O Σνόουντεν προκαλεί διπλωματικό επεισόδιο: Στον αέρα η συνάντηση Ομπάμα - Πούτιν - iefimerida.gr

O Σνόουντεν προκαλεί διπλωματικό επεισόδιο: Στον αέρα η συνάντηση Ομπάμα - Πούτιν

Διπλωματικό επεισόδιο προκαλεί ο Σνόουντεν – Στον αέρα η συνάντηση Ομπάμα με Πού
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο εκνευρισμός της Ουάσινγκτον ήταν αναμενόμενος. Από τη στιγμή που ο Εντουαρντ Σνόουντεν έφτασε τη Μόσχα, ζητούσαν την έκδοσή του. Οι Ρώσοι δεν αρνήθηκαν απλά, αλλά του χορήγησαν και προσωρινό άσυλο. Κίνηση που απειλεί με διπλωματικό επεισόδιο ανάμεσα στις δύο χώρες, καθώς πλέον είναι στον αέρα ακόμη και η συνάντηση κορυφής ανάμεσα στον Μπαράκ Ομπάμα και τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Είμαστε εξαιρετικά απογοητευμένοι με την απόφαση της ρωσικής κυβέρνησης να κάνει αυτό το βήμα παρά την ξεκάθαρη και νόμιμη αίτησή μας, που είχε γίνει τόσο δημόσια, όσο και ιδιωτικά», είπε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνεϊ, αναφερόμενος στο γεγονός ότι το Κρεμλίνο δεν τους παρέδωσε τον πρώην σύμβουλο της NSA, ο οποίος κατηγορείται για κατασκοπεία στις ΗΠΑ.

Μάλιστα η Ουάσινγκτον ανέβασε το θερμόμετρο στην αντιπαράθεση, καθώς δεν έκρυψε ότι είναι στον αέρα η προγραμματισμένη για τον επόμενο μήνα συνάντηση του Ομπάμα με τον Πούτιν, πριν από τη σύσκεψη της G-20 στην Αγία Πετρούπολη. «Εξετάζουμε τη χρησιμότητα της διμερούς συνάντησης στη Μόσχα», παραδέχθηκε ο Κάρνεϊ, ξεκαθαρίζοντας πως ακόμη κι αν ακυρωθεί η συνάντηση με τον Πούτιν, ο Ομπάμα θα δώσει το παρών στη σύσκεψη.

Λίγες ώρες νωρίτερα ο Σνόουντεν είχε αποχωρήσει από το αεροδρόμιο Σερεμέτιεβο, όπου βρισκόταν από τις 23 Ιουνίου, καθώς του χορηγήθηκε προσωρινό άσυλο από τη Ρωσία. Μάλιστα ήδη δέχθηκε και την πρώτη πρόταση για δουλειά, από το λεγόμενο ρωσικό Facebook, Vkontakte.

Στην πρώτη του δήλωση, άσκησε κριτική στις ΗΠΑ και ευχαρίστησε τη Ρωσία για την απόφαση να του χορηγήσει άσυλο. «Τις τελευταίες οχτώ εβδομάδες είδαμε την κυβέρνηση Ομπάμα να μην δείχνει κανένα σεβασμό για τους διεθνείς ή τους αμερικανικούς νόμους, αλλά στο τέλος ο νόμος κερδίζει. Ευχαριστώ τη Ρωσία για την απόφαση να μου χορηγήσει άσυλο με βάση τους νόμους της και τις διεθνείς υποχρεώσεις», είπε.

Στο μεταξύ, η υπόθεση του 30χρονου φυγά δημιουργεί προβλήματα στον πρόεδρο των ΗΠΑ και εντός των συνόρων. Οι Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές ζήτησαν από τον Ομπάμα να επιβληθούν κάποιας μορφής διπλωματικά αντίποινα, χαρακτηρίζοντας την κίνηση της Ρωσίας προκλητική και ενδεικτική της έλλειψης σεβασμού στο πρόσωπο του Αμερικανού προέδρου. Από την άλλη οι Δημοκρατικοί επεσήμαναν πως η σχέση των ΗΠΑ με τη Ρωσία είναι πολύ σημαντική για να πληγεί από την υπόθεση Σνόουντεν.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ