«Καυτός» Αύγουστος με σαφάρι του ΣΔΟΕ: Πρόστιμα και λουκέτα για ΦΠΑ, αποδείξεις - iefimerida.gr

«Καυτός» Αύγουστος με σαφάρι του ΣΔΟΕ: Πρόστιμα και λουκέτα για ΦΠΑ, αποδείξεις

«Καυτός» Αύγουστος με σαφάρι του ΣΔΟΕ: Πρόστιμα και λουκέτα για ΦΠΑ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τους τρόπους με τους οποίους θα εφαρμοστεί με τον πιο κατάλληλο και λειτουργικό τρόπο η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση ψάχνουν στην κυβέρνηση τη στιγμή που οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ καταγράφουν το γεγονός πως η φοροδιαφυγή χτυπάει για ακόμη μια φορά «κόκκινο».

Μπορεί η εξαγγελίες για τη μείωση του φόρου από το 23% στο 13% να έγιναν με κάθε επισημότητα συνοδευόμενες από δηλώσεις αισιοδοξίας, ωστόσο, το μεγάλο στοίχημα παραμένει να περάσει αυτή και στις τιμές των υπηρεσιών – προϊόντων, αλλά και να αναγκαστούν οι επιχειρηματίες να κόβουν κανονικά αποδείξεις.

Μάλιστα μέσα στους τρόπους οι οποίοι εξετάζονται για την καταπολέμηση του φαινομένου που έχει λάβει εδώ και χρόνια τερατώδεις διαστάσεις υπάρχουν και προτάσεις για ακραία μέτρα που φθάνουν μέχρι και στο προειδοποιητικό λουκέτο σε καταστήματα που παρανομούν.

Τη συγκεκριμένη πρόταση έκανε στο υπουργείο Ανάπτυξης ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, ενώ οι οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν σε ευρεία σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί εντός των ημερών.

Ειδικότερα ο ΣΕΤΕ προτείνει προειδοποιητικό κλείσιμο για όσους καταστηματάρχες αρνούνται να κόψουν αποδείξεις, ενώ, παράλληλα ζητά και την διαγραφή από τα μητρώα συνδέσμων για εκείνες τις επιχειρήσεις που έχουν καταδικασθεί οριστικά για φοροδιαφυγή.

Ενα ακόμη προτεινόμενο μέτρο είναι και η υποχρεωτική αναγραφή της μείωσης του ΦΠΑ στους τιμοκαταλόγους, με στόχο να μπορεί ο καταναλωτής να είναι ενήμερος για τη νέα τιμή που διαμορφώνεται για το εκάστοτε προϊόν.

Ωστόσο, θα πρέπει η κυβέρνηση να επιδοθεί σε έναν ακόμη αγώνα δρόμου με στόχο την εφαρμογή του μέτρου από την 1η Αυγούστου με την «κρυφή ελπίδα» ότι η μείωση να περάσει στους καταναλωτές και να εκδίδονται αποδείξεις κανονικά.

Αποκαρδιωτικά τα στοιχεία του ΣΔΟΕ

Την ίδια στιγμή οι έλεγχοι του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος σε επιχειρήσεις εστίασης, κατοικίες και ξενοδοχεία καταγράφουν χιλιάδες παραβάσεις.

Ειδικότερα:

Σε 1.088 ελέγχους σε επιχειρήσεις εστίασης, κατοικίες και ξενοδοχεία προέκυψαν 2.473 παραβάσεις σε 538 επιχειρήσεις.

  • Σε 7 περιπτώσεις στην Πάρο οι ενοικιαζόμενες κατοικίες δεν δηλωνόταν.
  • Σε 2 περιπτώσεις μεσολαβούσε αλλοδαπός για την ενοικίαση χωρίς να εμφανίζεται φορολογικά η δραστηριότητά του.
  • Σε άλλη περίπτωση εντοπίσθηκε ταξιδιωτικό γραφείο και καταλογίσθηκαν 17 παραβάσεις γιατί ενοικίαζε πολυτελείς βίλλες μέσω του διαδικτύου χωρίς να δηλώνονται οι σχετικές ενοικιάσεις στην αρμόδια ΔΟΥ.
  • Το ΣΔΟΕ Κρήτης κατέσχεσε Θ/Γ Ιδιωτικό σκάφος 27 μέτρων από ιατρό γιατί δεν κατέβαλε τις δασμοφορολογικές υποχρεώσεις κατά την εισαγωγή. Επίσης καταλογίσθηκαν κατά τον φορολογικό έλεγχο του ιδίου και εταιρειών τις οποίες εκπροσωπεί παραβάσεις ύψους 4.980.000 ευρώ.

Ερχεται «καυτός» Αύγουστος

Μέσα σε αυτό το κλίμα και με την ανάγκη να επιτύχει το μέτρο της μείωσης του ΦΠΑ να καθίσταται επιτακτική, οι Ράμπο του ΣΔΟΕ θα κάνουν διακοπές με... αλλεπάλληλα «ντου» σε τουριστικές επιχειρήσεις την ώρα που τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης, Τουρισμού και Δημόσιας τάξης θα βρίσκονται σε μόνιμη επιστράτευση.

Υπολογίζεται ότι οι ελεγκτικές υπηρεσίες θα κινητοποιήσουν δυναμικό περίπου 2.500 υπαλλήλων έως το τέλος του Σεπτέμβρη το οποίο θα διενεργεί συνεχόμενους πολυεπίπεδους ελέγχους.

Η εκστρατεία είσπραξης του ΦΠΑ αναμένεται να συνεχισθεί και μετά τον Σεπτέμβριο, και να επεκταθεί πέραν της εστίασης. Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι μέσα στους επόμενους επτά μήνες να εισπραχθούν έσοδα 8 δισ. ευρώ από τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας, εκ των οποίων τα 250 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από την εστίαση.

Από την επιτυχία του στόχου αυτού θα κριθεί η αποτελεσματικότητα της μείωσης του ΦΠΑ και θα εξαρτηθούν αφενός η μονιμοποίησή του από το 2014 και αφετέρου νέες μειώσεις φόρων στο μέλλον, καθώς η κυβέρνηση θα μπορεί να προβάλει το επιχείρημα στην τρόικα ότι η πολιτική αυτή όχι μόνο δεν μειώνει τα φορολογικά έσοδα αλλά, αντίθετα, οδηγεί σε αύξηση της κατανάλωσης και των εισπράξεων του Δημοσίου.

Φωτογραφίες Eurokinissi

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ