Πρωτοποριακό εύκαμπτο γυαλί αποθηκεύει ενέργεια για ηλεκτρικά αυτοκίνητα και συσκευές - iefimerida.gr

Πρωτοποριακό εύκαμπτο γυαλί αποθηκεύει ενέργεια για ηλεκτρικά αυτοκίνητα και συσκευές

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ενα εύκαμπτο και υπερβολικά λεπτό είδος γυαλιού, ικανού να αποθηκεύει ενέργεια δημιούργησαν ερευνητές από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια στις ΗΠΑ.

Το γυαλί έχει πάχος μόλις 10 μικρόμετρα και διατηρεί την αποδοτικότητα φόρτισης - αποφόρτισης σε θερμοκρασίες μέχρι 180 βαθμούς Κελσίου και έχει προοπτικές εφαρμογής σε υβριδικά και ηλεκτρικά αυτοκίνητα, καθιστώντας τα φθηνότερα και πιο αξιόπιστα, αλλά και στην αποθήκευση καθαρής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, όπως τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά.

Κατασκευάστηκε σε λεπτά φύλλα σε συνεργασία με την Strategic Polymer Sciences και στη συνέχεια καλύφθηκε με πολυμερή υλικά ανθεκτικά σε υψηλές θερμοκρασίες τα οποία υπερδιπλασίασαν την ενεργειακή πυκνότητα.

Προκειμένου να καταλήξουν στη δημιουργία του συγκεκριμένου γυαλιού, οι επιστήμονες πειραματίστηκαν με μια σειρά από γυαλιά διαφόρων χημικών συνθέσεων και πάχους, συγκρίνοντας την ενεργειακή τους πυκνότητα με τους συμβατικούς πυκνωτές από πολυμερή που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρικά οχήματα και απαιτούν ένα ξεχωριστό σύστημα ψύξης αυξάνοντας τον όγκο τους.

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες του Penn State, «Το λεπτό και εύκαμπτο γυαλί είναι μια ευρέως διαδεδομένη τεχνολογία στις οθόνες. Ωστόσο, το ακόμα λεπτότερο γυαλί, με πάχος ένα δέκατο του γυαλιού οθόνης, μπορεί να σχεδιαστεί κατάλληλα ώστε να αποθηκεύει ενέργεια σε υψηλές θερμοκρασίες για εφαρμογές υψηλής τάσης, όπως ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ανεμογεννήτριες, διασυνδεδεμένα με το δίκτυο φωτοβολταϊκά, τις αεροδιαστημικές εφαρμογές, τη γεωθερμία και τις εξορύξεις»

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ