Les Echos: Η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, το στοίχημα της ελληνικής κυβέρνησης - iefimerida.gr

Les Echos: Η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, το στοίχημα της ελληνικής κυβέρνησης

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η πρεμιέρα του μέτρου μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση έχει κεντρίσει την προσοχή των διεθνών ΜΜΕ, όπως η γαλλική εφημερίδα Les Echos που το χαρακτηρίζει ως στοίχημα της ελληνικής κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις της με την Τρόικα.

Η Les Echos επισημαίνει πως η κυβέρνηση Σαμαρά με τη μείωση του ΦΠΑ από το 23% στο 13% προσδοκά στην αύξηση της κατανάλωσης και παράλληλα στη μείωση της φοροδιαφυγής προκειμένου να αντισταθμίσει την μείωση εσόδων από τον χαμηλότερο συντελεστή. «Η αύξηση του ΦΠΑ ήταν ένα από τα πρώτα μέτρα που εφάρμοσε η Ελλάδα το 2010 προκειμένου να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους και να πάρει ως αντάλλαγμα τη δανειακή ενίσχυση από τους Ευρωπαίους εταίρους και το ΔΝΤ προκειμένου να αποφύγει την επικείμενη πτώχευση», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο άρθρο της γαλλικής εφημερίδας.

Η Les Echos αναλύει πως η πολυαναμενόμενη μείωση του ΦΠΑ που εγκρίθηκε από την Τρόικα, στην Ελλάδα πέρασε ως μια μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης Σαμαρά στην προσπάθειά της να βγάλει τη χώρα από την οικονομική ύφεση. «Η μείωση του ΦΠΑ, βέβαια, είναι ένα ρίσκο το οποίο μπορεί να διαταράξει την εύθραυστη ισορροπία εσόδων σε περίπτωση που δεν συνοδευτεί από την αναμενόμενη αύξηση στην κατανάλωση στην εστίαση που μέσω του τουρισμού είναι μια από τις μεγαλύτερες ελπίδες της Ελλάδας για οικονομική ανάκαμψη».

Στο ρεπορτάζ αναφέρεται πως υπάρχουν αμφιβολίες για το κατά πόσο οι αρχές έχουν την ικανότητα να ελέγξουν αν όντως οι καταστηματάρχες θα μειώσουν κατά τουλάχιστον 5% τις τιμές καταλόγου και επισημαίνεται πως η πιο μεγάλη πρόκληση είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής. «Οι πρώτοι έλεγχοι του καλοκαιριού από το ΣΔΟΕ αποκάλυψαν ότι το ποσοστό παραβατικότητας από το 50% αυξάνεται στο 80% στο νησί της Σαντορίνης», λέει σχετικά η Les Echos.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ