Φόρμουλα «προλαβαίνει» τον καρκίνο του μαστού - Προβλέπει ποιες γυναίκες θα προσβληθούν σε βάθος 20ετίας - iefimerida.gr

Φόρμουλα «προλαβαίνει» τον καρκίνο του μαστού - Προβλέπει ποιες γυναίκες θα προσβληθούν σε βάθος 20ετίας

Φόρμουλα «προλαβαίνει» τον καρκίνο του μαστού - Προβλέπει ποιες γυναίκες θα προσ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μία φόρμουλα που μπορεί να σώσει ζωές δημιούργησαν ερευνητές σχετικά με τον καρκίνο του μαστού. Με αυτή, μέσω στατιστικών υπολογισμών, οι επιστήμονες μπορούν να προβλέψουν ποια γυναίκα κινδυνεύει να προσβληθεί από την ασθένεια σε βάθος δεκαετίας ή ακόμη και 20ετίας.

Οι ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου για τον Καρκίνο των ΗΠΑ δημιούργησαν αυτή τη φόρμουλα στην οποία λαμβάνονται υπόψη μία σειρά από παράγοντες κινδύνου. Οπως αναφέρεται σε σχετική δημοσίευση στην επιθεώρηση «PLoS Medicine», υπολογίζονται η ηλικία της γυναίκας, ο αριθμός των παιδιών που έχει γεννήσει, η διατροφή της, το βάρος της, ο τρόπος ζωής της, η χρήση αντισυλληπτικών αλλά και η υποβολή της σε ορμονοθεραπείες.

Αυτό εκτιμάται ότι θα βοηθήσει τους ειδικούς να εντοπίζουν τις γυναίκες οι οποίες χρειάζεται να υποβάλλονται σε πιο συχνό προληπτικό έλεγχο. Μάλιστα, οι ερευνητές αισιοδοξούν πως η φόρμουλα δεν μπορεί να αποτελέσει εργαλείο μόνο για τον καρκίνο του μαστού, αλλά να δώσει πολύτιμα στοιχεία και για το κίνδυνο εμφάνισης της νόσου στις ωοθήκες και το ενδομήτριο.

Στην κλινική δοκιμή που έγινε μετείχαν 122.000 γυναίκες και οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του μαστού σε γυναίκες άνω των 50 ετών κυμαινόταν από 1,57% ως 21,78% σε ορίζοντα δεκαετίας. Σε διάστημα 20ετίας κυμαινόταν από 3,64% ως 35,11%. Το πιο σημαντικό όμως ήταν πως οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως μπορούσαν να προβλέψουν με ακρίβεια τις γυναίκες που όντως εμφάνισαν γυναικολογικό καρκίνο και κυρίως εκείνες που εμφάνισαν καρκίνο του μαστού.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ