Οι πονοκέφαλοι του Στουρνάρα -Σκιά δημοσιονομικού πατατράκ στο δεύτερο εξάμηνο - iefimerida.gr

Οι πονοκέφαλοι του Στουρνάρα -Σκιά δημοσιονομικού πατατράκ στο δεύτερο εξάμηνο

Οι πονοκέφαλοι του Στουρνάρα -Σκιά δημοσιονομικού πατατράκ στο δεύτερο εξάμηνο
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε κατάσταση συναγερμού έχει τεθεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, παρά τις καθησυχαστικές και αισιόδοξες δηλώσεις του Γιάννη Στουρνάρα, καθώς μετά από την ολιγοήμερη ανάσα που επιτρέπει η εκταμίευση των πρώτων 5,8 δισ ευρώ από Ευρώπη και ΔΝΤ στο τέλος του μήνα και στις αρχές του επόμενου, ο δρόμος έως τη κρίσιμη αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου είναι στρωμένος με «αγκάθια», καθιστώντας απαγορευτική την όποια χαλάρωση.

Υπ' αριθμόν ένα πρόβλημα παραμένει η φοροδοτική κόπωση που καθιστά αμφίβολη την είσπραξη των περίπου 10,5 δισ. χαμηλή ανταπόκριση στις ρυθμίσεις οφειλών σε εφορίες- Ταμεία, από τις οποίες αναζητούνται περίπου 600 εκατ. ευρώ, αλλά με τους έως τώρα ρυθμούς είναι ζήτημα εάν θα μπουν στα δημόσια ταμεία τα μισά, όπως και η ενδεχόμενη "τρύπα" στα Ασφαλιστικά Ταμεία αν λάβει κανείς υπόψιν ότι για κάθε επιπλέον μονάδα ανεργίας δημιουργείται "κενό" περίπου 320 εκατ. ευρώ.

Με δεδομένο ότι ήδη υπάρχει «τρύπα» 1,6 δισ ευρώ στο πρώτο εξάμηνο, που μπορεί να μην καλυφθεί λόγω του φορολογικού φόρτου στο δεύτερο μισό του έτους, το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή σχέδιο για την ενίσχυση των εσόδων, ευελπιστώντας ότι η διαδικασία αναδιάρθρωσης των φοροελεγκτικών υπηρεσιών δεν θα λειτουργήσει ανασχετικά. Κατ' αρχήν ασκείται πίεση προς τους οφειλέτες του Δημοσίου και σε όσους δεν αποδίδουν ΦΠΑ, σε πρώτη φάση με ενημερωτικά σημειώματα και σε δεύτερη φάση με τη προειδοποίηση λήψης μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης, δηλαδή κατασχέσεις. Παράλληλα, οι εφορίες έχουν λάβει οδηγίες για τη διενέργεια ελέγχων σε ομάδες υψηλής επικινδυνότητας, για δειγματοληπτικούς ελέγχους εισοδήματος- ΦΠΑ σε όσους έκαναν αυτοπεραίωση αλλά και για την έναρξη εφαρμογής ελέγχων "αμερικανικού τύπου", που προβλέπουν εξονυχιστικό «πόθεν έσχες» σε βάθος χρόνου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ