Ανακαλύφθηκε η μεγαλύτερη εκκλησία-νοσοκομείο, από την εποχή των Σταυροφόρων [εικόνα] - iefimerida.gr

Ανακαλύφθηκε η μεγαλύτερη εκκλησία-νοσοκομείο, από την εποχή των Σταυροφόρων [εικόνα]

Ανακαλύφθηκε η μεγαλύτερη εκκλησία-νοσοκομείο
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τμήμα μίας γιγάντιας κατασκευής ηλικίας χιλιάδων ετών, η οποία αποτέλεσε το μεγαλύτερο νοσοκομείο στη Μέση Ανατολή κατά τη διάρκεια της περιόδου των Σταυροφοριών, σύντομα θα είναι ανοικτό για το κοινό, μετά από 13 χρόνια ανασκαφών, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Αρχή Αρχαιοτήτων του Ισραήλ.

Το ξενοδοχείο βρίσκεται στη χριστιανική συνοικία της Παλιάς Πόλης της Ιερουσαλήμ και ανήκει στην Μουσουλμανική Waqf . Χρονολογείται τον 11ο αιώνα, εκτείνεται σε περισσότερα από 150.000 τετραγωνικά πόδια και αποτελείται από κολώνες που φτάνουν τα 6 μέτρα

Η εταιρεία Grand Bazaar της Ανατολικής Ιερουσαλήμ ξεκίνησε την ανασκαφή και την έρευνα σε συνεργασία με την Αρχή Αρχαιοτήτων και σχεδιάζει να μετατρέψει το χώρο σε μουσείο-εστιατόριο το οποίο αναμένεται να ανοίξει για το κοινό το επόμενο έτος.

Τη Δευτέρα, η Αρχή Αρχαιοτήτων παρουσίασε την κύρια αίθουσα, η οποία είναι παρόμοια στην εμφάνιση με τη Σάλα των Ιπποτών του Acre, στο βόρειο Ισραήλ, και εκτιμάται ότι αποτελεί μόνο ένα μικρό μέρος από το τεράστιο νοσοκομείο.

Ο Ρενέ Φορεστάνι και ο Αμιτ Ρεεμ οι διευθυντές ανασκαφών από την Αρχή Αρχαιοτήτων του Ισραήλ εκτιμούν ότι το νοσοκομείο εξυπηρετούσε το σύνολο του πληθυσμού της Ιερουσαλήμ, βοηθώντας 2.000 ασθενείς από όλες τις θρησκείες, ενώ εκτός από τις ιατρικές υπηρεσίες, το νοσοκομείο λειτουργούσε και ως ορφανοτροφείο.

Σε σχετικό δελτίο τύπου, οι αρχαιολόγοι δήλωσαν: «Γνωρίζαμε για το νοσοκομείο από τα ιστορικά έγγραφα, τα περισσότερα από τα οποία είναι γραμμένα στα λατινικά. Σε αυτά αναφέρεται ένα εξελιγμένο νοσοκομείο που είναι τόσο μεγάλο και τόσο οργανωμένο όσο ένα σύγχρονο νοσοκομείο.»

Το νοσοκομείο κατασκευάστηκε από ένα χριστιανικό στρατιωτικό τάγμα γνωστό ως Ιωαννίτες Ιππότες ώστε να παρέχει ιατρική περίθαλψη για τους προσκυνητές που ήρθαν στην Ιερουσαλήμ για να πεθάνουν. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, ο μουσουλμανικός αραβικός πληθυσμός έπαιξε σημαντικό ρόλο στην υποβοήθηση των Σταυροφόρων να ιδρύσουν το νοσοκομείο και τους δίδαξαν τη φαρμακευτική. Ο Σαλαντίν, ιδρυτής της δυναστείας Ayyubid, φέρεται να έζησε εδώ κοντά και βοήθησε στη διατήρηση της κατασκευής, επιτρέποντας τους Σταυροφόρους μοναχούς να κατοικήσουν εκεί.

Απομεινάρια οστών αλόγου και καμήλας που βρέθηκαν κατά την ανασκαφή, καθώς και μέταλλο για το πετάλωμα των ζώων, υποδεικνύουν ότι η δομή επίσης υπηρέτησε και ως στάβλος κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα.

Ο σεισμός του 1457 στην Ιερουσαλήμ κατέστρεψε πιθανόν το μεγαλύτερο μέρος του κτιρίου, το οποίο παρέμεινε σε ερείπια μέχρι τον 19ο αιώνα. Μέρος του κτιρίου άνοιξε ως αγορά κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, και υπηρέτησε ως αγορά φρούτων και λαχανικών μέχρι το 2000, όταν άρχισαν οι ανασκαφές.

Σύμφωνα με τον Μονσέρ Σχιέκι, επικεφαλής του έργου, μέρος του κτιρίου θα μετατραπεί σε ένα εστιατόριο, και «οι επισκέπετες θα εντυπωσιαστούν από την μαγευτική ατμόσφαιρα του Μεσαίωνα που επικρατεί εκεί.»

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ