Το φουσκωτό των τρομοκρατών στη Χίο -Πως βρέθηκαν οι όλμοι στα χέρια τους

Συναγερμός έχει σημάνει από την Τρίτη στην Αντιτρομοκρατική μετά τον εντοπισμό φουσκωτού σκάφους γεμάτο με όπλα, σφαίρες και εκρηκτικά στην θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στη Χίο και τις Οινούσσες. Το λιμενικό και η ΕΛ.ΑΣ αντέδρασαν άμεσα, καθώς αμέσως μετά τη σύλληψη των επιβατών του σκάφους ξεκίνησε μία γιγαντιαία επιχείρηση από την Αντιτρομοκρατική σε Αθήνα, Κόρινθο και Θεσσαλονίκη και οι αρχές προχώρησαν σε έξι συλλήψεις και 14 προσαγωγές.

Τέσσερις συλλήψεις στο σκάφος και δύο στη Χίο

Οι τέσσερις επιβάτες που ήταν στο φουσκωτό, δύο Ελληνες και δύο Τουρκικής καταγωγής συνελήφθησαν επί τόπου από τους άνδρες του Λιμενικού, ενώ λίγες ώρες αργότερα συνελήφθησαν δύο ακόμα άτομα στη Χίο, Ελληνες, οι οποίοι είχαν μεταβεί στο νησί και με αυτοκίνητο, το οποίο έφερε αθηναϊκές πινακίδες, προκειμένου να ελέγχουν το χώρο για την ασφαλή μεταφορά του οπλισμού στην Τουρκία και κινούνταν ύποπτα στην περιοχή.

Ο ένας από τους δύο Έλληνες που συνελήφθη είναι φοιτητής της Σχολής Εμποροπλοιάρχων. Είπε ότι τις προηγούμενες ημέρες τον πλησίασε κάποιος και του έδωσε 500 ευρώ, χωρίς να γνωρίζει ποιος ήταν, προκειμένου να μεταφέρει κάποια άτομα και τα σακίδιά τους στα παράλια της Τουρκίας.

Τι εντόπισαν οι άνδρες του Λιμενικού στο φουσκωτό

  • Δύο αντιαρματικούς όλμους
  • Τέσσερις χειροβομβίδες
  • Δύο πιστόλια
  • 195 σφαίρες
  • Δύο ωρολογιακούς μηχανισμούς.

Προβληματισμός για τους όλμους -Συναγερμός στα στρατόπεδα

Οι αρχές εκτιμούν ότι ο οπλισμός και τα εκρηκτικά προορίζονταν για ενέργειες που είχαν σχεδιαστεί να γίνουν στην Τουρκία και η μεταφορά τους οργανώθηκε από ομάδα λαθρεμπόρων όπλων.

Το θέμα όμως είναι πως βρέθηκε στα χέρια των συλληφθέντων ο βαρύς αυτός οπλισμός, αφού όλμους διαθέτει μόνο ο στρατός.

Σύμφωνα πάντως με πηγές από το Γενικό Επιτελείο Στρατού, τα όπλα δεν προέρχονται από το οπλοστάσιο του ελληνικού στρατού. Πάντως, για προληπτικούς λόγους έχουν αρχίσει καταμετρήσεις σε όλες τις μονάδες.

Σαρωτικές έρευνες σε Αθήνα, Κόρινθο και Θεσσαλονίκη

Η κινητοποίηση της ΕΛ.ΑΣ ήταν άμεση και μέσα σε λίγες ώρες ερευνήθηκαν δέκα οικήματα, κυρίως στα Εξάρχεια και στην Θεσσαλονίκη και έχει κατασχεθεί ηλεκτρονικό και έντυπο υλικό, τα οποία εξετάζονται.

Μέχρι στιγμής έχουν γίνει συνολικά 14 προσαγωγές Κούρδων, στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη, για τους οποίους δεν έχουν προκύψει στοιχεία εμπλοκής στην συγκεκριμένη υπόθεση και πιθανότατα θα αφεθούν ελεύθεροι.

Ανάμεσα στους χώρους που ερευνήθηκαν ήταν και τα γραφεία τουρκικής οργάνωσης στην οδό Τζαβέλα στα Εξάρχεια, όπου είχε δηλώσει ως κατοικία ο ένας από τους συλληφθέντες αλλοδαπούς στο φουσκωτό σκάφος με τα όπλα στη Χίο. Εκεί πραγματοποιήθηκαν τρεις προσαγωγές ατόμων, τα οποία κατά την επιχείρηση της αστυνομίας είχαν ήδη αρχίσει να διαγράφουν αρχεία από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Ερευνάται το ενδεχόμενοι Κούρδοι και Ελληνες να είχαν αναπτύξει κοινή δράση στην Ελλάδα

Εκείνο που επιβεβαιώνεται από το σημερινό συμβάν στην Χίο είναι ότι υπάρχει συνεργασία μεταξύ Κούρδων και Ελλήνων, γι' αυτό και εξετάζονται όλες οι διασυνδέσεις και οι δραστηριότητες των συλληφθέντων, για να διαπιστωθεί αν έχουν αναπτύξει κοινή δράση στην Ελλάδα.

Μέχρι στιγμής δεν έχει εξακριβωθεί η προέλευση των όπλων που κατασχέθηκαν στην Χίο, αλλά η επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής μέχρι αργά το βράδυ της Τρίτης ήταν σε πλήρη εξέλιξη.

Πώς συνδέεται η υπόθεση με την έκρηξη χειροβομβίδας τον Οκτώριο του 2011 στην Τριανδρία

Επισήμως δεν διευκρινίστηκε αν οι δύο Κούρδοι που συνελήφθησαν στη Χίο καταζητούνται για ένοπλη δράση στην Τουρκία, αλλά οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής εκτιμούν ότι είναι μέλη κουρδικής οργάνωσης που δραστηριοποιείται σε αυτόν τον χώρο.

Συγκεκριμένα, οι αρμόδιοι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ, συνδέουν την υπόθεση του οπλοστασίου στο φουσκωτό με την έκρηξη χειροβομβίδας που είχε γίνει τον Οκτώβριο του 2011 σε διαμέρισμα στην Τριανδρία Θεσσαλονίκης, κατά την οποία σκοτώθηκε 32χρονος Κούρδος. Τότε είχαν βρεθεί στο διαμέρισμα, εκτός των άλλων και αντιαρματικά βλήματα, παρόμοια με αυτά που κατασχέθηκαν στη Χίο.

Τότε η έκρηξη αποδόθηκε σε κάποιο λάθος σε κρησφύγετο της οργάνωσης DHKP-C και οι αστυνομικοί, από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, οδηγούνται στο συμπέρασμα ότι οι συλληφθέντες στη Χίο είναι μέλη της ίδιας οργάνωσης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ