Ανεργοι και χαμηλόμισθοι δεν παίρνουν ανάσα -Τσουνάμι φόρων για 3.3 εκατομμύρια άτομα | ΕΛΛΑΔΑ | iefimerida.gr

Ανεργοι και χαμηλόμισθοι δεν παίρνουν ανάσα -Τσουνάμι φόρων για 3.3 εκατομμύρια άτομα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τρόμο θα προκαλέσει η ολοκλήρωση της εκκαθάρισης των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος αφού για περισσότερους από 3,3 εκατομμύρια φορολογούμενους αναμένεται να τους πέσει σαν κεραμίδα στο κεφάλι η λυπητερή από την Εφορία.

Οπως φαίνεται θα έρθουν πολύ υψηλές φορολογικές επιβαρύνσεις για τους 1,3 εκατομμύρια άνεργους και για τους 2 εκατομμύρια χαμηλόμισθους, των οποίων τα ετήσια εισοδήματα είναι χαμηλότερα του αφορολογήτου ορίου των 5.000 ευρώ. Αυτοί θα κληθούν να πληρώσουν πολύ υψηλούς φόρους αφού τα φορολογητέα εισοδήματά τους θα προσδιοριστούν από το υπουργείο Οικονομικών με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης, σε επίπεδα πολύ υψηλότερα των 5.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπ. Οικονομικών κατά την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων, θα καταλογίζει αυτόματα, σε όλους αυτούς τους φορολογούμενους, το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα των 3.000 ευρώ εφόσον είναι άγαμοι ή των 5.000 ευρώ εφόσον είναι έγγαμοι και στη συνέχεια θα προσαυξάνει το τεκμαρτό εισόδημα και με τα άλλα τεκμήρια διαβίωσης τα οποία αφορούν στις κατοικίες στις οποίες αυτοί διέμειναν καθώς και τα αυτοκίνητα που χρησιμοποίησαν κατά τη διάρκεια του 2012. Ως εκ τούτου οι φορολογούμενοι αυτοί θα εμφανίζονται με τεκμαρτά εισοδήματα πολύ υψηλότερα των πραγματικών και θα υπερφορολογούνται.

Ποιοι και πως μπορεί να γλιτώσουν

Οι 990.000 άνεργοι που είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ ή λαμβάνουν επιδόματα ανεργίας ενδεχομένως να είναι και από τους τυχερούς που θα μπορέσουν να γλιτώσουν από το τσουνάμι των φόρων, καθώς θα έχουν το δικαίωμα να αμφισβητήσουν τα τεκμήρια.

Οι υπόλοιποι,320.000 άνεργοι που δεν ήταν εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ δεν έχουν τη δυνατότητα να προσκομίσουν στις αρμόδιες ΔΥΟ συγκεκριμένα δικαιολογητικά για να αμφισβητήσουν τα τεκμήρια και να γλιτώσουν από τους υπέρογκους φόρους, οπότε θα κληθούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Μέσω ΔΟΥ οι αμφισβητήσεις για μισθωτούς και συνταξιούχους

Επίσης, περίπου 2.000.000 μισθωτοί, συνταξιούχοι, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες με ετήσια εισοδήματα έτους 2012 χαμηλότερα των 5.000 ευρώ που θα θελήσουν να αμφισβητήσουν τα τεκμήρια θα πρέπει να μεταβούν αυτοπροσώπως στις αρμόδιες ΔΥΟ μετά των εκκαθάριση των αρχικών δηλώσεων που θα έχουν υποβάλλει ηλεκτρονικά και να προσκομίσουν συγκεκριμένα δικαιολογητικά με τα οποία θα αποδεικνύεται το ύψος των πραγματικών εισοδημάτων τους.

Χειρότερη η κατάσταση αν κάποιοι είναι και ιδιοκτήτες ΙΧ

Ακόμη χειρότερα θα είναι τα πράγματα για όσους φορολογούμενους με πραγματικά εισοδήματα κάτω των 5.000 ευρώ κατέχουν ακόμη Ι.Χ. αυτοκίνητα, αφού οι συγκεκριμένοι θα επιβαρύνονται και με επιπλέον τεκμήρια για τα οχήματά τους.

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ