Το Δημόσιο τελείωσε – 12.500 μπαίνουν σε διαθεσιμότητα και 2.000 απολύονται μέχρι το Δεκέμβριο

Το Δημόσιο τελείωσε – 12.500 μπαίνουν σε διαθεσιμότητα και 2.000 απολύονται μέχρι το Δεκέμβριο

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στην οποία συμμετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Εσωτερικών και κεντρικό θέμα ήταν το επόμενο κύμα της κινητικότητας και η εξεύρεση των επόμενων υπαλλήλων που θα δουν την έξοδο από το Δημόσιο. Σύμφωνα με την μνημονιακή υποχρέωση της Ελλάδας το δεύτερο εξάμηνο του 2013 θα πρέπει να τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας 12.500 δημόσιοι υπάλληλοι και να απολυθούν ακόμη 2.000 άτομα.

Σαφείς εντολές για την επιτάχυνση του μεταρρυθμιστικού έργου και την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων σχετικά με την κινητικότητα στο Δημόσιο, έδωσε ο Αντώνης Σαμαράς στους υπουργούς του.

Μετά το πέρας της συνάντησης ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησαν σε ερωτήσεις δημοσιογράφων:

Μητσοτάκης: Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε στο κεντρικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης τους μεταρρυθμιστικούς στόχους της Κυβέρνησης και δόθηκαν σαφείς κατευθύνσεις σε όλα τα Υπουργεία για την επιτάχυνση του μεταρρυθμιστικού έργου όσον αφορά και τους ποιοτικούς αλλά και τους ποσοτικούς στόχους. Ευχαριστώ πολύ.

Δημοσιογράφος: Θα συμπεριληφθούν και οι εργαζόμενοι στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα και στην ΕΛΒΟ;

Μητσοτάκης: Δεν έχω να πω κάτι περισσότερο επ'αυτού.

Στουρνάρας: Καλή σας μέρα. Φαντάζομαι ότι σας μίλησε ο κ. Μητσοτάκης που είναι και ο καθ' ύλην αρμόδιος.

Δημοσιογράφος: Καταλήξατε;

Στουρνάρας: Μιλήσαμε για την κινητικότητα γενικά και για τις υποχρεώσεις που έχουμε μέχρι το τέλος του έτους.

Δημοσιογράφος: Καταλήξατε από πού θα προκύψει ο αριθμός των...;

Στουρνάρας: Φαντάζομαι σας τα έχει πει ο κ. Μητσοτάκης.

Δημοσιογράφος: Όχι, δεν μας τα είπε γι' αυτό ρωτάμε.

Στουρνάρας: Καταλήγουμε σιγά-σιγά.

Δημοσιογράφος: Θα τηρηθούνε οι προθεσμίες δηλαδή;

Στουρνάρας: Βέβαια.

Ποιοι μπαίνουν στο δεύτερο κύμα κινητικότητας

Μέχρι το τέλος Ιουλίου, θα πρέπει να μπουν σε κινητικότητα 4.200 υπάλληλοι. Η πρώτη φάση της διαθεσιμότητας θα ολοκληρωθεί το Σεπτέμβριο, όταν θα βρεθούν και οι ύπολοιποι 8.300 υπάλληλοι που θα τεθούν στο ίδιο καθεστώς, προκειμένου να καλυφθεί η μνημονιακή υποχρέωση της χώρας για 12.500 υπαλλήλους σε διαθεσίμοτα τα α' εξάμηνο του 2013.  Μέχρι το Δεκέμβριο, θα πρέπει να έχουν βρεθεί και οι υπόλοιποι 12.500 δημοσίοι υπαλλήλοι που θα μπουν στο ίδιο καθεστώς για να εκπληρωθεί και ο στόχος που έχει τεθεί για το β' εξάμηνο του 2013.

Η κυβέρνηση αναζητά περίπου 4.800 εργαζομένους, αφού μέχρι στιγμής έχουν συγκεντρωθεί 7.700 υπάλληλοι, οι οποίοι προέρχονται από τους σχολικούς φύλακες, τους εκπαιδευτικούς, τους δημοτικούς αστυνομικούς και τους υπαλλήλους του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Υπενθυμίζεται πως η κινητικότητα ξεκίνησε από τη Δευτέρα με την υπαγωγή 2.000 εκπαιδευτικών της τεχνολογικής εκπαίδευσης σε διαθεσιμότητα μέσω κατάργησης δεκάδων ειδικοτήτων, συνοδευόμενη από απεργιακές κινητοποιήσεις της ΟΛΜΕ. Ωστόσο σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, πάνω από τους μισούς εκπαιδευτικούς θα απορροφηθούν σε δομές και υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας, αφού η πλειονότητα των ειδικοτήτων που καταργήθηκαν αφορούν τον τομέα υγείας.

Οι απολύσεις ξεκινούν από τις ζημιογόνες βιομηχανίες

Η κυβέρνηση έβαλε μπρος με τον πιο επίσημο τρόπο την εκκαθάριση των ζημιογόνων βιομηχανιών και με τον τρόπο που αυτή θα γίνει φαίνεται ξεκάθαρα ότι μιλάμε για κίνδυνο απόλυσης των 2.375 υπαλλήλων που υπηρετούσε σε αυτές.

Πρόκειται για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα με 950 εργαζομένους, την Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων με 375 εργαζομένους και τη ΛΑΡΚΟ με 1.050 εργαζόμενους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «με τη βοήθεια των συμβούλων και σε συνεργασία με τη διοίκηση και τους εργαζόμενους των εταιρειών θα διερευνηθούν υλοποιήσιμα σχέδια αναδιάρθρωσης».

Όπως τονίζεται, «τα σχέδια αυτά θα περιλαμβάνουν την αναγκαία αναδιάρθρωση και προσαρμογή των εταιρειών προκειμένου να καταστούν βιώσιμες με στόχο την ιδιωτικοποίησή τους εντός του 2014 ή/και να διευκολύνουν την πώληση επιμέρους στοιχείων του ενεργητικού τους. Τα σχέδια αυτά θα πρέπει να ελαχιστοποιούν το κόστος των εταιρειών αυτών για τον Έλληνα φορολογούμενο και να είναι συμβατά με τους κανόνες της ΕΕ περί κρατικών ενισχύσεων»

Οι εκτός ΑΣΕΠ υπάλληλοι πρώτοι στο στόχαστρο

Στο στόχαστρο μπαίνουν πρώτα 1.250 εργαζόμενοι σε νοσοκομεία και νοσηλευτικά ιδρύματα, αλλά και 5.000 ως 6.000 υπάλληλοι των ΟΤΑ και ειδικά εκείνοι που έχουν προσληφθεί εκτός ΑΣΕΠ.

Για το άμεσο μέλλον γίνεται λόγος για περίπου 700 άτομα (γενικώς), αλλά και 1.956 καθηγητές ολυμπιακής εκπαίδευσης. Σχεδόν 10.000 εκπαιδευτικοί υπολογίζεται ότι θα μπουν σε καθεστώς κινητικότητας ως το σχολικό έτος 2014-2015 με πολλούς να μετατάσσονται σε δημόσια ΙΕΚ, σε διοικητικές υπηρεσίας, αλλά και πολλούς καθηγητές να μεταπηδούν από τη δευτεροβάθμια στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Ο κατάλογος όμως περιλαμβάνει και περίπου 2.500 εργαζόμενους στις υπηρεσίες για τις κτιριακές υποδομές, στο ΙΓΜΕ, τον ΟΕΚ, αλλά και την αγροφυλακή.

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.