Συμφωνία Χατζηδάκη - τραπεζιτών για τόνωση της αγοράς με 1,5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου - iefimerida.gr

Συμφωνία Χατζηδάκη - τραπεζιτών για τόνωση της αγοράς με 1,5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Nα ρίξουν χρήματα στην αγορά μέσω της θέσπισης μηνιαίων στόχων παρακίνησε τις τράπεζες ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης στη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών.

Οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία για τη διοχέτευση ρευστότητας ύψους έως και 1,5 δισ. ευρώ στην αγορά. Στη συνάντηση συζητήθηκε η επιτάχυνση της απορρόφησης κονδυλίων από το ΕΣΠΑ, το ΕΤΕΑΝ και την ΕΤΕπ ύψους έως 3 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένης της μόχλευσης.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΕΤ, Γιώργο Ζανιά, ένας ρεαλιστικός στόχος είναι να διοχετευθούν ως το τέλος του έτους στην αγορά συνολικά κονδύλια 1,5 έως 2 δις. ευρώ. Η συμφωνία προβλέπει την παρακολούθηση της ροής κεφαλαίων προς τις μικρομεσαίες μέσω μηνιαίας στοχοθέτησης.

Η πρώτη μηνιαία έκθεση θα συνταχθεί στο τέλος Αυγούστου

Πηγές των τραπεζών, όπως αναφέρει το capital.gr, προσδιόριζαν ως ρεαλιστικό στόχο να απορροφηθεί ως το τέλος του χρόνου 1 δισ., δηλαδή το τελικό ποσό των χρηματοδοτήσεων με τη μόχλευση να διαμορφωθεί περίπου σε 1,5 έως 2 δισ. ευρώ.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης επανέλαβε την εκτίμησή του ότι οι επόμενοι μήνες είναι κρίσιμοι σε ό,τι αφορά την απορρόφηση των κοινοτικών προγραμμάτων και κάλεσε τους εκπροσώπους των τραπεζών να τηρήσουν τη δέσμευσή τους για επιτάχυνση της χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας μέσω των εργαλείων που έχουν στη διάθεσή τους.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΕΤ κ. Γ. Ζανιάς τόνισε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αυξηθεί η απορρόφηση, τόσο από πλευράς ρευστότητας της οικονομίας, όσο και επειδή τα χαμηλά επιτόκια (σ.σ περίπου στο ήμισυ του σημερινού κόστους των επιχειρηματικών δανείων λόγω της συμβολής του ΕΣΠΑ) βοηθούν σημαντικά τις επιχειρήσεις.

Ο ίδιος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η κατάσταση σε ό,τι αφορά την απορροφητικότητα θα βελτιωθεί τους επόμενους μήνες ενώ παρατήρησε ότι εκδηλώνεται ήδη σημαντικό ενδιαφέρον από τις επιχειρήσεις για προγράμματα χρηματοδότησης που ξεκίνησαν πρόσφατα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ