δεν κόβονται κι ότι βγαίνει στις αίθουσες είναι ο κατιμάς. Μπορεί η μία από τις δύο νέες ταινίες αυτής εδώ της εβδομάδας, το «Μια βραδιά στο Σεν Τροπέ» να είναι κομεντί με βασικό πόλο έλξης τη Μόνικα Μπελούτσι και η άλλη, το «Κορώνα ή Γράμματα» να πρόκειται για κομεντί με τη σκηνοθετική υπογραφή του πάλαι ποτέ κραταιού Στίβεν Φρίαρς, αλλά είναι επιεικώς αδιάφορες. Γι αυτό και τις προσπερνώ δίχως τύψη.


Η νέα κινηματογραφική σεζόν, αρχίζει ουσιαστικά στις 22 Αυγούστου, με ένα μπαράζ νέων και πολυαναμενόμενων ταινιών να προσπαθούν στις δύο τελευταίες καλοκαιρινές εβδομάδες, να διώξουν την πίκρα από όσους γύρισαν από τις διακοπές. Σε μια πόλη και μια χώρα της οποίας οι θερινές θερμοκρασίες κρατούν μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου. Και να φέρουν το χαμόγελο στα χείλη των διανομέων που και φέτος πέρασαν μάλλον μαύρο καλοκαίρι.


Την αρχή θα κάνουν στις 22 Αυγούστου δύο ταινίες με φιλοδοξίες blockbuster. H ενήλικη και «σκεπτόμενη» (ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό) περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας, «Elysium» με τους Ματ Ντέιμον και Τζόντι Φόστερ, θα δοκιμαστεί σε συνθήκες ραστώνης, προσπαθώντας να φέρει τον κόσμο στις αίθουσες. Φουτουριστικό υπερθέαμα αλλά και κοινωνικό σχόλιο από τον σκηνοθέτη Νιλ Μπλόμκαμπ που είχε εντυπωσιάσει με το «District 9». Το έτος 2154 οι φτωχοί φυτοζωούν και πεθαίνουν σε συνθήκες εξαθλίωσης σε μια κατεστραμμένη Γη, σε αντίθεση με τους πολύ εύπορους που βιώνουν τον παράδεισο στο διαστημικό σταθμό των Ηλύσιων Πεδίων με φουλ κομπλέ κομφόρ και ιατρικά μαραφέτια αιώνιας υγείας, ευεξίας και νεότητας. Μια διπολική (αν) ισορροπία που θα διαταραχτεί όταν ο Ματ Ντέιμοντ σε τσαμπουκαλεμένη διάθεση θα διασχίσει τα όρια των δύο κόσμων.


Για τα πιτσιρίκια, στην ίδια ημερομηνία, θα φροντίσει ξανά η Disney με τα «Αεροπλάνα» της τα οποία όμως έχουν συγκεντρώσει ιδιαίτερα χλιαρές κριτικές. Κάτι σαν spin off των ούτως ή άλλως μετρίων «Cars» αλλά στον αέρα και με φτερά.


29 Αυγούστου αναλαμβάνει δράση το σοφιστικέ σινεμά. Με έναν, πάντα σταθερή αξία στο ελληνικό σινεφίλ κοινό, Γούντι Άλεν να σκηνοθετεί την Κέιτ Μπλάνσετ και τον Άλεκ Μπόλντγουιν στο «Blue Jasmine». Και μολονότι παραδέχομαι χωρίς ίχνoς ντροπής ότι εγώ πλέον τον σκυλοβαριέμαι τον γέροντα, πρέπει να σημειώσω ότι αυτή εδώ η ταινία του έχει συγκεντρώσει πραγματικά αποθεωτικές κριτικές. Η Κέιτ Μπλάνσετ σε φάση κρίσης μετά το χωρισμό της, υποβασταζόμενη από xanax και βότκες, επανασυνδέεται με την αδερφή της στο Σαν Φρανσίσκο και πολλοί μιλάνε από τώρα πως η ερμηνεία της είναι στανταράκι για υποψηφιότητα στα επερχόμενα Όσκαρ.


Ακολουθεί την ίδια ημερομηνία, η υπερεκτιμημένη σοφιστικασιόν της Σοφία Κόπολα με το νεανικό, αμερικάνικο, μοδάτο, ανεξάρτητο, και κωμική σάτιρα και δράμα και τουρλού τουρλού βασισμένο σε αληθινή ιστορία, «The Bling Ring» το οποίο προσωπικά μου προκάλεσε απίστευτη βαρεμάρα. To στόρι αφορά σε μια παρέα πιτσιρικάδων στο Λος Άντζελες που είναι εθισμένοι με τη «δανεική» σελεμπριτοσύνη και μπουκάρουν σε σπίτια επωνύμων προκειμένου να κλέψουν προσωπικά τους αντικείμενα. Με κύριο ατού τον πρώτο ενήλικο ρόλο της Έμα Ουότσον.


Και αυτή η εβδομάδα, της 29ης Αυγούστου δηλαδή, έχει την εφηβική κινηματογραφική της προσφορά που όμως και αυτή τη φορά είναι αμφιβόλου ποιότητας. Ο «Πέρσι Τζάκσον και η θάλασσα των τεράτων» θα προσπαθήσει να βελτιώσει την εικόνα από την πρώτη ταινία της σειράς (2010) που βασίζεται στη δημοφιλή σειρά εφηβικών βιβλίων με ήρωα έναν πιτσιρικά απόγονο των θεών του Ολύμπου που ζει ανάμεσά μας. Μολονότι η πρώτη ταινία φιλοδοξούσε να ξεκινήσει έναν νέο Xάρι Πότερ franchise, απέτυχε να το καταφέρει τόσο καλλιτεχνικά όσο και εμπορικά. Κανείς δεν περίμενε ότι θα υπάρξει και δεύτερη απόπειρα, εκτός προφανώς των χολιγουντιανών λογιστών που επιμένουν ότι κάπου εκεί μέσα μπορεί και να υπάρχει χρήμα. Το θέμα όμως είναι αν υπάρχει και κάτι άλλο πέρα από αυτό. Δείτε παρακάτω όλα τα trailer και αποφασίστε.


*** ακολουθήστε τον ΤΑΖ στο www.facebook.com/tazthebuzz ή στο www.twitter.com/klarinabourana. Κάντε LIKE στην επίσημη σελίδα του fb www.facebook.com/SigaikaProductions για να μαθαίνετε όσα χρειάζεστε, προκειμένου να καίτε τον εγκέφαλο (των άλλων) ή επικοινωνήστε με το terra_gelida@hotmail.com για μέιλ και υποθέσεις προσωπικής εκδίκησης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ