Μετά από 2 χρόνια ζητά άμεσα αποτελέσματα από τους υπουργούς

Μετά από σχεδόν 20 μήνες πρωθυπουργός, ο Γιώργος Παπανδρέου έστειλε αυστηρό μήνυμα στους υπουργούς του, λέγοντας πως «κάθε μέρα πρέπει να μας φέρνει τα αποτελέσματα μίας εβδομάδας». Τόνισε μάλιστα ότι δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο και περιμένει μέσα στις 90 μέρες του καλοκαιριού να καταφέρει όσα δεν μπόρεσε μέσα σε 2 χρόνια.

Στη διάρκεια πολύωρης κυβερνητικής σύσκεψης στη Βουλή, επιχειρήθηκε ένας επαναπρογραμματισμός του νομοθετικού έργου της κυβέρνησης, σε μία προσπάθεια να προλάβει η κυβέρνηση τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα που προβλέπει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

Σύμφωνα λοιπόν με όσα έχει ζητήσει, ο νέος νόμος-πλαίσιο για τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή ως το τέλος του Ιουλίου, ενώ μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα πρέπει να έχει ψηφιστεί. Αμέσως μετά, σειρά παίρνουν τα νομοσχέδια για τον νέο τρόπο έκδοσης πολεοδομικών αδειών, αλλά και το ενιαίο μισθολόγιο, η μεταρρύθμιση στο ΕΣΥ (με την υποσημείωση ότι η συγχώνευση νοσοκομείων θα προηγηθεί, προωθούμενη με υπουργικές αποφάσεις), ο νέος φορολογικός νόμος κ.ά. Τη σύσκεψη απασχόλησε ακόμα η "αναταραχή" στο ελληνικό ποδόσφαιρο. "Τη στιγμή που εξελίσσεται η συζήτηση μεταξύ UEFA και ΕΠΟ, η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να παρέμβει. Ωστόσο, αν αυτή δεν καταλήξει πουθενά, τότε όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά και πάνω στο τραπέζι", έλεγε αργότερα κυβερνητικός παράγοντας, επιφυλασσόμενος σε αυτήν την περίπτωση η κυβέρνηση να αξιοποιήσει όσα μέσα έχει στη διάθεσή της για να εξυγιάνει τον χώρο του ποδοσφαίρου.

Από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία της σύσκεψης ήταν η εισηγητική παρέμβαση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου, που ενημέρωσε τους συναδέλφους του για τα αποτελέσματα των συναντήσεών του με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τον Ζαν Κλοντ Τρισέ στο Βερολίνο. Αυτό βεβαίως που θέλησε να προβάλει από τις συνομιλίες του εκεί ήταν το ενδιαφέρον των γερμανικών επιχειρήσεων να επενδύσουν στην Ελλάδα και δη στους τομείς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, του Τουρισμού και της Ανακύκλωσης.

Από τη συζήτηση δεν έλειψε και η τρέχουσα οικονομική κατάσταση, στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκε η συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρα, όπου αναμένεται να αποφασιστεί και η δημιουργία του μόνιμου μηχανισμού στήριξης, που θα πρέπει βεβαίως μετά να επικυρωθεί από τα εθνικά κοινοβούλια κάθε κράτους-μέλους. Όσο για το άκρως ελληνικού ενδιαφέροντος ζήτημα της νέας δανειακής σύμβασης, αναμένεται να έχει αποφασιστεί ως τα μέσα Σεπτεμβρίου και αν όλα πάνε «κατ' ευχήν», όπως έλεγε αργότερα κυβερνητικός παράγοντας, «η έκτη δόση του υπάρχοντος δανείου, θα γίνει η πρώτη του επόμενου».

Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος ακόμα οι υπουργοί Δημήτρης Ρέππας, Χάρης Καστανίδης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Άννα Διαμαντοπούλου, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Κώστας Σκανδαλίδης, Ανδρέας Λοβέρδος και Χρήστος Παπουτσής, όχι όμως και ο Γιάννης Ραγκούσης που την έχασε λόγω της συνάντησής του με μεγάλη καθυστέρηση με τους εκπροσώπους των ιδιοκτητών ταξί.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ