Το τραγούδι γενεθλίων και το σβήσιμο των κεριών κάνουν την τούρτα νοστιμότερη - iefimerida.gr

Το τραγούδι γενεθλίων και το σβήσιμο των κεριών κάνουν την τούρτα νοστιμότερη

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μπορεί το τραγούδι και το σβήσιμο των κεριών στα γενέθλια να αποτελεί κάτι σαν παράδοση, σύμφωνα όμως με νέα μελέτη, αυτή η τελετουργία πριν το φαγητό μας βοηθά να εκτιμούμε καλύτερα τη γεύση της τούρτας.

Μια νέα μελέτη ειδικών από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότας η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Psychological Science» διαπίστωσε πως η τελετουργική συμπεριφορά σε συνδυασμό με την αναμονή πριν απολαύσουμε ένα έδεσμα, αλλάζει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τις γεύσεις προς το καλύτερο.

Οι ερευνητές διεξήγαγαν αρκετά πειράματα προκειμένου να στηρίξουν αυτή τη διαπίστωση. Σε ένα από τα πειράματα δόθηκε σε ορισμένους συμμετέχοντες ένα κομμάτι σοκολάτα και τους ζητήθηκε να το σπάσουν στη μέση χωρίς να έχουν ξετυλίξει προηγουμένως το αλουμινόχαρτο. Στη συνέχεια τους ζητήθηκε να ξετυλίξουν πρώτα το ένα μισό, να το φάνε και μετά να ξετυλίξουν το δεύτερο και να το γευτούν. Οι υπόλοιποι εθελοντές έφαγαν τη σοκολάτα χωρίς όρους, όπως εκείνοι επιθυμούσαν.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, τα άτομα που ακολούθησαν την "ιεροτελεστία" έβαζαν ανώτερο βαθμό στη γεύση της σοκολάτας, την απολάμβαναν περισσότερο και δέχονταν να πληρώσουν μεγαλύτερο αντίτιμο για να την αποκτήσουν σε σύγκριση με εκείνα που την έτρωγαν όπως ήθελαν.

Σε ένα δεύτερο πείραμα γευσιγνωσίας καρότων αποκαλύφθηκε ότι η προσμονή για την κατανάλωση των πορτοκαλί λαχανικών μετά από ένα ιδιαίτερο "τελετουργικό" βελτίωσε τη γεύση τους. Οι εθελοντές που τα δοκίμασαν δήλωσαν ότι τα απόλαυσαν περισσότερο όταν είχαν περιμένει αρκετά για να τα καταναλώσουν.

Σε ένα τελευταίο πείραμα οι ερευνητές έδειξαν πως το να κοιτάζει κάποιο άτομο ένα άλλο άτομο να αναμειγνύει μεθοδικά λεμονάδα δεν προσθέτει κάτι στη γεύση του δροσερού ποτού – το γεγονός αυτό μαρτυρεί ότι η προσωπική εμπειρία πριν την κατανάλωση φαγητού ή ποτού είναι το κλειδί της απόλαυσης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ