Μπρα ντε φερ ΔΝΤ - ΕΕ για το ελληνικό Χρέος- Πιέζει για κούρεμα το Ταμείο - iefimerida.gr

Μπρα ντε φερ ΔΝΤ - ΕΕ για το ελληνικό Χρέος- Πιέζει για κούρεμα το Ταμείο

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε νέο ψυχρό πόλεμο παραπέμπει η σύγκρουση του δύο πλευρών του Ατλαντικού, του ΔΝΤ και της ΕΕ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού Χρέους, καθώς η διαφωνία τους οδηγεί σε μια γενικευμένη αντιπαράθεση δύο διαφορετικών μοντέλων οικονομικής ανάπτυξης, που η έκβασή της δεν αφορά μόνο τη χώρα μας.

Βερολίνο και Ουάσινγκτον συμφωνούν στο ότι το ελληνικό Χρέος δεν είναι βιώσιμο -το ΔΝΤ το θεωρεί ήδη δυσβάστακτο και σχεδόν βέβαιο ότι δεν μπορεί να εξοφληθεί ούτε ύστερα από 40 χρόνια- διαφωνούν, όμως, ως προς τον τρόπο που θα τιθασευτεί.

Το ΔΝΤ εντείνει τη πίεση προς τους Ευρωπαίους και ειδικά το Βερολίνο για την έγκαιρη λήψη μέτρων που θα οδηγήσουν το ελληνικό Χρέος σε βιώσιμα επίπεδα, χρησιμοποιώντας ως πρώτο μοχλό πίεσης το χρηματοδοτικό «κενό» των 11 δισ. ευρώ, στέλνοντας, έτσι μήνυμα στους Ευρωπαίους ότι θα πρέπει να ληφθούν οι αποφάσεις για το πρώτο «ψαλίδισμα».

Το Ταμείο υπολογίζει ότι αυτό το «ψαλίδισμα» πρέπει να ανέρχεται σε 4 μονάδες του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 8 δισ. ευρώ έτσι ώστε το Χρέος να μπορέσει να υποχωρήσει στο 124% του ΑΕΠ το 2020, όπως έχουν δεσμευθεί οι Ευρωπαίοι στις 27 Νοεμβρίου. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών, το δημοσιονομικό όφελος από ένα τέτοιο «ψαλίδισμα» είναι περίπου 160 εκατ. ευρώ, λόγω της απαλλαγής από τους σχετικούς τόκους.

Επιμένει στο «κούρεμα-ελάφρυνση» το ΔΝΤ

Η Ουάσινγκτον επιμένει ότι η «ελάφρυνση» του ελληνικού Χρέους, ένας όρος που επινοήθηκε για να μην ενοχλείται η γερμανική πλευρά από τη λέξη «κούρεμα». Οπως αναφέρει η εφημερίδα «Εθνος της Κυριακής» το Ταμείο είναι αντίθετο σε κάθε νέο δάνειο στην Ελλάδα και οι εισηγήσεις μιλούν για νέου κούρεμα των δανείων που κατέχουν χώρες της Ευρωζώνης και οι Κεντρικές τους τράπεζες, ο λεγόμενος δημόσιος τομέας.

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ απαντώντας σε ερώτημα δημοσιογράφου για το αν περιμένει να αλλάξει κάτι στη στάση του το Βερολίνο που μέχρι τώρα απορρίπτει τη λύση του κουρέματος απάντησε πως πιστεύει ότι οι Ευρωπαίοι θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους έναντι της Ελλάδας και και έναντι τρίτων μερών για να φθάσει το Χρέος σταδιακά στο 124% και στο 110%. «Τι μορφή θα λάβουν αυτά τα μέτρα και η βοήθεια θα συζητηθεί σε ένα επόμενο στάδιο, αλά το σημείο κλειδί είναι η δέσμευση για αυτά τα επιπλέον μέτρα και τη βόηθεια, ώστε το ελληνικό Χρέος να μειωθεί στα τα επίπεδα που έχουν συμφωνηθεί», προσθέτει η επικεφαλής του ΔΝΤ.

Οπως αναφέρει η ίδια πηγή άνθρωποι εκτός του Ταμείου τονίζουν ότι το ζήτημα του ελληνικού Χρέους προκαλεί μεγάλη ανησυχία στο ΔΝΤ και ότι κυρία Λαγκάρντ έχει αναλάβει προσωπικά το θα και θα κάνει ή ίδια τις συζητήσεις όταν αποφασίσουν οι Ευρωπαίοι να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα, δηλαδή την αδυναμία της Ελλάδας να εκτελεί τις οικονομικές της υποχρεώσεις.

Μάλιστα, το ΔΝΤ επιθυμεί η συζήτηση να ανοίξει τον Οκτώβριο, μετά τις γερμανικές εκλογές, σε αντίθεση με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ που τοποθετεί χρονικά τη συζήτηση τον Απρίλιο του 2014.

Απορρίπτει επισήμως τα σενάρια περί κουρέματος το Βερολίνο, αλλά...

Αν και η γερμανική κυβέρνηση επισήμως και ανεπισήμως απορρίπτει τα σενάρια περί «κουρέματος», ακόμα και ο γερμανικός Τύπος το θεωρεί αναπόφευκτο μετά από τις εκλογές, που πραγματοποιούνται, μάλιστα, μια εβδομάδα πριν από την άφιξη της Τρόικα στην Αθήνα.

Φουντώνει την ανησυχία στην Αθήνα η αντιπαράθεση ΔΝΤ-ΕΕ

Η διαφωνία μεταξύ ΔΝΤ και ΕΕ φουντώνει την ανησυχία και στην Αθήνα, όπου κυβερνητικά στελέχη, σύμφωνα με το Capital, εκτιμούν ότι οι διαφωνίες των δύο πλευρών αποκρυσταλλώνονται και στις εκθέσεις τους.

«Η τρόικα θα έρθει στην Αθήνα πριν από τις γερμανικές εκλογές, αλλά η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί ύστερα από αυτές», αναφέρει με νόημα αρμόδιος παράγοντας. Εκτιμά ότι στο τέλος Σεπτεμβρίου αναμένονται οι «αποκαλύψεις» προθέσεων και η συγκριτική ισχύς κάθε πλευράς.

Δεδομένο θεωρούν το «κούρεμα» πολιτικοί αναλυτές

Δεδομένη θεωρούν την αναδιάρθρωση του ελληνικού Χρέους πολιτικοί αναλυτές και οικονομολόγοι και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού, κρατώντας μια επιφύλαξη μόνο ως προς τον χρόνο που θα ληφθεί η σχετική απόφαση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ