Το μυστικό που έκρυβε η κούκλα του Τόμας Έντισον - iefimerida.gr

Το μυστικό που έκρυβε η κούκλα του Τόμας Έντισον

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ένα ηχογραφημένο μήνυμα 12 δευτερολέπτων μιας παιδικής κούκλας που κατασκεύασε ο πρωτοπόρος εφευρέτης Τόμας Έντισον, αποτελεί το πρώτο ηχογραφημένο μήνυμα της ιστορίας που προοριζόταν για εμπορικούς σκοπόυς, λένε ιστορικοί.

Χρειάστηκαν πολλά χρόνια και εξειδικευμένη τεχνολογία για την αποκρυπτογράφηση του συγκεκριμένου μηνύματος που για δεκαετίες θεωρούταν κατεστραμμένο. Οι επιστήμονες έλπιζαν πως θα άκουγαν την φωνή του Έντισον αλλά αυτό που τελικά αποκαλύφθηκε είναι εξίσου ενδιαφέρον όπως παραδέχτηκαν. Η φράση «Λάμψε, λάμψε, μικρό αστέρι» δεν αφήνει πολλές αμφιβολίες για το σκοπό του μηνύματος,

Το 1888 ο Τόμας Έντισον, λίγο μετά την ιστορική ανακάλυψη του φωνογράφου, είχε ιδρύσει μια επιχείρηση που κατασκεύαζε ομιλούσες κούκλες για παιδία. Η επιχείρηση απέτυχε, όμως άφησε πίσω της σπουδαία κληρονομιά όπως αναφέρει ο Τζέρι Φάμπρις, επιμελητής του Μουσείο Έντισον.

«Η ανακάλυψη αυτή θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική γιατί δίνει έμφαση στον τρόπο που σκεφτόταν ο Τόμας Έντισον εκείνη την εποχή. Δεν ενδιαφερόταν μόνο για τον ακαδημαϊκό χαρακτήρα των ανακαλύψεων του. Ηθέλε να φτιάχει χρηστικά πράγματα που να καλυτερεύουν τις ζωές των ανθρώπων. Αυτό φαίνεται και από τις προσπάθειες να μεταφέρει τον φωνογράφο από το εργαστήριο στον πραγματικό κόσμο», τονίζει ο Φάμπρις

Ο Πάτρικ Φίστερ, ιστορικός με εξειδίκευση στους πρώιμους φωνογράφους, αναφέρει πως το μήνυμα που αποκαλύφθηκε είναι το πρώτο που απευθύνεται σε ευρύ κοινό. Μέχρι τότε η τεχνική της ηχογράφησης, γινόταν μόνο για ερευνητικούς σκοπούς. «Είναι η πρώτη φορά που κάποιος προσλαμβάνεται για να ηχογραφήσει κάτι το οποίο θα αποφέρει κέρδος.» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Κάντε κλικ εδώ για να ακούσετε το μήνυμα...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ