Τι άκουσε ο Σόιμπλε από Γερμανούς επιχειρηματίες εναντίον της Ελλάδας - iefimerida.gr

Τι άκουσε ο Σόιμπλε από Γερμανούς επιχειρηματίες εναντίον της Ελλάδας

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι πιο ενδιαφέρουσες συζητήσεις γίνονται μεταξύ φίλων και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Μια τέτοια συζήτηση ανάμεσα στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και πέντε Γερμανούς επιχειρηματίες μετέφερε η Sueddeutsche Zeitung δείχνοντας την πραγματική άποψη τόσο του Γερμανού υπουργού Οικονομικών όσο και των κορυφαίων μελών της επιχειρηματικής κοινωνίας της χώρας.

Στην κουβέντα φαίνεται πως η Ελλάδα έχει εξαντλήσει την υπομονή του κ. Σόιμπλε. Tην παρατήρηση έκανε ο Φρανκ Στράουμπ, μέλος της Ενωσης Οικογενειακών Επιχειρήσεων της Γερμανίας, δίχως ο ΥΠΟΙΚ της Γερμανίας να τον διαψεύσει. Επίσης, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τόνισε πως η Ελλαδα δεν έχει καταφέρει ακόμα να δημιουργήσει μια λειτουργική φορολογική διοίκηση και υπογράμμισε πως για την κατάσταση στη χώρα μας δεν φταίει η Γερμανία ή η ΕΕ, αλλά η αποτυχημένη ελληνική ελίτ που δημιούργησε ακραίες ανισότητες.

Ας δούμε αναλυτικά, όμως, το δημοσίευμα της Sueddeutsche Zeitung για τη συνάντηση του κ. Σόιμπλε με τους Τόμας Μπάουερ, Μάνφρεντ Φουκς, Έντβιν Κολ, Φρανκ Στράουμπ και Αντον Βέρχαν από τις Οικογενειακές Επιχειρήσεις της Γερμανίας.

«Με την Ελλάδα έχει δείξει όλη την υπονομή του κόσμου»

Την... πάσα για την αναφορά του υπουργού Οικονομικών στην Ελλάδα την έδωσε ο Φρανκ Στράουμπ που είπε: «Η πολιτική αντιμετώπισης της κρίσης στην Ευρωζώνη είναι σε μεγάλο βαθμό σωστή. Αυτοί οι Έλληνες, όμως! Ο Σόιμπλε δεν είναι κανένας υπομονετικός άνθρωπος, αλλά με την Ελλάδα έχει όλη την υπομονή του κόσμου. Η μέθοδός του είναι: καρότο (βοήθεια προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την νεανική ανεργία) και μαστίγιο (μέτρα λιτότητας)».

Ο κ. Σόιμπλε δεν τοποθετήθηκε περί της υπομονής που κάνει με την Ελλάδα και αρκέστηκε στην εξής απάντηση: «Αν δεν μειώσουμε γρήγορα τη νεανική ανεργία στην Ευρώπη, θα χάσουμε ως κράτη και ως κυβερνήσεις την υποστήριξη των πολιτών μας».

Από την πλευρά του, ο κ. Μπάουερ, ο οποίος είναι και ταμίας των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) υποστήριξε ότι δεν είναι και τόσο εύκολο να βρεθεί το σωστό μείγμα «ανάμεσα στην απίστευτη πίεση, αλλά και στην ανάγκη να δοθεί στους Ελληνες μία ευκαιρία».

«Γιατί δεν κάνουν τίποτα με τη λίστα Λαγκάρντ;»

Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από την Ελλάδα με τους επιχειρηματίες να περιγράφουν στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών τις – κατά βάση αρνητικές – εμπειρίες τους από τη χώρα μας. Ο Εντβιν Κολ, αφού τόνισε πως έπειτα από πολλά χρόνια εμπορικών συναλλαγών με Ελληνες, δεν εμπιστεύεται τους συμπατριώτες μας και στάθηκε εκνευρισμένος, όπως αναφέρει η εφημερίδα, στην μη αξιολόγηση της λίστας Λαγκάρντ.

«Γιατί δεν αξιοποιείται το CD, ακόμα και αν πρέπει να ασκηθεί πίεση από τον ΟΟΣΑ;», είπε χαρακτηριστικά και σημείωσε πως υπάρχει ρήγμα στην ελληνική κοινωνία επειδή οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι».

«Για τις ανισότητες φταίει η αποτυχημένη ελίτ»

Εκεί ο κ. Σόιμπλε είπε την άποψή του για την κατάσταση στη χώρα μας. «Η δημιουργία μίας λειτουργικής κατά τα κοινά πρότυπα φορολογικής διοίκησης είναι πολύ δύσκολη υπόθεση, την οποία η Ελλάδα δεν έχει ακόμα φέρει εις πέρας» είπε και πρόσθεσε: «Η κοινωνική ανισότητα στην Ελλάδα από ορισμένες απόψεις είναι μεγαλύτερη απ' ό,τι αλλού».

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών αναγνώρισε ότι στην Ελλάδα οι άνθρωποι υποφέρουν, αλλά διευκρίνισε ότι η αιτία δεν εντοπίζεται στο Βερολίνο ή τις Βρυξέλλες, αλλά στο γεγονός ότι οι ελίτ της χώρας επί δεκαετίες απέτυχαν. «Η Ελλάδα θα πρέπει εκ νέου να ανακαλύψει τον εαυτό της και σε αυτό μπορούμε και θέλουμε να βοηθήσουμε, όμως τις μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να τις κάνουν οι ίδιοι οι Ελληνες. Στο βαθμό που η Ελλάδα θα επιδεικνύει την δύναμη να εκπληρώνει τους όρους της ΕΕ, θα είμαστε απέναντί της αλληλέγγυοι. Κάθε άλλη στάση θα κατέστρεφε την Ευρώπη», τόνισε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ