Δίνεται αδυσώπητη παρασκηνιακή μάχη για τη θέση του Γραμματέα του ΝΑΤΟ - iefimerida.gr

Δίνεται αδυσώπητη παρασκηνιακή μάχη για τη θέση του Γραμματέα του ΝΑΤΟ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο αρνήθηκε να σχολιάσει (24 Ιουλίου) εάν σχεδιάζει να επιδιώξει τη Γενική Γραμματεία του ΝΑΤΟ. Πηγές είπαν στην EurActiv ότι ο αγώνας για το εν λόγω πόστο έχει ήδη ξεκινήσει, με τον Βέλγο υπουργό άμυνας Πιέτερ Ντε Κρεμ να θεωρείται φαβορί.

Ο Μπαρόζο ερωτήθηκε εάν ενδιαφέρεται για την Γενική Γραμματεία του ΝΑΤΟ, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της πρότασης της Κομισιόν για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας, η οποία και θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου.

«Η παρούσα ανακοίνωση δεν έχει να κάνει με το μέλλον μου. Έχει να κάνει με το παρόν της Κομισιόν που αποφάσισε να συνεισφέρει σε αυτή την πολλή σημαντική δράση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Επομένως, οποιαδήποτε σύνδεση μεταξύ αυτής της ανακοίνωσης και του τι μπορεί να κάνω στο μέλλον αποτελεί απλά εικασία», τόνισε ο Μπαρόζο.

Η θητεία της Γενικής Γραμματείας του ΝΑΤΟ λήγει τον Ιούνιο του 2014, ενώ σήμερα το πόστο ανήκει στο Δανό πρώην πρωθυπουργό Άντερς Φογκ Ράσμουσεν.

Ο Μπαρόζο δεν έχει ανακοινώσει τα σχέδιά του για μετά τις Ευρωεκλογές του Μαΐου του 2014, όπου το νέο Κοινοβούλιο θα εκλέξει το νέο Πρόεδρο της Κομισιόν.

Τα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα δεν έχουν ανακοινώσει ακόμη τις υποψηφιότητές τους για τις Ευρωεκλογές. Από την πλευρά των Σοσιαλιστών ακούγεται πολύ το όνομα του τωρινού Προέδρου της Ευρωβουλής, Μάρτιν Σουλτς. Ωστόσο από την πλευρά του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που ανήκει ο Μπαρόζο, δεν είναι ακόμα βέβαιο ποιος θα είναι υποψήφιος.

Θεωρητικά ο Μπαρόζο θα μπορούσε να επιδιώξει ακόμη μια θητεία, ωστόσο πολλοί στις Βρυξέλλες το θεωρούν απίθανο. Σύμφωνα με φήμες, ο Πορτογάλος πρώην πρωθυπουργός θα επιδιώξει ένα πόστο σε διεθνή οργανισμό, το ΝΑΤΟ ή τον ΟΗΕ, η Γενική Γραμματεία του οποίου αναμένεται να προέλθει αυτή τη φορά από την Ευρώπη. Αυτή η επιλογή όμως είναι μακροπρόθεσμη, καθώς η θητεία του Ban Ki-moon λήγει το 2017.

Ο Ράσμουσεν από την πλευρά του αναμένεται να επιδιώξει ένα πόστο στην ΕΕ. Σύμφωνα με τη δανική εφημερίδα Danish daily Politiken, τόσο ο Ράσμουσεν (Φιλελεύθερος) όσο και η πρωθυπουργός Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ (Σοσιαλίστρια) αναφέρονται συχνά ως σοβαρές υποψηφιότητες είτε για την Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (που σήμερα έχει ο Χέρμαν Βαν Ρομπέι) είτε για την Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (Κάθριν Άστον).

Πηγές του ΝΑΤΟ είπαν στην EurActiv ότι ο αγώνας για την Γραμματεία του ΝΑΤΟ έχει ήδη ξεκινήσει και ότι είναι πολύ πιθανό να την αναλάβει ο Ντε Κρεμ. Ο τελευταίος, Φλαμανδός πολιτικός από το συντηρητικό κόμμα CD&V του Χέρμαν βαν Ρομπέι, θα μπορούσε να εξασφαλίσει την απαραίτητη πολιτική συναίνεση όλων των πλευρών.Πηγή: EurActiv.gr

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ