Νέο φάρμακο κατά του διαβήτη αποδεικνύεται αποτελεσματικό σε πειραματόζωα - iefimerida.gr

Νέο φάρμακο κατά του διαβήτη αποδεικνύεται αποτελεσματικό σε πειραματόζωα

Νέο φάρμακο κατά του διαβήτη αποδεικνύεται αποτελεσματικό σε πειραματόζωα
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τις ελπίδες των επιστημόνων για την καταπολέμηση του διαβήτη αναπτερώνει ένα νέο φάρμακο που δοκιμάστηκε σε πειραματόζωα και φαίνεται πώς παρατείνει τη διάρκεια ζωής τους.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ραφαέλ ντε Κάμπο του Εθνικού Ινστιτούτου για τη Γήρανση στη Βαλτιμόρη των ΗΠΑ, προσπαθώντας να βρουν φάρμακα που μπορούν να μιμηθούν τις θετικές επιδράσεις του περιορισμού των θερμίδων στη μακροβιότητα, χορήγησαν μετφορμίνη σε μεσήλικα αρσενικά ποντίκια.

Η ουσία αυτή, μιμείται τις θετικές επιπτώσεις που έχει στη μακροβιότητα η μέθοδος του αυστηρού περιορισμού των θερμίδων, ωστόσο οι επιστήμονες δεν είναι ακόμη βέβαιοι αν η νέα ανακάλυψη θα έχει χρήσιμη εφαρμογή και στους ανθρώπους.

Η μετφορμίνη κανονικά χρησιμοποιείται για τη θεραπεία κατά του διαβήτη τύπου 2 αλλά και του μεταβολικού συνδρόμου, που αποτελεί συνδυασμό διαβήτη, υψηλής αρτηριακής πίεσης και παχυσαρκίας.

Σύμφωνα με το BBC, με τη χρήση μετφορμίνης, οι ερευνητές, διαπίστωσαν ότι η μέση διάρκεια ζωής των ζώων αυξήθηκε κατά περίπου 5%, ενώ παράλληλα καθυστερούσε σημαντικά η εμφάνιση ασθενειών που σχετίζονται με τη γήρανση. Ωστόσο, η χορήγηση υπερβολικών δόσεων μετφορμίνης μείωσε τη διάρκεια ζωής των ποντικιών κατά περίπου 14%.

Οπως δήλωσε ο Κάμπο, τα ευρήματα είναι μεν ενθαρρυντικά, αλλά μελλοντικές δοκιμές θα δείξουν αν η συγκεκριμένη ουσία έχει ανάλογη επίδραση και στον άνθρωπο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ