Κινδυνεύουν να εξατμιστούν οι ωκεανοί της Γης: Οι επιστήμονες απαντούν - iefimerida.gr

Κινδυνεύουν να εξατμιστούν οι ωκεανοί της Γης: Οι επιστήμονες απαντούν

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Αφροδίτη έχει μία αποπνικτική ατμόσφαιρα που αποτελείται κατά 96.5% από διοξείδιο του άνθρακα με την επιφάνεια του εδάφους να φτάνει τους 482°C, ενώ οι ωκεανοί που υπήρχαν κάποτε στον πλανήτη έχουν εξατμιστεί εδώ κι εκατομμύρια χρόνια. Αραγε είναι αυτό το μέλλον και της Γης;

Καθώς το διοξείδιο του άνθρακα θερμαίνει τον πλανήτη μέσα από το φαινόμενο του θερμοκηπίου, τόσο περισσότερο εξατμίζεται το νερό από τους ωκεανούς, ενισχύοντας σταδιακά την αύξηση της θερμοκρασίας.

Οπως αναφέρει ο ερευνητής Τζέιμς Χάνσεν η καύση των ορυκτών καυσίμων θα μπορούσε να οδηγήσει την κατάσταση εκτός ελέγχου με εξάτμιση των ωκεανών και σταδιακή νέκρωση του πλανήτη.

Ωστόσο, αρκετοί επιστήμονες διαφωνούν με τον Χάνσεν, υποστηρίζοντας ότι 56 εκατομμύρια χρόνια πριν, μία μεγάλη συγκέντρωση CO2 εκτόξευσε τις θερμοκρασίες της Γης στα ύψη, αλλά η ζωή συνεχίστηκε και οι ωκεανοί παρέμειναν άθικτοι.

«Νομίζω ότι μπορούμε να πούμε ότι είμαστε ακόμα ασφαλείς έναντι του συνδρόμου της Αφροδίτης», υποστηρίζει ο Ρέιμοντ Πιρχαμπερτ του Πανεπιστημίου του Σικάγο.

Στη διάρκεια των τελευταίων ετών, οι ερευνητές χρησιμοποιούν υπερυπολογιστές προκειμένου να υπολογίσουν την κινητικότητα και τις ιδιότητες των μορίων του νερού και όπως διαπίστωσαν, τα τελευταία χρόνια, οι ωκεανοί δέχονται περισσότερη ακτινοβολία σε περισσότερα μήκη κύματος από ότι πριν, ενώ όπως αναφέρθηκε σε σχετικό άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature αυτή την εβδομάδα «το φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι πιο πιθανό να ξεφύγει απ'ότι νομίζαμε μέχρι σήμερα»

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ