Κίτρινη κάρτα από τους Ευρωπαίους για 80 υπαλλήλους που ήταν εκτός διαθεσιμότητας - iefimerida.gr

Κίτρινη κάρτα από τους Ευρωπαίους για 80 υπαλλήλους που ήταν εκτός διαθεσιμότητας

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Σαφές μήνυμα στην Αθήνα για τη συνέχεια έστειλαν οι Ευρωπαίοι, οι οποίοι σκληραίνουν τη θέση τους έναντι των όποιων καθυστερήσεων στη κάλυψη των προαπαιτούμενων, που αφορούν κυρίως στην αναδιάρθρωση του Δημοσίου και «κόβουν» τη φόρα του αρμόδιου υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης αλλά και της κυβέρνησης συνολικά, η οποία έχει ήδη αρχίσει να συζητά για το ενδεχόμενο... πολιτικής λύσης στο θέμα της διαθεσιμότητας.

Οι άγριες διαθέσεις των Ευρωπαίων φάνηκαν όταν κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη του EUROWORKING GROUP διαπιστώθηκε ότι η Αθήνα είχε καλύψει τα 21 από τα 22 προαπαιτούμενα.

Τότε οι Ευρωπαίοι έβγαλαν κίτρινη κάρτα ζητώντας τη κάλυψη και της τελευταίας προϋπόθεσης για την εκταμίευση των 4 δισ ευρώ, που δεν είναι άλλη από τον ακριβή αριθμό των υπαλλήλων που τίθενται εδώ και τώρα σε διαθεσιμότητα. Αυτό αναμένεται να γίνει σήμερα, με τη κατάθεση της σχετικής τροπολογίας και τα... φώτα πέφτουν στο υπουργείο Παιδείας, καθώς ακόμα και από το υπουργείο Οικονομικών χρέωναν τη "κόμπλα" στις εξαιρέσεις που επιχείρησε να βάλει το υπουργείο Παιδείας (κατόχους μεταπτυχιακών). Συγκεκριμένα, από τους 4.200 υπαλλήλους που έπρεπε να βγούν σε διαθεσιμότητα, έλειπαν 80!

Ετσι, η ελληνική πλευρά ζήτησε μια μικρή ακόμη αναβολή προκειμένου ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος να καταθέσει τροπολογία που να ρυθμίζει το θέμα, καταργώντας κάποιες από τις εξαιρέσεις που θεσπίστηκαν. Η τροπολογία πρέπει να ψηφιστεί την Πέμπτη για να ληφθεί απόφαση την Παρασκευή.

Σε κάθε περίπτωση, θα ακολουθήσει νέα τηλεδιάσκεψη τη Παρασκευή, προκειμένου οι Ευρωπαίοι να επιβεβαιώσουν ότι καλύπτεται όπως ακριβώς το προαπαιτούμενο της διαθεσιμότητας, αφού σύμφωνα με πληροφορίες, ο ακριβής αριθμός των εργαζόμενων που τίθεται σε άμεση διαθεσιμότητα δεν θα αποτυπώνεται στη τροπολογία, αλλά θα αποσταλεί ειδικό... ενημερωτικό σημείωμα στους Ευρωπαίους!

Ενδεικτικό του ότι δεν πρόκειται απλώς για επικοινωνιακό χειρισμό του θέματος από τους Ευρωπαίους, είναι ότι αναβλήθηκε και η προγραμματισμένη για σήμερα τεχνική παρουσίαση της Έκθεσης Αξιολόγησης της Κομισιόν, με τις πληροφορίες από τη κυβέρνηση να αναφέρουν ότι ήδη υπάρχει έντονος προβληματισμός όχι τόσο για τις πρώτες 12.500 διαθεσιμότητες που πρέπει να προβλεφθούν έως το τέλος Σεπτεμβρίου, αλλά για τις υπόλοιπες 12.500 διαθεσιμότητες που πρέπει να γίνουν στο τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ