Κοκαΐνη και αλκοόλ εντοπίστηκε σε μούμιες παιδιών που θυσίασαν οι Ινκας - iefimerida.gr

Κοκαΐνη και αλκοόλ εντοπίστηκε σε μούμιες παιδιών που θυσίασαν οι Ινκας

Κοκαϊνη και αλκοόλ εντοπίστηκε σε μούμιες παιδιών που θυσίασαν οι Ινκας
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τρεις καλοδιατηρημένες μούμιες 13χρονων κοριτσιών από τη φυλή των Ινκας εντοπίστηκαν πρόσφατα στην Αργεντινή, φέρνοντας στο φως άγνωστα στοιχεία για το τελετουργικό των θυσιών που πραγματοποιούσε ο συγκεκριμένος πολιτισμός.

Οι μούμιες βρέθηκαν στην περιοχή Volcán Llullaillaco της Αργεντινής και πρόκειται για τρία 13χρονα παιδιά, δύο κορίτσια και ένα αγόρι, που όπως φαίνεται αποτέλεσαν τα θύματα σε τελετουργικό θυσίας των Ινκας. Ωστόσο το ένα από τα δύο κορίτσια, που το ονόμασαν Llullaillaco Maiden τους έκανε ιδιαίτερη εντύπωση

Οπως αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης, ιατροδικαστής και αρχαιολογικούς εμπειρογνώμων Αντριου Γουίλσον από το Πανεπιστήμιο του Μπραντφορντ, οι μούμιες ήταν τόσο καλοδιατηρημένες που έμοιαζαν σαν να κοιμούνται, ενώ έδωσαν τη δυνατότητα στους επιστήμονες να συλλέξουν στοιχεία για τον πολιτισμό των Ινκας που δεν ήταν γνωστά μέχρι σήμερα,

Μελετώντας τα στοιχεία, οι ερευνητές κατάφεραν να δουν τις διατροφικές συνήθειες του κοριτσιού τον τελευταίο χρόνο πριν από το θάνατο της, αλλά και ότι άλλες ουσίες είχε λάβει και κατέληξαν σε εντυπωσιακά συμπεράσματα για τη λαογραφία και τον πολιτισμό των Ινκας.

Συγκεκριμένα, φαίνεται πως το κορίτσι είχε ήδη επιλεγεί για να θυσιαστεί ένα χρόνο πριν την τελετή και η προετοιμασία ξεκινούσε από τότε. Ο Γουίλσον αναφέρει ότι το κορίτσι πιθανόν ήταν μία από τις acllas, τα κορίτσια που επιλέγονταν στην εφηβεία να εγκαταλείψουν την οικογένεια τους και να ζήσουν κοντά σε κάποια ιέρεια, ενώ οι χημικές αναλύσεις και οι αναλύσεις DNA έδειξαν ότι τον τελευταίο χρόνο πριν τη θυσία, οι διατροφικές συνήθειες του κοριτσιού άλλαξαν ριζικά.

Το κορίτσι είχε πρόσβαση σε τρόφιμα που επιτρέπονταν μόνο στην ελίτ όπως το καλαμπόκι και η ζωική πρωτεΐνη, και ίσως το κρέας του λάμα, ενώ κατανάλωνε μεγάλες ποσότητες αλκοόλ και κοκαΐνης. Οπως εξηγεί ο Γουίλσον, η συγκεκριμένη τελετουργία καθιστούσε το θύμα πειθήνιο και ήρεμο κατά τη διάρκεια της τελετουργίας.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η μελέτη αυτή, μπορεί να βοηθήσει να κατανοήσουμε τις προσωπικές λεπτομέρειες της ανθρώπινης ζωής σε μία από τις μεγαλύτερες αρχαίες κοινωνίες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ