Σαμαράς και Λέτα έθεσαν κοινούς στόχους -Τι είπαν για ανεργία, TAP και λαθρομετανάστευση

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον Ιταλό ομόλογο του Ενρίκο Λέτα στο Μέγαρο Μαξίμου. Οι δύο πρωθυπουργοί επισφράγισαν τις στενές πολιτικοοικονομικές σχέσεις και συμφέροντα των δυο χωρών.

Μεταξύ άλλων, οι κ. Σαμαράς και Λέτα συζήτησαν για την κρίση χρέους που ταλανίζει την Ευρωζώνη και ειδικά το Νότο με υψηλή ανεργία, για τον αγωγό φυσικού αερίου TAP, ο οποίος θα ξεκινά από το Αζερμπαϊτζάν και θα καταλήγει στην Ιταλία περνώντας από την Ελλάδα, και για την ελληνική και ιταλική προεδρία στην ΕΕ το 2014.

Μετά τη συνάντησή του με τον Ιταλό ομόλογό του Ενρίκο Λέτα, ο Αντώνης Σαμαράς προανήγγειλε την ελληνοϊταλική πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης και επεσήμανε τις δυνατότητες συνεργασίας με την Ιταλία.

Μεταξύ άλλων ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι «συμφωνήσαμε με τον κ. Λέτα να θέσουμε κοινούς τόπους για τις δύο προεδρίες -Ελλάδας και Ιταλίας στην ΕΕ το α' και β' εξάμηνο του 2014».

Αφού τόνισε πως οι δύο τους είχαν μια «παραγωγική και ενδιαφέρουσα συζήτηση» ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε πως την Ελλάδα και την Ιταλία τις ενώνουν ισχυροί ιστορικοί δεσμοί αλλά και οι δυνατότητες να βαδίζουν από κοινού για «μια Ευρώπη ισχυρή και πάνω από όλα για μια οικονομία μεταλλαγμένη από την ανεργία και ειδικά την ανεργία των νέων».

Ο Ενρίκο Λέτα, από την πλευρά του, σημείωσε πως η Ιταλία βρίσκεται στο πλευρό της Ελλάδας ενώ επεσήμανε ότι οι θυσίες δεν αποτελούν αυτοσκοπό αλλά ένα εργαλείο για να τεθούν τα πράγματα στη θέση τους.

Στο γεύμα εργασίας θα συμμετάσχει και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος. Στην συνέχεια, ο κ. Βενιζέλος θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον κ. Λέτα.

Σαμαράς: Τα περιθώρια συνεργασίας με την Ιταλία είναι πολύ μεγάλα

«Κορυφαίος στόχος η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος. Αυτός ο στόχος μας επιτρέπει να έχουμε περιθώρια ευελιξίας. Μας επιτρέπει επιτέλους όλες οι προσπάθειές μας να συγκεντρωθούν στο μεγάλο ζητούμενο που είναι η ανάπτυξη», τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς στις κοινές δηλώσεις με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας.

«Συζητήσαμε για τον πλούτο των θαλασσών αλλά και εκείνες που βρίσκονται στη Μεσόγειο γιατί μας ενδιαφέρουν περισσότερο. Η Μεσόγειος θα παίξει σημαντικό ρόλο», είπε χαρακτηριστικά.

Και πρόσθεσε: «Υποστηρίζουμε από κοινού την ανάδειξη Αδριατικής και ιονίου σε αυτό που ονομάζεται μείζονα περιοχή που θα επισπεύσει την ανάπτυξη».

«Συνολικά είχαμε μια πολύ γόνιμη συζήτηση με τον Ιταλό πρωθυπουργό», είπε ο κ. Σαμαράς προσθέτοντας ότι η Ιταλία αναδεικνύεται σε σημαντικό πρόσωπο της Ευρώπης.

«Η Ελλάδα και η Ιταλία θα έχουν την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα περιθώρια συνεργασίας είναι πολύ μεγάλα. Άλλωστε, το 2014 χρονιά ορόσημο για το μέλλον της Ευρώπης. Θεωρώ ότι είναι σημαντική η συμφωνία κοινών στόχων για τις δύο προεδρίες. Να γίνουν εν δυνάμει ένας στόχος κοινών προτεραιοτήτων».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός μάλιστα ανέφερε ότι τον Σεπτέμβριο θα γίνει η πρώτη συνάντηση των δύο χωρών για να συζητηθούν τα θέματα της προεδρίας. «Οι χώρες μας έχουν στενές σχέσεις από το παρελθόν. Δεν μας δένει μόνο το πλούσιο παρελθόν αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε» είπε ο κ. Σαμαράς τονίζοντας ότι το ζητούμενο είναι μια ευρωπαϊκή οικονομία απαλλαγμένη από τη μάστιγα και την ανεργία των νέων.

Λέτα: Οι θυσίες δεν αποτελούν αυτοσκοπό

«Ευχαριστώ τον κ. Σαμαρά για τα λόγια στήριξης προς την Ιταλία», είπε ο Ιταλός πρωθυπουργός που βρίσκεται στη χώρα μας. Και πρόσθεσε: «Μας ανακουφίζει η στήριξη και ανακουφίζει τη χώρα μας, όμως αυτό που έγινε, θα μείνει μια βαθύτατη πληγή. Συμπαρίσταμαι στο πένθος των οικογενειών», πρόσθεσε ο Ενρίκο Λέτα από το Μέγαρο Μαξίμου.

«Η Ευρώπη θα αναγεννηθεί εδώ. Αυτός είναι ο λόγος που με έφερε εδώ στην Αθήνα. Είναι η ευκαιρία των δύο προεδρείων. Είναι ευκαιρία να αποδείξουμε ότι το μέλλον της Ευρώπης συνδέεται με τις δύο χώρες. Η κοινή δουλειά που αρχίσαμε σήμερα θα συνεχιστεί και τον Σεπτέμβρη», σημείωσε προσθέτοντας ότι προσκάλεσε τον Αντώνη Σαμαρά στη Ρώμη το φθινόπωρο.

«Στηρίζω την Ελλάδα. Η Ελλάδα θα βγαίνει από την κρίση, όπως οι πρώτες ενδείξεις το δείχνουν. Ελπίζω ότι είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε τα θετικά αποτελέσματα και τις αποφάσεις που έλαβε η κυβέρνηση ως θετική ένδειξη προς το μέλλον. Σημαντικό να επανέλθει η εμπιστοσύνη. Η Ιταλία θα είναι στο πλευρό της κυβέρνησης για να αποφευχθούν περαιτέρω κρίσεις», είπε χαρακτηριστικά.

«Πρέπει να είναι σαφές ότι οι θυσίες δεν είναι θυσίες που αποτελούν αυτοσκοπό. Οι θυσίες είναι εργαλείο για να μπουν τα πράγματα στη θέση τους», ανέφερε ο Ενρίκο Λέτα.

«Πιστεύω ότι αυτή η συνάντηση μας ωφέλησε για να συζητήσουμε για τα θέματα της μετανάστευσης, τα θέματα που συνδέονται με την ανάπτυξη, τη Μεσόγειο και το 2014 έτος καμπή για το οποίο δεσμευόμαστε να δουλέψουμε με όλη μας την δύναμη», κατέληξε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ