Νεκροταφείο κομητών ανάμεσα στον Αρη και τον Δία εντόπισαν οι αστρονόμοι - iefimerida.gr

Νεκροταφείο κομητών ανάμεσα στον Αρη και τον Δία εντόπισαν οι αστρονόμοι

Νεκροταφείο κομητών ανάμεσα στον Αρη και τον Δία εντόπισαν οι αστρονόμοι
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ενα μοναδικό «νεκροταφείο» με αδρανείς κομήτες, που κατά καιρούς «ανασταίνονται», εντόπισαν αστρονόμοι από την Κολομβία ανάμεσα στον Αρη και το Δία, ανατρέποντας ότι γνωρίζαμε μέχρι σήμερα για αυτά τα ουράνια σώματα.

Οπως αναφέρει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Anitoquia στην Κολομβία Ιγκνάσιο Φερίν, «φανταστείτε όλους αυτούς τους αστεροειδείς να περιστρέφονται γύρω από τον Ήλιο για αιώνες, χωρίς ίχνος δραστηριότητας. Έχουμε διαπιστώσει ότι ορισμένοι από αυτούς, τελικά, δεν είναι νεκροί βράχοι, αλλά αδρανείς κομήτες οι οποίοι μπορούν ακόμα να επιστρέψουν στη ζωή αν αυξηθεί λίγο περισσότερο η ενέργεια που λαμβάνουν από τον Ήλιο.»

Η μεγάλη περιεκτικότητα των κομητών σε σκόνη και πάγο τους αιτιολογεί την ονομασία «βρώμικες χιονόμπαλες» που τους απέδωσετο 1949 ο Αμερικανός αστρονόμος Φρεντ Γουιπλ, ενώ η προέλευση τους εντοπίζεται αρκετά μακριά από τον Ήλιο: από τη Ζώνη του Kuiper και από το νέφος του Oort.

Τα τελευταία δέκα χρόνια έχουν βρεθεί τουλάχιστον 12 ενεργοί κομήτες στην κύρια αστεροειδή ζώνη, ωστόσο οι επιστήμονες πίστευαν μέχρι σήμερα, ότι η συγκεκριμένη περιοχή αποτελούσε απλώς μία χωματερή διαστημικών βράχων.

Οι πρόσφατες παρατηρήσεις οδήγησαν τους επιστήμονες στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για ένα τεράστιο νεκροταφείο κομητών αδρανών εδώ και χιλιάδες χρόνια, οι οποίοι ωστόσο μόλις μετακινηθούν πιο κοντά στον Ηλιο με τη βοήθεια της βαρυτικής δύναμης του Δια, τότε επιστρέφουν στη ζωή.

Οι κομήτες που βγαίνουν από το νεκροταφείο χαρακτηρίζονται ως «Κομήτες Λάζαροι» και όπως αναφέρει ο Φεριν, «δυνητικά, κάθε ένας από τις πολλές χιλιάδες των ήσυχων γειτόνων τους μπορεί να κάνει ακριβώς το ίδιο»

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ