Η ατζέντα της ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ – Εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο - iefimerida.gr

Η ατζέντα της ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ – Εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο

Η ατζέντα της ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ – Εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η ανάπτυξη, η απασχόληση, η μετανάστευση αλλά και η θαλάσσια πολιτική είναι ανάμεσα στις προτεραιότητες της ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014. Την ατζέντα παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο ο Ευάγγελος Βενιζέλος, η οποία και εγκρίθηκε ομόφωνα.

Οπως επεσήμανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, η Ελλάδα αναλαμβάνει την προεδρία του συμβουλίου σε μία κρίσιμη μεταβατική περίοδο για την Ευρώπη. Η οικονομική κρίση, εξήγησε ο κ. Βενιζέλος, επέβαλε την υιοθέτηση περιοριστικής δημοσιονομικής πολιτικής για την διαφύλαξη της χρηματοοικονομικής σταθερότητας και την εξυγίανση της οικονομίας. Παράλληλα, η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης μέσω εφαρμογής πολιτικών αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας επηρέασε ισχυρά την κοινωνική συνοχή. Επιπλέον, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι η διεξαγωγή των εκλογών για την ανάδειξη των νέων μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη διάρκεια της ελληνικής Προεδρίας συνιστά ένα πρόσθετο παράγοντα που ορίζει το πλαίσιό της.

Αναλύοντας τις προτεραιότητες, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επεσήμανε πως με την ανεργία να φτάνει σε ιστορικά υψηλά σε πολλά κράτη- μέλη, η ανάπτυξη δεν θα μπορούσε παρά να αποτελεί ζήτημα πρωταρχικής σημασίας για την ελληνική Προεδρία. Επιδίωξη αποτελεί η εξισορρόπηση του χρονοδιαγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης με την εφαρμογή ενός ενισχυμένου και ρεαλιστικού Συμφώνου για την Ανάπτυξη και την Απασχόληση. Σε αυτό το πλαίσιο, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) θα μπορεί να έχει ισχυρό ρόλο αναφορικά με τα έργα εντάσεως εργασίας (π.χ. προγράμματα για τις ΜΜΕ, βασικές υποδομές, ενέργεια και κλίμα).

Στο πλαίσιο της περαιτέρω ολοκλήρωσης της ευρωζώνης, η ελληνική Προεδρία αναμένεται να δώσει έμφαση:

α) στην προώθηση της τραπεζικής ένωσης (εποπτεία – εξυγίανση - εγγύηση καταθέσεων στην βάση των νέων κεφαλαιακών απαιτήσεων). Κατά το διάστημα της Ελληνικής Προεδρίας, θα επιδιωχθεί απτή πρόοδος στη θέσπιση του Ενιαίου Μηχανισμού Εξυγίανσης (SRM),

β) στην οικοδόμηση των αρχών της δημοσιονομικής και οικονομικής ένωσης,

γ) στην κοινωνική διάσταση της Ευρωζώνης.

δ) στη διασφάλιση όσο το δυνατόν περισσότερης διαφάνειας στη λήψη αποφάσεων.

Ακόμη, λόγω της γεωγραφικής θέσης της Ελλάδας, θα δοθεί μεγάλη σημασία στα θέματα της μετανάστευσης, της κινητικότητας και του ελέγχου των ευρωπαϊκών συνόρων. Ο κ. Βενιζέλος εξήγησε ότι η επισφαλής ατμόσφαιρα στο εγγύς περιβάλλον της Ευρώπης, σε συνδυασμό με τη διατήρηση των γενεσιουργών αιτίων που προκαλούν τις μεταναστευτικές ροές προς το εσωτερικό της ΕΕ, επιδρούν αυξητικά στην πίεση, που ασκείται στα κράτη μέλη, σε μία περίοδο οικονομικής κρίσης και μεταρρυθμιστικών προσπαθειών, όταν κύριο ζητούμενο αποτελεί η σταθερότητα και η ανάπτυξη.

Η Αθήνα θα επιδιώξει να αναδείξει την ανάγκη να υπάρξει μία συνολική ευρωπαϊκή διαχείριση του μεταναστευτικού φαινομένου. Στόχους θα αποτελέσουν η καλύτερη οργάνωση της νόμιμης μετανάστευσης, ο περιορισμός της παράνομης μετανάστευσης «με ένα αποδοτικό, ωστόσο και ανθρώπινο, τρόπο», καθώς επίσης η ενίσχυση των συνεργιών μεταξύ μετανάστευσης και ανάπτυξης.

Παράλληλα, κύρια επιδίωξη θα είναι η ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης για τη διαχείριση των συνόρων σε διάφορα επίπεδα, ενώ θα επιδιωχθεί η ενίσχυση όλων των δράσεων πρόληψης σε τρίτες χώρες προέλευσης και διέλευσης της παράνομης μετανάστευσης προς όφελος όλων των κρατών-μελών. Σε αυτό το πλαίσιο, ένα Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου, καθώς και η ενιαία αντιμετώπιση άλλων πολιτικών (όπως η πολιτική θεωρήσεων) θα συζητηθούν εκτενώς.

Τέλος, ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στη θαλάσσια πολιτική της ΕΕ. Κεντρική ιδέα είναι η επανεκκίνηση και ο επαναπροσδιορισμός της, με συμπερίληψη όλων των εκφάνσεών της, και όχι μόνον των αναπτυξιακών πτυχών. Οι δράσεις που θα αναληφθούν θα εκτείνονται σε ένα ευρύτατο φάσμα, όπως η Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική στην «Ατζέντα Ανάπτυξη και Απασχόληση στους τομείς Θάλασσας και Ναυτιλίας», ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός, η Πρωτοβουλία Αδριατικής-Ιονίου, η Θαλάσσια Στρατηγική Ασφάλειας κ.ά

«Στοχεύουμε να συνεργασθούμε στενά με εταίρους με τους οποίους έχουμε κοινά στρατηγικά συμφέροντα και να προωθήσουμε στρατηγικές και πολιτικές προς το κοινό συμφέρον όλων των μελών της ΕΕ» σημείωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Στο ίδιο πλαίσιο αναμένεται να αξιοποιηθεί και η πρόσφατη έκθεση που διενεργήθηκε για λογαριασμό της Κομισιόν και καταδεικνύει τα πλεονεκτήματα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) για τη θαλάσσια ανάπτυξη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ