Υπόθεση Κόλα: Οι στυγερές δολοφονίες, η απόδραση και ο θάνατος του αδίστακτου κακοποιού - iefimerida.gr

Υπόθεση Κόλα: Οι στυγερές δολοφονίες, η απόδραση και ο θάνατος του αδίστακτου κακοποιού

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Είναι η πρώτη και τελευταία φορά που με πιάνετε. Την επόμενη φορά ή θα σας σκοτώσω ή θα με σκοτώσετε», είχε πει ο αδίστακτος κακοποιός Μάριον Κόλα στους αστυνομικούς που τον συνέλαβαν μετά την ληστεία στο Βύρωνα το 2010 όπου είχε ακολουθήσει αιματηρή συμπλοκή με τους αστυνομικούς, με αποτέλεσμα τον θάνατο ενός 26χρονου. Ο στυγνός «killer» από το 1995 περίπου όπου άρχισε την «καριέρα» του ως εγκληματίας, είχε χαράξει το δικό του αιματοβαμμένο μονοπάτι μέχρι την εξουδετέρωση του από τους άνδρες της ΕΛ.ΑΣ το απόγευμα της Κυριακής.

Για πρώτη φορά, ο Κόλα έγινε γνωστός στην Ελλάδα το 1995 όταν και είχε δολοφονήσει έναν νεαρό άνδρα από την Αλβανία για λίγα κέρματα. Ο Κόλα είχε φύγει από την πατρίδα του, καθώς στις αρχές της δεκαετίας του 1990 είχε δολοφονήσει δύο άνδρες στο χωριό του, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει βεντέτα εναντίον του (γνωστή και ως «κανούν»).

Η άγρια δολοφονία του Adriatik Goce για δύο χιλιάδες δραχμές και μία τηλεόραση

Σύμφωνα με δημοσίευμα από την σύλληψη σε φύλλο της Μακεδονίας στις 12/11/1995,ο Κόλα φέρεται να δολοφόνησε μέσα στη βιοτεχνική μονάδα γεωργικών φαρμάκων των αδελφών Χριστέα έναν Αλβανό για δύο χιλιάδες δραχμές σε κέρματα. Η Μακεδονία αναφέρει χαρακτηριστικά: «Αρχές Οκτωβρίου, πρώτες πρωινές ώρες, ο Kola, πήγε μόνος στη βιοτεχνική μονάδα γεωργικών φαρμάκων των αδελφών Χριστέα, και οπλισμένος με κυνηγετικό όπλο, αναρριχήθηκε από μπαλκόνι, έσπασε το τζάμι παραθύρου και, μπαίνοντας στο εσωτερικό του κτιρίου, εξανάγκασε τους τρεις Αλβανούς αδελφούς του Adriatik Goce, να του παραδώσουν όσα χρήματα είχαν, που δεν ήταν παρά δύο χιλιάρικα και αυτά σε κέρματα. Κατόπιν τους εξανάγκασε να του μεταφέρουν μία συσκευή τηλεόρασης σε απόσταση 700 μέτρων, περίπου, όπου την εναπόθεσαν σε οικόπεδο. Κατόπιν ο Kola πυροβόλησε εν ψυχρώ και σκότωσε τον άτυχο Goce. Ο δράστης διέφυγε πεζός, εγκαταλείποντας και την τηλεόραση, αφού πυροβόλησε μία φορά εναντίον των άλλων δύο αδελφών, χωρίς, ευτυχώς, να τους πετύχει.

Ο Κόλα τότε, είχε ανακριθεί και για την άγρια δολοφονία του 50χρονου ταξιτζή Νίκου Τσάκαλου. Ο άτυχος ταξιτζής, βρέθηκε νεκρός σε ξεροπήγαδο και το κεφάλι του ήταν πολτοποιημένο από τα χτυπήματα που του είχαν καταφέρει ο δράστης ή οι δράστες. Πάνω σε τοίχο οι φονιάδες είχαν γράψει, με το αίμα του θύματος «βρομοέλληνες θα σας εκδικηθούμε».

Η αιματηρή ληστεία στον Βύρωνα

Στη συνέχεια, ο Κόλα καταδικάστηκε σε φυλάκιση, ωστόσο στις 23 Νοεμβρίου 2009 δραπέτευσε από το Αστυνομικό Τμήμα Θήβας. Ο Μάριο Κόλα μαζί με άλλους συνεργούς του προχώρησε σε περίπου 30 ληστρικές επιθέσεις από τη Δάφνη, την Καισαριανή και την Κηφισιά ως το Ιλιον και τη Βάρη. Συνήθως έσπαζε με βαριοπούλες τις προθήκες των τραπεζών και εφορμούσαν με καλάσνικοφ. Στις 16 Φεβρουαρίου 2010, στον Βύρωνα, συνελήφθη ο Κόλα ύστερα από ανταλλαγή πυροβολισμών με αστυνομικούς στη διάρκεια των οποίων σκοτώθηκε ένας 25χρονος Βορειοηπειρώτης.

Η απόδραση από τις φυλακές Τρικάλων

Την Παρασκευή 22 Μαρτίου του 2013, ο Κόλα πραγματοποιεί απόδραση από τις φυλακές Τρικάλων μαζί με τους στενούς του συνεργάτες Ιλίρ Κούπα, Εντσον Λίκα, Λίτα Ερμαλ και άλλους κακοποιούς. Την απόδραση από τις φυλακές, φέρεται να την είχε διοργανώσει ο θείος ενός από τους δραπέτες, ο Φλαμούρ Λίκα, ο οποίος λίγους μήνες αργότερα έπεσε νεκρός μαζί με τον ανιψιό του από τα πυρά των αστυνομικών. Η συμμορία έδειξε την αγριότητα της και στην καταδρομικού τύπου επιχείρηση, καθώς από τα πυρά των αδίστακτων κακοποιών, τραυματίστηκαν δύο εξωτερικοί φρουροί.

Ο θάνατος της 25χρονης Κατερίνας στα Ισθμια

Η δολοφονική μανία του Κόλα έγινε ήρθε και πάλι στο προσκήνιο στις 30 Μαρτίου, όταν μετά από ληστεία ταβέρνας στην παλιά Εθνική οδό Αθηνών- Θήβας και στη συνέχεια μετά από καταδίωξη της Αστυνομίας και ανταλλαγή πυρών με τους άνδρες της ΕΛ.ΑΣ, οι Αλβανοί δραπέτες τραυμάτισαν θανάσιμα την 25χρονη Κατερίνα, η οποία βρέθηκε την λάθος στιγμή στο λάθος μέρος. Λίγο καιρό αργότερα όταν συνελήφθη ο ένας εκ των κακοποιών ο Λίτα Ερμάλ, υπέδειξε τον Μάριο Κόλα ως τον δολοφόνο της 25χρονης.

Η δολοφονία του άτυχου υπαρχιφύλακα

Στη συνέχεια και ενώ ο Κόλα και η συμμορία του καταζητούνται, κατευθύνθηκε προς τη Στερεά Ελλάδα και μετά από μια «συνάντηση» με πυροσβέστες σε περιοχή της Φθιώτιδας- χωρίς ευτυχώς να τους κάνουν κακό- ήρθε η τραγική δολοφονία ενός υπαρχιφύλακα στις 17 Ιουνίου στο Δίστομο.

Ο άτυχος υπαρχιφύλακας Γιώργος Ανδριτσόπουλος πατέρας δύο παιδιών με την γυναίκα του να είναι έγκυος στο τρίτο, έχασε τη ζωή του όταν κατά τη διάρκεια έρευνας για τον εντοπισμό της συμμορίας των κακοποιών, οι αστυνομικοί χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η πρώτη ομάδα η οποία αποτελούνταν από τρία άτομα, έπεσε σε ενέδρα από την συμμορία του Κόλα και παραδόθηκε, με τους κακοποιούς να παίρνουν όλο τον εξοπλισμό τους, καθώς και το αυτοκίνητο τους. Τη στιγμή που επιβιβάζονταν στο αυτοκίνητο, οι κακοποιοί είδαν και την δεύτερη ομάδα των δύο αστυνομικών στην οποία ήταν ο Ανδριτσόπουλος. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τρεις αστυνομικοί που είχαν παραδοθεί φώναξαν στους συναδέλφους τους ότι πρόκειται για ενέδρα όμως ήταν ήδη πολύ αργά. Ο Κόλα όπως αναφέρεται άνοιξε πυρ εναντίον τους, τραυματίζοντας θανάσιμα τον 37χρονο υπαρχιφύλακα στον μηρό.

Το «αντάρτικο» στα βουνά της Στερεάς Ελλάδας

Η δολοφονία του άτυχου υπαρχιφύλακα, σήμανε και την εντατικοποίηση των ερευνών για τον εντοπισμό των κακοποιών, καθώς πλέον η ΕΛ.ΑΣ θεωρούσε τη σύλληψη τους θέμα τιμής.

Οι έρευνες συνεχίσθηκαν, μέχρι που οι κακοποιοί εγκλωβίστηκαν σε ένα γεωγραφικό τρίγωνο μεταξύ Φθιώτιδας και Αιτωλοακαρνανίας, κάνοντας κυριολεκτικά πλιάτσικο σε σπίτια προκειμένου να τραφούν.

Στις 2 Ιουλίου, οι δράστες έκαναν ένα μοιραίο λάθος, καθώς άνοιξαν το κινητό τους προκειμένου να ζητήσουν βοήθεια από τους συνεργούς τους, με αποτέλεσμα η ΕΛ.ΑΣ να εντοπίσει το σήμα τους. Μετά από κυριολεκτική μάχη με τους αστυνομικού στην περιοχή Κόνισκα Αιτωλοακαρνανίας, νεκροί έπεσαν ο Eντισον Λίκα 23 ετών και ο θείος του Φλαμούρ Λίκα ο οποίος φέρεται πως ήταν ο άνθρωπος που οργάνωσε την απόδραση από τις φυλακές.

Στο χώρο της συμπλοκής βρέθηκε και κατασχέθηκε ο οπλισμός των δύο ατόμων και συγκεκριμένα, δύο καλάσνικοφ με έξι συνολικά γεμιστήρες με φυσίγγια, δύο πιστόλια και μία χειροβομβίδα καθώς και μεγάλο χρηματικό ποσό, με τους κατοίκους της περιοχής να κάνουν λόγο για πραγματική μάχη.

Τότε, έγινε ένα σημαντικό λάθος από την πλευρά της ΕΛ.ΑΣ, η οποία παραλίγο να οδηγήσει στην οριστική διαφυγή του Κόλα και του Ιλίρ Κούπα στην Αλβανία. Μετά από υποδείξεις αξιωματικών, η Αστυνομία επικέντρωσε τις έρευνες της στην περιοχή όπου έπεσαν νεκροί οι δύο άνδρες, με αποτέλεσμα να κωλυσιεργήσουν οι αστυνομικοί και ο Κόλα με τον Ιλίρ Κούπα να επιχειρούν περνώντας μέσα από την Ηπειρο να διαφύγουν προς την Αλβανία.

Ευτυχώς τα χειρότερα αποφεύχθησαν χάρη στην έγκαιρη κινητοποίηση της ΕΛ.ΑΣ, η οποία για αρκετό καιρό κυριολεκτικά σάρωσε τις περιοχές προκειμένου να διαπιστώσει ότι η συμμορία των Αλβανών κακοποιών δεν πέρασε τα σύνορα. Τελικά όπως προκύπτει, οι δύο Αλβανοί κακοποιοί κρύβονταν στο σπίτι φιλικού τους προσώπου, αφού στα αντικείμενα του νεκρού Κόλα, βρέθηκαν τάπερ με μαγειρεμένο φαγητό.

Ο σκληρός κακοποιός ο οποίος πέθανε μετά από σφοδρή ανταλλαγή πυρών με τους άνδρες της ΕΛ.ΑΣ, όντως αρνήθηκε να παραδωθεί όπως φέρεται να είχε πει στους άνδρες της ΕΛ.ΑΣ το 2010, καθώς οι αστυνομικοί τον κάλεσαν να παραδοθεί και εκείνος ανταπάντησε με πυροβολισμούς.

Οι έρευνες συνεχίζονται για τον εντοπισμό του Ιλίρ Κούπα, ο οποίος κρύβεται σε δασώδη περιοχή και πιθανότατα είναι τραυματισμένος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ