Αντιμέτωπος με τη γκρίνια του Τόμσεν ο Στουρνάρας-Εκτός στόχων έσοδα και έλεγχοι

Αντιμέτωπος με τη... γκρίνια της Τρόικας θα βρεθεί το Σεπτέμβριο ο Γιάννης Στουρνάρας για τις επιδόσεις των ελεγκτικών υπηρεσιών, ενώ τη... κρυάδα θα την έχει πάρει νωρίτερα ο Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων κατά την "επίσκεψη" των τεχνικών κλιμακίων που θα διαπιστώσουν ότι ακόμα και οι αναθεωρημένοι στόχοι αποδείχθηκαν φιλόδοξοι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, με τη συμπλήρωση του 6μήνου, οι εισπράξεις από τις παλιές ληξιπρόθεσμες οφειλές συνολικού ύψους 54 δισ ευρώ, ήταν περίπου 300 εκατ. ευρώ χαμηλότερα από το στόχο του 1,552 δισ ευρώ, φτάνοντας δηλαδή στα περίπου 840 εκατ. ευρώ, ενώ απόκλιση περίπου 50 εκατ. ευρώ καταγράφεται και στις εισπράξεις έναντι των νέων οφειλών (περίπου 4 δισ ευρώ από την αρχή του έτους) καθώς εισπράχθηκε το 13,2% έναντι στόχου 14%.

Στα "ρηχά" κινήθηκαν όμως και οι έλεγχοι, τόσο στις Μεγάλες Επιχειρήσεις όσο και στους Μεγάλους Φορολογούμενους, παρά τις συνεχείς συστάσεις της Τρόικας για επικέντρωση των προσπαθειών σ΄ αυτά τα πεδία. Ωστόσο, από το υπουργείο Οικονομικών σημειώνουν ότι μια τέτοιου εύρους και βάθους αναδιάρθρωση των ελεγκτικών μονάδων, δεν θα μπορούσε να αποδώσει άμεσα τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, συμπληρώνοντας ενδεικτικά ότι η Μονάδα Μεγάλων Φορολογούμενων έπιασε ουσιαστικά δουλειά μόλις στις 5 Ιουνίου.

Σίγουρη θα πρέπει να θεωρείται, πάντως, η "κόκκινη" για τις σχεδόν μηδενικές επιδόσεις της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων, καθώς ενώ έως τον Ιούνιο έπρεπε να έχουν ελεγχθεί τα πόθεν έσχες 50 επικεφαλής ελεγκτικών μονάδων και 50 ελεγκτών, ο πήχης έμεινε κολλημένος στους... 9 ελέγχους! Σπεύδοντας να προλάβει το υπουργείο Οικονομικών τους συνειρμούς με τη παροιμία "κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει", σημειώνει, πάντως, ότι αυτές οι καθυστερήσεις οφείλονται στη κωλυσιεργία των τραπεζών που άρχισαν να στέλνουν λίαν προσφάτως τα στοιχεία για τους ελεγχόμενους ελεγκτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ