Ποιος είναι ο στρατιώτης Μπράντλεϊ Μάνινγκ που διέρρευσε 700.000 απόρρητα έγγραφα των ΗΠΑ κι αντιμετωπίζει ποινή 136 χρόνων - iefimerida.gr

Ποιος είναι ο στρατιώτης Μπράντλεϊ Μάνινγκ που διέρρευσε 700.000 απόρρητα έγγραφα των ΗΠΑ κι αντιμετωπίζει ποινή 136 χρόνων

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Για εξτρεμισμό εθνικής ασφάλειας κατηγόρησε τον Μπάρακ Ομπάμα ο ιδρυτής του ιστότοπου WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ μετά την καταδίκη του στρατιώτη Μπράντλεϊ Μάνινγκ για τη διαρροή χιλιάδων απορρήτων εγγράφων των ΗΠΑ. Ο Μάνινγκ αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης 136 ετών.

«Η πιο σημαντική δημοσιογραφική πηγή που υπήρξε ποτέ» ήταν ο Μάνινγκ είπε ο Ασάνζ που δήλωσε ότι ο δικαστικός αγώνας του 25χρονου στρατιώτη δεν ήταν δίκαιος και ζήτησε να ανακληθεί η ετυμηγορία.

«Η κυβέρνηση έκλεισε τον Μάνινγκ σε ένα κελί και τον άφησε γυμνό στην απομόνωση προκειμένου να λυγίσει, μια πράξη που θεωρείται καταδικαστέα από τον Ειδικό Εισηγητή του ΟΗΕ για τα βασανιστήρια.-αυτό δεν είναι δίκαιη δίκη», είπε ο Ασάνζ από την πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο, όπου βρίσκεται εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο.

Προειδοποίησε ότι η WikiLeaks και η νομική ομάδα του Μάνινγκ δεν θα σταματήσουν έως ότου ανακληθεί η απόφαση ενώ αρνήθηκε να σχολιάσει εάν ο στρατιώτης είχε δώσει στη WikiLeaks τα απόρρητα έγγραφα, όπως ο ίδιος ο 25χρονος είχε υποστηρίξει με την αιτιολογία ότι ήθελε να προκαλέσει παγκόσμια συζήτηση για την ασκούμενη από τις ΗΠΑ πολιτική.

Στα 700.000 απόρρητα στρατιωτικά και διπλωματικά έγγραφα που φέρεται να διέρρευσε ο Μάνινγκ περιλαμβάνονταν εκθέσεις για τους πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Πλέον ο 25χρονος αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης 136 ετών καθώς το στρατοδικείο τον αθώωσε για την κατηγορία της συνεργασίας με τον εχθρό, ωστόσο τον έκρινε ένοχο για 19 άλλες κατηγορίες.

Περισσότερα από τρία χρόνια μετά τη σύλληψη του Μάνινγκ, τον Μάιο του 2010, οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών βρίσκονται και πάλι αντιμέτωπες με μια νέα διαρροή απόρρητων εγγράφων. Αυτή τη φορά υπεύθυνος για τη διαρροή είναι ένας πρώην τεχνικός σύμβουλός τους, ο Εντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος εδώ και ένα μήνα βρίσκεται εγκλωβισμένος στο χώρο μετεπιβίβασης του αεροδρομίου Σερεμέτιεβα της Μόσχας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ