Τι μας κάνει μονογαμικούς; Πρόσφατες έρευνες αναζητούν τις ρίζες του «ζευγαρώματος» - iefimerida.gr

Τι μας κάνει μονογαμικούς; Πρόσφατες έρευνες αναζητούν τις ρίζες του «ζευγαρώματος»

Τι μας κάνει μονογαμικούς; Πρόσφατες έρευνες αναζητούν τις ρίζες του «ζευγαρώματ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η μονογαμία και οι σταθερές σχέσεις είναι ένα ζήτημα που απασχολεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Βρετανοί επιστήμονες αποφάσισαν να μελετήσουν τις ρίζες της μονογαμίας και να κατανοήσουν κατά πόσο τελικά οι άνθρωποι είναι φτιαγμένοι για να ζουν σε ζευγάρια.

Δυο διαφορετικές έρευνες που διεξήγαγαν ομάδες Βρετανών ερευνητών, φαίνεται να έχουν αντικρουόμενα αποτελέσματα, ωστόσο και οι δύο έρευνες συμφωνούν ότι οι ρίζες του ανθρώπινου ζευγαριού κάθε άλλο παρά ρομαντικές είναι.

Συγκεκριμένα, η πρώτη μελέτη, με επικεφαλής τον ανθρωπολόγο Κρίστοφερ Όπι του University College του Λονδίνου υποστηρίζει ότι η μονογαμία εξελίχτηκε για να προστατεύει τα μωρά, ώστε να μην φονεύονται από τα ανταγωνιστικά ενήλικα αρσενικά.

Οι επιστήμονες στα πλαίσια της έρευνας, μελέτησαν τις ρίζες της μονογαμίας σε 230 είδη πρωτευόντων θηλαστικών (μαϊμούδων και πιθήκων) σε βάθος 75 εκατομμυρίων ετών και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η κυριότερη αιτία για την εμφάνιση της κοινωνικής μονογαμίας υπήρξε η προσπάθεια αποφυγής της βρεφοκτονίας από άλλα αρσενικά, τα οποία θέλουν να εξαφανίσουν τα παιδιά των ανταγωνιστών, ώστε να κάνουν τα δικά τους με το ίδιο θηλυκό.

Η άλλη έρευνα αντίθετα, συμπέρανε ότι τα αρσενικά ανέπτυξαν μόνιμα ζευγάρια για να προστατεύουν τις θηλυκές συντρόφους τους από τους ανταγωνιστές τους.

Η μελέτη αυτή, με επικεφαλής τους ζωολόγους Τιμ Κλάτον- Μπροκ και Ντίτερ Λούκας του πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, βασίζεται στο εξελικτικό δέντρο περίπου 2.500 ειδών θηλαστικών (όχι μόνο πρωτευόντων όπως η πρώτη), ανατρέχοντας σε βάθος 170 εκατομμυρίων ετών στο παρελθόν.

Οι επιστήμονες, χρησιμοποιώντας προσομοιώσεις σε υπολογιστές, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι επειδή τα θηλαστικά ανέπτυσσαν εχθρότητα μεταξύ τους και έτσι εξαπλώνονταν γεωγραφικά σε μια πολύ μεγάλη περιοχή, τα αρσενικά, αδυνατώντας να έχουν πολλαπλούς συντρόφους, αναγκάζονταν να ακολουθήσουν και να προστατεύσουν το μοναδικό ταίρι τους καθιερώνοντας έτσι μονογαμικές σχέσεις.

Οι βιολόγοι εκτιμούν ότι μόνο ένα στα δέκα είδη θηλαστικών (το 9%) ακολουθεί έναν μονογαμικό τρόπο ζωής, ενώ η μονογαμία είναι διαδεδομένη στα πουλιά.

Είναι αξιοσημείωτο ότι στη φύση υπάρχουν είδη, που είναι πολύ πιο αυστηρά μονογαμικοί από ό,τι οι άνθρωποι, ωστόσο όπως σχολίασαν οι ερευνητές «οι άνθρωποι είναι ασυνήθιστοι, επειδή έχουν αναπτύξει πολιτισμό και αυτό περιπλέκει τα πράγματα».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ