Πέθανε η κορυφαία σκηνοθέτιδα ντοκιμαντέρ Αλίντα Δημητρίου - iefimerida.gr

Πέθανε η κορυφαία σκηνοθέτιδα ντοκιμαντέρ Αλίντα Δημητρίου

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Εφυγε από τη ζωή τα ξημερώματα της Τρίτης η 78χρονη σκηνοθέτιδα Αλίντα Δημητρίου που είχε επιμεληθεί περισσότερα από 50 ντοκιμαντέρ. Η κα. Δημητρίου γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε σκηνοθεσία.

Παράλληλα με τη διοργάνωση κινηματογραφικών προβολών κατά την περίοδο 1970-1975, συμμετείχε σε σεμινάρια για την ταινία μικρού μήκους, έγραψε και μετέφρασε άρθρα σε κινηματογραφικά περιοδικά καθώς και το βιβλίο Φιλμογραφία Ταινιών Μικρού Μήκους (1939-1979), ενώ αργότερα το 1992 εξέδωσε το Λεξικό Ταινιών Μικρού Μήκους. Σκηνοθέτησε πάνω από 50 ντοκιμαντέρ μεταξύ των οποίων και παραγγελίες του Υπουργείου Πολιτισμού και της ΔΕΗ.

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για το θάνατο της Αλίντας Δημητρίου: «Συνεπής δημιουργός, με πολιτικές και κοινωνικές θέσεις που εκφράζονται και στο έργο της, η Αλίντα Δημητρίου εμβάθυνε στο ρόλο των γυναικών στους πολιτικούς αγώνες.

Η τριλογία της, «Πουλιά στο βάλτο», «Η ζωή στους βράχους» και «Τα κορίτσια της βροχής», που αγαπήθηκε ιδιαίτερα από το κοινό του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (τα «Πουλιά στο βάλτο» απέσπασαν το βραβείο κοινού στο 10ο ΦΝΘ) ανέδειξε μέσα από μαρτυρίες και ντοκουμέντα την αγωνιστικότητα και τη δύναμη της γυναικείας ψυχής.Η απώλειά της στο χώρο του ντοκιμαντέρ τον οποίον υπηρέτησε με πάθος και συνέπεια είναι μεγάλη. Στην οικογένειά της εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ