Πώς τα μαθηματικά βοηθούν παράλυτους ανθρώπους να επικοινωνούν με τα μάτια - iefimerida.gr

Πώς τα μαθηματικά βοηθούν παράλυτους ανθρώπους να επικοινωνούν με τα μάτια

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τη δυνατότητα να επικοινωνούν με τα μάτια θα έχουν πλέον άτομα με εγκεφαλικές βλάβες που δεν μπορούν να κινηθούν ή να μιλήσουν σύμφωνα με νέα μελέτη.

Σύμφωνα με το επιστημονικό περιοδικό Current Biology, ερευνητές του Πανεπιστημίου Φίλιπς του Μάρμπουργκ δημιούργησαν μια νέα μέθοδο, χάρη στην παρατήρηση ότι οι κόρες του ματιού διαστέλλονται όταν κάποιος λύνει ένα μαθηματικό πρόβλημα. Οι επιστήμονες κατάφεραν να χρησιμοποιήσουν αυτό το χαρακτηριστικό και να βοηθήσουν ασθενείς να επικοινωνήσουν ακριβώς με αυτόν τον τρόπο.

Η μελέτη εφαρμόστηκε σε υγιείς εθελοντές, οι οποίοι έπρεπε να δώσουν την απάντηση σε ένα μαθηματικό πρόβλημα χωρίς να μιλήσουν, βλέποντάς την από μια οθόνη.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι όσοι από τους συμμετέχοντες έδωσαν τη σωστή απάντηση, παρουσίαζαν διαστολή στις κόρες των ματιών, κάτι που διαπίστωσαν και σε ομάδα ασθενών, στους οποίους έκαναν το ίδιο τεστ και μάλιστα χωρίς να έχει προηγηθεί καμία εκπαίδευση.

"Για τους ασθενείς που πάσχουν από σύνδρομο εγκλεισμού ή υφίστανται οποιαδήποτε άλλη εγκεφαλική βλάβη, οποιοδήποτε επικοινωνία είναι ένα τεράστιο θετικό βήμα", αναφέρουν οι επιστήμονες στην έκθεσή τους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ