Στα 75 της η συγκλονιστική Τζέην Φόντα διδάσκει: Η ηλικία δεν είναι παθολογία, ξέρω τον τρόπο να ζήσουμε καλά [εικόνες] - iefimerida.gr

Στα 75 της η συγκλονιστική Τζέην Φόντα διδάσκει: Η ηλικία δεν είναι παθολογία, ξέρω τον τρόπο να ζήσουμε καλά [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στα 75 εξακολουθεί να είναι μια ωραία, σέξι και υπερδραστήρια γυναίκα που δηλώνει έτοιμη για την «τρίτη πράξη» της ζωής της. Πώς τα έχει καταφέρει να γερνάει τόσο καλά; Στο βιβλίο της «Prime Time» η Τζέιν Φόντα μιλάει για τα πάντα, από τις πλαστικές επεμβάσεις και τη χαρά του σεξ, μέχρι και την προσωπική ανάπτυξη του ανθρώπου.

«Χρειάζεται πολύς χρόνος για να γίνεις νέος» λέει η Φόντα, θυμίζοντας τη φράση του άλλου αειθαλούς Πάμπλο Πικάσο. «Η ηλικία δεν είναι παθολογία, όταν μεγαλώνουμε είμαστε πιο ευτυχισμένοι» είναι το σύνθημα της εμβληματικής Τζέιν Φόντα.

Το 1982, με τα DVD της η τότε σαρανταπεντάχρονη Τζέιν Φόντα άρχισε να μεταδίδει το μικρόβιο του φίτνες σε εκατομμύρια γυναίκες από την μια άκρη της Αμερικής μέχρι την άλλη που γυμναζόντουσαν καθημερινά ακολουθώντας τις οδηγίες της καθώς η βασίλισσα της αερόμπικ εισέβαλε ορμητικά στα ανεξάντλητη ενέργεια. Και ορμάει στην τρίτη ηλικία με την ίδια ακριβώς αφοσίωση που δείχνει πάντοτε όταν καταπιάνεται με κάτι.

«Νιώθεις τόσο ωραία όσο δείχνεις;» τη ρώτησε πέρσι η Οπρα Γουίνφρεϊ.

«Ναι, νομίζω ότι νιώθω όλο και καλύτερα. Μετά τα πενήντα η ζωή γίνεται καλύτερη και πιο εύκολη και οι άνθρωποι τείνουν να είναι πιο ευτυχισμένοι και να έχουν λιγότερο άγχος». Πράγμα που εν μέρει οφείλεται και στη σοφία που αποκτά κανείς με τα χρόνια. «Ενα μέρος της σοφίας, λέει η Φόντα, οφείλεται στο γεγονός ότι γνωρίζεις τι δεν σου χρειάζεται πια και το αφήνεις να φύγει. Δεν μπορούμε να συνεχίζουμε κρατώντας το παλιό. Εγώ επέζησα και μπορώ να το ξανακάνω.»

Πράγματι η Φόντα επέζησε ακόμα και από έναν καρκίνο μετά τον οποίο αναγκάστηκε να βγάλει από το στήθος της τα εμφυτεύματα της σιλικόνης.

Τώρα με το «Prime Time», το νέο της βιβλίο προτείνει στις γυναίκες να μένουν φυσικές και να αποφεύγουν τις πλαστικές επεμβάσεις πράγμα που βέβαια δεν έχει κάνει η ίδια, χωρίς να διστάζει να αποκαλύψει ότι εκτός από το στήθος έχει επέμβει και στο πηγούνι, το λαιμό της, τα μήλα του προσώπου και τις σακούλες κάτω από τα μάτια της ενώ επίσης έχει αφαιρέσει λίπος από τα βλέφαρα. Δεν έχει πειράξει όμως τις ρυτίδες της. «Μια καλή πλαστική θέλει πολλά χρήματα. Αν δεν έχετε χρήματα λοιπόν μην το επιχειρήσετε. Οι πλαστικοί χειρουργοί είναι ακριβοί. Εχω δει πολλές γυναίκες κατακρεουργημένες από κακής ποιότητας πλαστική χειρουργική» συμβουλεύει τις γυναίκες μέσω του blog της.

Στο «Prime Time» αναφέρεται ακόμα και στην πρόταση της κόρης της να εικονογραφίσει το εξώφυλλο του βιβλίου της με ένα χαμαιλέοντα. «Ηταν ένα χτύπημα για μένα, παραδέχεται. Καθώς ψαχνόμουνα εσωτερικά εκείνη την εποχή, αναρωτήθηκα αν υπάρχει κάτι κάπου εκεί μέσα ή μήπως τελικά είμαι ένας άδειος άνθρωπος που γεμίζω το κενό μου ανάλογα με τον άντρα με τον οποίο σχετίζομαι κάθε φορά. Με τις γυναίκες τα πάω καλά. Το πρόβλημά μου ήταν πάντοτε οι άντρες γιατί για να ευχαριστήσω τον σύντροφό μου γινόμουν πάντοτε το κουλουράκι που εκείνος ήθελε να είμαι. Δεν μπορώ να πω ότι το έχω ξεπεράσει 100% αλλά μάλλον τα έχω καταφέρει κατά 90% ίσως και 95%»

Σήμερα δεν έχει τέτοια προβλήματα, ίσως γιατί μετά από εννέα ολόκληρα χρόνια μοναξιάς-κάτι που παλιότερα δεν θα μπορούσε με τίποτα να αντέξει- κατάφερε να κάνει μια ιδανική σχέση με τον μουσικό παραγωγό Ρίτσαρντ Πέρι.

Οταν χώρισε με τον Τεντ Τέρνερ στα εξήντα δύο της η ιδέα και μόνο ότι θα πέρναγε τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής της μόνη τη γέμιζε τρόμο. Το θάρρος όμως δεν της έλειψε ποτέ. Σκέφτηκε ότι δεν έχει καιρό για χάσιμο.

«Φόντα, είπε στον εαυτό της, την τρίτη πράξη της ζωής σου θα τη ζήσεις με τέτοιο τρόπο ώστε το τέλος να έχεις μειώσει εντελώς κάθε τι τι που σε κάνει να λυπάσαι» Μελέτησε όλες τις θρησκείες, ασπάστηκε τον χριστιανισμό, αλλά στη συνέχεια προτίμησε το ζεν. Και κατάφερε τελικά να σταθεί στα πόδια της μόνη της και να ασχοληθεί με πολλά διαφορετικά πράγματα που τη γεμίζουν πραγματικά.

Γράφει βιβλία, ετοιμάζει νέα DVD με ασκήσεις για μεγάλους, επιστρέφει στο θέατρο και στο σινεμά αν και αναγνωρίζει ότι το Χόλιγουντ είναι σκληρό με τις ώριμες ηθοποιούς, συνεχίχει τον ακτιβισμό καθώς έχει φιάξει μια εθελοντική οργάνωση για την πρόληψη της εφηβικής εγκυμοσύνης. Δεν παύει όμως να ασχολείται και με την πολιτική «Δεν ξέρω γιατί ο Ομπάμα δεν θέλει να κάνει τους ανθρώπους να καταλάβουν ότι οι πλούσιοι, ειδικά οι σούπερ-πλούσιοι πρέπει να φορολογούνται περισσότερο. Υπολογίζω και τον εαυτό μου ανάμεσα σ'αυτούς. Δεν εννοώ ότι είμαι σούπερ-πλούσια, αλλά τους ξέρω. Πολλοί από αυτούς σκέφτονται με τον ίδιο τρόπο επίσης. Δεν μπορείς να έχεις σταθερότητα στη χώρα όταν υπάρχουν τόσο μεγάλες ανισότητες ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς» δήλωσε πρόσφατα στο περιοδικό Newsweek. Οσο για τα δικαιώματα των γυναικών πιστεύει ότι έχουν γίνει πολλά πράγματα, υπάρχει όμως ακόμη πολύς δρόμος μπροστά μας.

Στο καινούργιο της βιβλίο η Τζέιν Φόντα μιλάει για τα πάντα με την ευθύτητα που τη διέκρινε ανέκαθεν, από το πέος που μικραίνει με το πέρασμα του χρόνου μέχρι το δικαίωμα των γυναικών στην αυτοϊκανοποίηση γιατί δεν θέλει με κανένα τρόπο να ενοχοποιήσει όσες αποφεύγουν τις ερωτικές σχέσεις. Προτείνει επίσης σε όλους τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας ασκήσεις, υγιεινή διατροφή και διαλογισμό πράγματα που κάνει άλλωστε και η ίδια. Πριν γράψει το βιβλίο της έκανε πολλές συνεντεύξεις με γεροντολόγους αλλά και απλούς ανθρώπους που είναι ευτυχισμένοι καθώς γερνάνε και φρόντισε να διανθίσει τα επιστημονικά δεδομένα με προσωπικές της ιστορίες. Το μεγαλύτερο επιχείρημά του βιβλίου της πάντως είναι ότι η τρίτη πράξη στη ζωή ενός ανθρώπου δεν είναι ένα τέλος αλλά ένα διαφορετικό είδος έναρξης. «Αντί να βλέπεις τη ζωή σου σαν καμπύλη όπου μετά την ακμή αρχίζει η κάμψη, δες τη σαν μια σκάλα. Το σώμα μπορεί να εκπίπτει με τον καιρό αλλά σε κάθε επίπεδο που έχει πραγματικά σημασία μπορείς να προχωράς ανοδικά προς τη φώτιση, τη σοφία και την αυθεντικότητα. Προς τα εκεί πάω εγώ.»

Η Τζέην Φόντα όπως είναι σήμερα

Στα 75 της η συγκλονιστική Τζέην Φόντα διδάσκει: Η ηλικία δεν είναι παθολογία, ξέρω τον τρόπο να ζήσουμε καλά [εικόνες] | iefimerida.gr 0
Στα 75 της η συγκλονιστική Τζέην Φόντα διδάσκει: Η ηλικία δεν είναι παθολογία, ξέρω τον τρόπο να ζήσουμε καλά [εικόνες] | iefimerida.gr 1
Στα 75 της η συγκλονιστική Τζέην Φόντα διδάσκει: Η ηλικία δεν είναι παθολογία, ξέρω τον τρόπο να ζήσουμε καλά [εικόνες] | iefimerida.gr 2
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ