Σε κατ' οίκον περιορισμό για ένα χρόνο ο Μπερλουσκόνι: Επικυρώθηκε η 4ετής ποινή φυλάκισης αλλά τα 3 χρόνια παραγράφηκαν - iefimerida.gr

Σε κατ' οίκον περιορισμό για ένα χρόνο ο Μπερλουσκόνι: Επικυρώθηκε η 4ετής ποινή φυλάκισης αλλά τα 3 χρόνια παραγράφηκαν

Επιβεβαιώθηκε η 4ετης ποινή φυλάκισης του Μπερλουσκόνι – Τα 3 χρόνια έχουν παραγ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ενοχος για φοροδιαφυγή με ποινή τετραετούς φυλάκισης κρίθηκε και από τον Αρειο Πάγο ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Το Ανώτατο δικαστήριο της Ιταλίας επικύρωσε την απόφαση του εφετείου του Μιλάνου που είχε καταδικάσει τον Καβαλιέρε για την υπόθεση φορολογικής απάτης στην αγοραπωλησία τηλεοπτικών δικαιωμάτων του ομίλου Mediaset. Παράλληλα όμως το δικαστήριο θα επανεξετάσει το διάστημα στέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων του Μπερλουσκόνι.

Από την ποινή φυλάκισης που του επιβλήθηκε, τα τρία χρόνια έχουν ήδη παραγραφεί, κάτι που σημαίνει πως ο ηγέτης του κόμματος Λαός της Ελευθερίας (PdL)- η υποστήριξη του οποίου θεωρείται κρίσιμη για το μέλλον της κυβέρνησης συνασπισμού- καλείται να εκτίσει ένα χρόνο φυλάκιση. Κάτι που πιθανόν θα γίνει σε κατ' οίκον περιορισμό ή προσφέροντας κοινωφελή εργασία.

Οσο για τη στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων του Μπερλουσκόνι, οι ανώτατοι δικαστές αποφάνθηκαν ότι το εφετείο του Μιλάνου οφείλει να επανακαθορίσει τη διάρκεια. Το Μάιο του είχε επιβληθεί πενταετής στέρηση αλλά την Τετάρτη ο γενικός εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, είχε εισηγηθεί τη μείωση σε τρία χρόνια.

Οπως αναφέρει δημοσίευμα του ΑΠΕ, θεωρείται πιθανή η επίσπευση της εξέτασης του ζητήματος προκειμένου να ανακοινωθεί πριν από το τέλος του χρόνου το διάστημα στέρησης του δικαιώματος εκλέγειν και εκλέγεσθαι στον Μπερλουσκόνι.

Για δικαστικό διωγμό μιλά ο Μπερλουσκόνι που ιδρύει κανά το Φόρτσα Ιτάλια

Η αντίδραση του Μπερλουσκόνι ήρθε μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος. «Δεν είχα ποτέ μου τραπεζικό λογαριασμό στο εξωτερικό, ούτε εγώ ούτε τα μέλη της οικογένειάς μου. Δεν ευθύνομαι για φορολογική απάτη», τόνισε.

Ο ηγέτης του κόμματος Λαός της Ελευθερίας (PdL) υπογράμμισε ότι «μια μερίδα της δικαιοσύνης έχει μετατραπεί σε άβουλο όργανο», ενώ πρόσθεσε ότι «πριν από είκοσι χρόνια εισήλθα στον στίβο της πολιτικής για να παρεμποδίσω την άνοδο των κομμουνιστών στην εξουσία» και, από τότε «ξεκίνησε ο αδιάκοπος πόλεμος των δικαστικών [εναντίον του] με συνολικά, πενήντα δίκες» σε βάρος του.

Ο Μπερλουσκόνι αναφέρθηκε για άλλη μια φορά στον «πραγματικό δικαστικό διωγμό» που υφίσταται, ενώ δήλωσε «περήφανος για τις επιχειρήσεις που δημιούργησε» οι οποίες «δεν απέλυσαν ποτέ ούτε έναν εργαζόμενο».

«Σε αντάλλαγμα σήμερα με κατηγορούν και με καταδικάζουν, με μια εντελώς αβάσιμη απόφαση που μου στερεί την προσωπική ελευθερία και τα πολιτικά μου δικαιώματα», υπογράμμισε στο μήνυμά του ο μεγιστάνας του Τύπου.

Ο ίδιος τέλος δεσμεύθηκε να επανιδρύσει άμεσα το κόμμα Φόρτσα Ιτάλια, όπως ονομαζόταν η πρώτη του πολιτική δύναμη το 1994, μαζί με τους πιο άξιους νέους και επιχειρηματίες της Ιταλίας, ώστε «να αναμορφωθεί η χώρα , αρχίζοντας από την σημαντικότερη μεταρρύθμιση: αυτή της Δικαιοσύνης».

Λέτα: Να επικρατήσει κλίμα ηρεμίας για το καλό της χώρας

Μετά την απόφαση για την καταδίκη του Μπερλουσκόνι, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα κάλεσε να επικρατήσει «κλίμα ηρεμίας» και να προταχθεί «το καλό της χώρας». Ο Λέτα είπε, αναφερόμενος στην απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου, ότι «για το καλό της χώρας (. . .) και λαμβάνοντας φυσικά υπόψη τον φυσικό εσωτερικό διάλογο των διάφορων πολιτικών δυνάμεων, ο σεβασμός στους θεσμούς και ένα ήρεμο κλίμα πρέπει να ωθήσουν τους πάντες να στηρίξουν το συμφέρον της χώρας έναντι ιδιαίτερων και μεροληπτικών συμφερόντων».

Από την πλευρά του ο Νίτο Πάλμα, στέλεχος του κόμματος Λαός της Ελευθερίας (PdL), και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης στην τελευταία κυβέρνηση του Μπερλουσκόνι, διαβεβαίωσε βγαίνοντας από μια συνεδρίαση στελεχών του κόμματος ότι η απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της Ιταλίας δεν θα έχει συνέπειες για την κυβέρνηση, παρά την έντονη πικρία για την έκβαση της υπόθεσης.

«Η απόφαση αυτή δεν θα επηρεάσει την κυβέρνηση Λέτα, η οποία σχηματίστηκε για να υπηρετήσει τη χώρα και θα συνεχίσει να την υπηρετεί, σε ό,τι μας αφορά», επισήμανε ο Πάλμα.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, οι δικηγόροι Φράνκο Κόπι, Νικολό Γκεντίνι και Πιέρο Λόγκο, ανακοίνωσαν απόψε ότι προτίθενται να προσφύγουν σε ευρωπαϊκά φόρα, μετά την απόφαση που έλαβε το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο της Ιταλίας σε βάρος του πελάτη τους για την υπόθεση φορολογικής απάτης του ομίλου Mediaset.

Ο ιταλικός Άρειος Πάγος επικύρωσε νωρίτερα την τετραετή ποινή φυλάκισης του ηγέτη του PdL Μπερλουσκόνι, ενώ ζήτησε από το εφετείο του Μιλάνου να επανεξετάσει την διάρκεια της στέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων που του επέβαλε.

«Η απόφαση του Αρείου Πάγου για την υπόθεση Mediaset μας αφήνει άναυδους. Υπήρχαν ιδιαίτερα βάσιμα στοιχεία και αποδείξεις για να αποφασιστεί η πλήρης αθώωση του Μπερλουσκόνι», ανέφεραν οι τρεις δικηγόροι.

Οι Κόπι, Γκεντίνι και Λόγκο πρόσθεσαν ότι πρόκειται να αναλάβουν κάθε δυνατή πρωτοβουλία, και στα ευρωπαϊκά φόρα, ώστε «η άδικη αυτή απόφαση να αναθεωρηθεί σύντομα». Πιθανόν οι συνήγοροι του ηγέτη της ιταλικής δεξιάς αναφέρονται σε μια προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ